Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Widziałem mnóstwo zdjęć tego typu z wielu aparatów ze wszystkich systemów i nigdy nie znalazłem na nich szumów. Pewnie dlatego, że na monitorze wyświetlam zdjęcia tak, aby się na nim zmieściły. Jak sobie kupię monitor o rozdzielczości 12 mpx, to obiecuję, że będę oglądał zdjęcia w takiej wielkości, jaką wypluwa mój aparat.
Widziałeś taką lupkę do powiększania zdjęć ? większość bowserów graficznych coś takiego ma
No widziałem, ale ta lupka nie powiększy mi monitora. Sprawi tylko, że powiększy się zdjęcie, które wówczas na ekranie się nie zmieści. A ja nie prezentuję zdjęć w taki sposób, tak samo jak nie wkładam zdjęć na papierze do zbyt małej antyramy. Przykro mi, nie znajdziemy porozumienia w tej sprawie.
nie odrozniasz rozdzielczosci do druku od ekranowej, nie chcę Cię urazić, ale Twoja wiedza jest na tak niskim poziomie że nie mamy o czym rozmawiać.
Nie masz pojęcia, o czym w ogóle jest dyskusja. Właśnie dlatego, że wiem do czego jakie rozdzielczości powinny być używane, to do druku używam rozdzielczości większych. A do wyświetlania zdjęć na ekranie używam rozdzielczości do wyświetlania na ekranie, czyli mniejszych. Nie używam rozdzielczości, która jest odpowiednia do wydruków 30x40 cm przy 300 dpi do prezentowania zdjęć na monitorze o rozdzielczości kilkukrotnie mniejszej, więc nie mów mi o klikaniu w lupkę.
To mogę zaproponować wypożyczenie np Nikona D700 + 50/1.4 i porobienie zdjęć w świetle zastanym
Bardzo chętnie.
Ale Joe McNally (http://portfolio.joemcnally.com) ma i D3, i D700 pewnie w kilku sztukach, a i tak woli błyskać lampą. Ba, nawet książkę o tym napisał.
Nie rozumiesz, mnie, tego co napisałem i tego co D700 potrafi. Trudno, nie będę Cię przekonywał.
Ale - myśląc takimi kategoriami jak przedstawiłeś: przy odpowiednim oświetleniu to i komórką zdjęcie dobre zrobię. Czyli co? Może wystarczy kupić mocny halogen i akumulator samochodowy a komórkę z aparatem to prawie każdy ma? Wyjdzie na pewno taniej od Olympusa, a rozdzielczość komórki wystarczy aby oglądać zdjęcia na kompie czy nawet robić odbitki 20x30cm
Widać McNally też nie zrozumiał, co potrafią jego puszki. Ciągle błyska lampami, głupek jeden...
Myślałem, że dyskusja będzie rzeczowa, ale jak zwykle - nic z tego. Trudno. Szkoda mi tylko tego, kto prosił o pomoc w wyborze aparatu. Zamiast puszki entry-level z kitem przyjdzie mu pewnie kupić D700.
[edit]
Cała fotografia polega na tym, żeby światło było odpowiednie.
Widać McNally też nie zrozumiał, co potrafią jego puszki. Ciągle błyska lampami, głupek jeden...
Można przecież kupić Ferrari i jeździć cały czas po mieście na jedynce. Kto broni? Ludzie mają rożną fantazję
A może jest tak zafascynowany CLSem?
Luke_S napisał/a:
Myślałem, że dyskusja będzie rzeczowa,
Ależ jest - ja uważam że AF nikona jest lepszy, Ty - że to nie ma znaczenia. Ja uważam że większa dynamika matrycy nikona jest przydatna - Ty - że to nie ma znaczenia. Ja mówię o niskich szumach - Ty o oświetleniu. Ja mówię Nikon D5000+18-105VR, Ty to równoważysz Olympusem E-520 dualkit + lampa błyskowa + statyw. Ja mówię o codziennym, domowym użytkowaniu, Ty - o warunkach studyjnych
Ależ jest - ja uważam że AF nikona jest lepszy, Ty - że to nie ma znaczenia.
Zacytuj proszę, gdzie napisałem coś takiego.
hijax_pl napisał/a:
Ja uważam że większa dynamika matrycy nikona jest przydatna - Ty - że to nie ma znaczenia.
Nie. Ja uważam, że dynamika z wykresów, o której mówisz, to nie ta dynamika, którą widać na zdjęciach, tylko podzielona przez jakiś tam czynnik wynikający z poziomu szumów. I jestem zdania, że to, co widać na zdjęciach, nie będzie się różniło między tymi dwoma aparatami.
hijax_pl napisał/a:
Ja mówię o niskich szumach - Ty o oświetleniu.
No i bardzo dobrze. Chyba warto przedstawić dwa różne punkty widzenia.
hijax_pl napisał/a:
Ja mówię Nikon D5000+18-105VR, Ty to równoważysz Olympusem E-520 dualkit + lampa błyskowa + statyw.
