Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
olympus czy nikon
Autor Wiadomość
marekS 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010   olympus czy nikon

Witam,
Już prawie zdecydowałem się na olympusa z dwoma obiektywami, ale żona nagle zapragnęła mieć możliwość kręcenia filmów.
Możecie pomóc mi w wyborze, który aparat będzie lepszy( pomijając możliwość nagrywania)
Lubię fotografować widoczki, ale głównie las (bieszczady), na wycieczkach rowerowych.
Będę robił zdjęcia rodzinne, w domu no i portrety z zaskoczenia. Jestem zwykłym pstrykaczem, ale z ambicjami bez preferencji, mam nadzieję się rozwijać.

http://www.vobis.pl/porownanie.aspx?typ=roznice

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marek

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010   

marekS, link nie działa. Po prostu napisz modele jakie chcesz...

sigmiarz 
Optyczny

podaj też budżet, bo dlaczego olympus ? ze względu na niższą cenę ? czy wygląd loga (może się podobać) Nikon też ma niezłe ;) a np. d90 można kręcić filmy, nie jest w tym najlepszy (na pewno nie jest lepszy niż canon 5d mkII ;) ) ale do statycnzych scen się nadaje. Jakość jest wystarczająca. Na pewno obrazki będziesz miał lepsze z nikona, np. te na wyższych iso.
d5000 ma uchylny ekran, ale nie wiem czy warto kupować aparat tylko dlatego że ma obracany ekranik, d90 jest dużo wygodniejszy w użytkowaniu, choćby przez jasny wizjer (ma pentapryzmat) a d5000 to tylko system luster. do tego wyświetlacz na topie body, baardzo wygodna rzecz, jeśli jesteś aspirującym amatorem na pewno Ci się przyda. d90 z obiektywem 18-105 to świetny zestaw na początek fotograficznej drogi.

marekS 
Nowy

oly miał być ze względu na budżet

olympus E520 + 14-42 40-150 2000zł z 2 aku + torba
nikon D5000 18-55 VR 2349zł i 2,444 ten tańszy jest bez paru gadżetów które i tak bym musiał dokupić.

Myślę że nie ma sensu płacić 500zł więcej aby mieć możliwość nagrywania filmów(D5000), przeważyć może tylko jakość body, bo szkła są chyba lepsze w olympusie, ale tu już chcę zasięgnąć waszej opinii, który się opłaca?

Zdjęcia nie będą tylko statyczne, chociaż pewnie będzie ich przewaga. Chciałbym popróbować wszystkiego, mój olympus Sp350 mocno mnie zniechęcił, albo moja ignorancja.
W każdym razie był za ciemny, przy zdjęciach w ruchu i za wolno ostrzył. Za nim był gotowy, to mi model uciekł z kadru(dzieci, pies i wszystko razem)

pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 09 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   

Aparaty kompaktowe Olympusa produkują zdjęcia bardzo wysokiej jakości, ale w dobrych warunkach oświetleniowych, choć nawet wtedy AF jest bardzo wolny. Gdy warunki oświetleniowe się pogarszają AF zwalnia jeszcze bardziej, nie trafia, lub wprost kapituluje. Przećwiczyłem to na kilku kompaktach Olympusa :smile:
Z lustrzanką będzie inaczej.
E520 w dualkicie to ciekawa propozycja. 14-42 to udany obiektyw, 40-150 - biorąc pod uwagę cenę - w zasadzie też.
Zanim zdecydujesz się na lustrzankę która filmuje, poczytaj trochę na ten temat. Może się okazać, że będziecie z żoną zawiedzeni sposobem pracy trybu filmowego. Być może lepszym rozwiązaniem jest kupno E520 a w przyszłości jakiej tańszej kamery za ok. 1000 zł. Summa summarum może wyjdzie drożej raptem o 500-600 zł, a dwa obiektywy Olympusa pokrywają znacznie szerszy zakres ogniskowych.
Gdyby cena nie grała roli, to bym powiedział D90+16-85VR+70-300VR... ...i kamera video.. :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku napisał/a:
Gdyby cena nie grała roli, to bym powiedział D90+16-85VR+70-300VR... ...i kamera video.. :smile:

No właśnie... wychodzi na to, że ta różnica w cenie jednak z czegoś wynika ;)

Wg mnie w D5000 należy mieć na względzie średnie filmowanie i pracę w LV (autofocus). Nie jest to wbrew pozorom zły wybór, szczególnie jak się porówna do Olego 520 - jak dla mnie różnica w obrazowaniu i jakość AF to różnica klasy.

Co do obiektywów jako takich... marekS, wiesz jakie zakresy będziesz potrzebować? Może się zdarzyć, że mając dualkita od Olympusa rzadko będziesz sięgał po tele.

Dlatego proponuję Ci D5000+18-105VR. To szkło jest w miarę uniwersalne i ostre. Poużywaj go trochę - po jakimś czasie będziesz wiedział jaki kolejny obiektyw potrzebujesz: tele czy szeroki kąt.

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Wg mnie w D5000 należy mieć na względzie średnie filmowanie i pracę w LV (autofocus). Nie jest to wbrew pozorom zły wybór, szczególnie jak się porówna do Olego 520 - jak dla mnie różnica w obrazowaniu i jakość AF to różnica klasy.

Cena to też różnica klasy. D5000 z dwoma obiektywami kitowymi jest o 1000 zł droższy, niż Olympus w podobnym zestawie.

W wygodzie użytkowania też jest różnica klasy - tym razem na korzyść Olympusa. E-520 ma znaczniej więcej funkcji wyprowadzonych na klawisze, więc nie trzeba tyle grzebać w menu. Ma podgląd głębi ostrości i braketing ekspozycji, z których Nikon został okrojony, o ile się nie mylę.

W wartościach bezwzględnych jakość obrazowania D5000 jest lepsza, głównie na iso wyższych niż 800. Ale w praktyce zdjęcia nie służą do oglądania cropów 1:1 na ekranach, których niska rozdzielczość (liczona w dpi) najwyraźniej do tego nie służy. Przy odrobinie zdrowego rozsądku, kiedy oglądamy zdjęcia na monitorze lub telewizorze w rozdzielczości nie przekraczającej wielkości ekranu lub wywołujemy zdjęcia na papierze w rozmiarze nie większym, niż 30x40 cm (a amatorzy rzadko kiedy będą wychodzić ponad 20x30 cm, najczęściej pozostając pewnie przy 10x15 cm), różnice w jakości obrazowania będą pomijalne do iso 1600, jak przypuszczam.

Zaletą Nikona jest większy wizjer i szybszy AF z większą ilością punktów, odchylany ekran i być może nieco większy wybór obiektywów. Ale biorąc pod uwagę fakt, że D5000 nie ma stabilizacji obrazu, oraz to, że nie wszystkie obiektywy Nikona mają silnik AF, wybór szkieł może okazać się bardzo podobny.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S, D5000 ma też zdecydowanie lepszą dynamikę - a to już jest istotne kiedy chcemy się pobawić RAWami i trochę powyciągać z cieni czy redukować przepały.
Wygoda użytkowania to też zachowanie w trudnych warunkach, a tu pomocne jest wysokie używalne ISO i praca AF - a ile to zdjęć robi się w domu, w pomieszczeniach?

A teraz pytanie retoryczne: jeśli odrzucić pewne ograniczenia finansowe, co lepsze E-520 z 14-42+40-150 czy D5000+18-200VR? ;)

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Luke_S, D5000 ma też zdecydowanie lepszą dynamikę - a to już jest istotne kiedy chcemy się pobawić RAWami i trochę powyciągać z cieni czy redukować przepały.

Wyniki dynamiki czytanej z wykresów, bo o tym pewnie mówisz, są uzależnione od poziomu szumów i w żaden sposób nie mówią one o tym, jaka rozpiętość tonalna widoczna jest na zdjęciu gołym okiem. Mając dwa aparaty, które na zdjęciu pokazują tę samą dynamikę dla tej samej sceny, ale jeden z nich szumi bardziej, to ten na wykresie wypadnie gorzej. To takie trochę bicie po łapach dwa razy za to samo - za szumy. Co więcej, możesz odszumić zdjęcie w jakimś programie (jestem przekonany, że w D5000 nie trzeba tego robić, bo rawy wyglądają mi już na lekko odszumiane w puszce) i jeszcze raz przepuścić je przez Imatest, DXO czy jakikolwiek inny program od nieomylnych wykresów i wyniki rozpiętości tonalnej będą znacznie lepsze. Magia?

W praktyce znacznie bardziej wartościowe są wyniki zaobserwowane gołym okiem lub te, które na wykresach (m.in. w tym portalu) przedstawione są jako te mierzone dla średniej i najniższej jakości (tutaj dla "dobrej jakości" i "całkowitego DR"). W tej kwestii E-520 nie ma się czego wstydzić.

hijax_pl napisał/a:
Wygoda użytkowania to też zachowanie w trudnych warunkach, a tu pomocne jest wysokie używalne ISO i praca AF - a ile to zdjęć robi się w domu, w pomieszczeniach?

Zgoda, mogą się zdarzyć sytuacje, kiedy ekstremalnie wysokie iso "ratuje życie". Ale to zawsze jest wybór mniejszego zła. Trzeba mieć na uwadze, że wraz ze wzrostem czułości spada DR, a szum tak czy siak się pojawia. W rezultacie czego mamy zdjęcie wykonane w domu, które jest blade, wyprane z kolorów, zaszumione, z głębokimi cieniami i wypalonymi światłami (w jednej części źródło światła w postaci żyrandola, w drugiej czarna jak smoła kanapa - jak to w domu). Zasada jest prosta - im niższe iso, tym lepiej. I mimo poprawy jakości obrazowania na wyższych czułościach w ostatnich latach, zasada ta nie uległa zmianie. Więc gdybym miał fotografować w pomieszczeniach, trzymałbym się rozsądnie niskiego iso za wszelką cenę, a brak światła rekompensował stabilizacją obrazu, jasnym szkłem, zewnętrzną lampą z palnikiem skierowanym w sufit lub po prostu statywem - w zależności od tego, który z tych środków byłby w danej sytuacji najskuteczniejszy i najwygodniejszy w użyciu. W pomieszczeniach unikałbym czegokolwiek powyżej iso 800/1600 nawet w takim wyrafinowanym sprzęcie, jak D5000 z zestawem kitowych obiektywów ;)

hijax_pl napisał/a:
A teraz pytanie retoryczne: jeśli odrzucić pewne ograniczenia finansowe, co lepsze E-520 z 14-42+40-150 czy D5000+18-200VR? ;)

Jeśli odrzucić ograniczenia finansowe i mieć do wydania prawie 4000 zł, bo tyle kosztuje D5000 ze wspomnianym obiektywem, dołożyłbym 150 zł i kupił E-520 + ZD 9-18 mm + ZD 14-42 mm + ZD 40-150 mm + lampę FL-36R. Bez użytecznego iso 6400 przeżyję - 95% zdjęć robię na iso 100. Za to bez szerokiego kąta i sterowanej bezprzewodowo lampy fotografia straciłaby swój smak... ;)

sigmiarz 
Optyczny

phi.. adwokat olympusa, co mu po stabilizacji jak fotografuje np. dzieci a one są w ciągłym ruchu.. chyba że śpią.

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 15:26 ]
pooglądaj sobie wysokie iso zanim bedziesz wypisywal takie bzdety.. jasne czary mary mareks bedzie sleczal przy kompie i odszumial fotki z piatkowego grilla.. nawet jesli by to byly fotki z nocnego street foto to i tak czarowanie w odszumiaczach niewiele daje.. oprocz mydla bez detali..

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 15:26 ]
http://www.pixel-peeper.c...res=3&digicam=0

Luke_S 
Maniak

sigmiarz napisał/a:
phi.. adwokat olympusa, co mu po stabilizacji jak fotografuje np. dzieci a one są w ciągłym ruchu.. chyba że śpią.

Adwokacie Sigmy, napisałem wyraźnie, że użyłbym każdego z dostępnych środków, który najbardziej pasowałbym do danej sytuacji. Tutaj raczej użyłbym lampy. Kitowy obiektyw f/5,6 i iso 1600 czy nawet 3200 w typowo oświetlonym domowym pomieszczeniu da pewnie czasy ekspozycji rzędu 1/50 s. Życzę powodzenia w fotografowaniu hasających dzieciaków.

Nikt nie będzie ślęczał nad odszumianiem fotek, jeśli zachowa odrobinę rozsądku i uzmysłowi sobie, że nadmierne czułości nie rozwiążą jego problemów w fotografii i po prostu przestanie ich używać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S napisał/a:
Nikt nie będzie ślęczał nad odszumianiem fotek, jeśli zachowa odrobinę rozsądku i uzmysłowi sobie, że nadmierne czułości nie rozwiążą jego problemów w fotografii i po prostu przestanie ich używać.

To mogę zaproponować wypożyczenie np Nikona D700 + 50/1.4 i porobienie zdjęć w świetle zastanym :)

sigmiarz 
Optyczny

chętnie wypożyczę, Ty wypożyczasz ?

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
To mogę zaproponować wypożyczenie np Nikona D700 + 50/1.4 i porobienie zdjęć w świetle zastanym :)

Bardzo chętnie.

Ale Joe McNally (http://portfolio.joemcnally.com) ma i D3, i D700 pewnie w kilku sztukach, a i tak woli błyskać lampą. Ba, nawet książkę o tym napisał.

sigmiarz 
Optyczny

Luke, jeszcze raz http://www.pixel-peeper.c...res=3&digicam=0

obejrzyj

Odpowiedz do tematu