No nie do końca. Napisałeś o D5000 + 18-200 VR. I ja nie równoważę tego z niczym. Piszę tylko, co bym kupił w tej cenie, skoro już zapytałeś o moje zdanie. Ale ok, na następne pytania retorycznie opowiadać nie będę.
hijax_pl napisał/a:
Ja mówię o codziennym, domowym użytkowaniu, Ty - o warunkach studyjnych
I jestem zdania, że to, co widać na zdjęciach, nie będzie się różniło między tymi dwoma aparatami.
W warunkach typowych tak. W warunkach nietypowych matryca nikona daje więcej możliwości kiedy matryca Olego zaczyna pasować... O tą subtelną różnicę mi chodzi. Ale faktycznie wiele osób tego nie zauważa.
Cytat:
No i bardzo dobrze. Chyba warto przedstawić dwa różne punkty widzenia.
Zgadza się. Jednak wolę korpus którym mogę robić zdjęcia z i bez wspomagania lampą. To jest uniwersalność właśnie.
Luke_S napisał/a:
Ależ skąd. Gdzie ja mówię o warunkach studyjnych?
Mówisz o statywach i lampach błyskowych. Mówisz o kontrolowanych warunkach czyli.. o warunkach "studyjnych"
18-200VR wrzuciłem aby zrównoważyć zakres ogniskowych. Przecież to milimetrami licząc dokładnie taki sam zakres jaki daje dualkit u olympusa
W warunkach typowych tak. W warunkach nietypowych matryca nikona daje więcej możliwości kiedy matryca Olego zaczyna pasować... O tą subtelną różnicę mi chodzi. Ale faktycznie wiele osób tego nie zauważa.
Nie przeczę. W pewnych warunkach na zdjęciach z Olka będzie więcej szumu (czy to na wyższych czułościach, czy na szczegółach wyciągniętych z cieni z rawów). Chciałem tyko zaznaczyć, że jest duża szansa, że wyświetlając zdjęcia na monitorze w rozdzielczości nie większej niż rozdzielczość ekranu lub wywołując zdjęcie na papierze, tych różnic w ogóle nie zauważymy. Trzeba tylko sobie uzmysłowić, że oglądanie cropów 1:1 na monitorze to nie najlepszy sposób prezentacji zdjęć.
hijax_pl napisał/a:
Zgadza się. Jednak wolę korpus którym mogę robić zdjęcia z i bez wspomagania lampą. To jest uniwersalność właśnie.
Zdjęcie bez wspomagania się lampą można zrobić, nie ma problemu. Śmiem tylko twierdzić, że takie zdjęcie w pomieszczeniu będzie kiepskie (wcale nie chodzi o szumy, tylko o specyfikę oświetlenia typowego pokoju, które robieniu dobrych zdjęć nie sprzyja - nie mówię o pamiątkowych fotkach z imienin u cioci, tylko o kreatywnej fotografii, w której wykorzystuje się zalety zaawansowanego aparatu) i ja bym tu widział jednak lampę z palnikiem skierowanym w sufit. Wówczas i kolory nabiorą życia, i głębokie cienie się rozświetlą, i źródła sztucznego światła widoczne w kadrze zmaleją. No ale jak kto woli... Różne są szkoły.
hijax_pl napisał/a:
Mówisz o statywach i lampach błyskowych. Mówisz o kontrolowanych warunkach czyli.. o warunkach "studyjnych"
Pierwsze słyszę, aby statywu i lampy błyskowej używało się tylko w warunkach studyjnych. Ja najczęściej używam statywu w plenerze, nocą albo do robienia hdrów. A sterować oświetleniem można w wielu sytuacjach - w dzień, w nocy, na dworze, w domu. Wystarczy tylko lampa błyskowa wpięta w sanki lub trzymana w wyciągniętej ręce. To jeszcze nie studio
Polecam książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej" Joe McNally'ego.
hijax_pl napisał/a:
18-200VR wrzuciłem aby zrównoważyć zakres ogniskowych. Przecież to milimetrami licząc dokładnie taki sam zakres jaki daje dualkit u olympusa
Zakres ogniskowych ten sam, ale zakres cenowy już nie. W tej cenie w Olku można sobie pozwolić jeszcze na dodatkowy ultra szerokokątny obiektyw i lampę błyskowym.
Byliśmy dzisiaj w sklepie.
Po oględzinach aparatów i po obiektywnej demonstracji sprzętu przez sprzedawcę, zaczęliśmy skłaniać się do Nikona D5000 z 18-105 VR możemy wydać do 3000 ale to już maks, w cenę wkalkulowana jest torba i dodatkowy akumulator i karta.
O co powinienem zadbać jeszcze?
A może jakiś inny zestaw by mógł wejść w grę Nikon D5000 i inny obiektyw lub kupię w/w i poczekam na zapotrzebowanie jakie wyniknie z użytkowania?
W pewnych warunkach na zdjęciach z Olka będzie więcej szumu (czy to na wyższych czułościach, czy na szczegółach wyciągniętych z cieni z rawów).
Tu nie chodzi o SZUM. Tylko o zakres dynamiki. To samo zdjęcie, ten sam kadr na tym samym ISO200 - nikon będzie miał dużo więcej detali w światłach czy cieniach.
Luke_S napisał/a:
Wówczas i kolory nabiorą życia, i głębokie cienie się rozświetlą, i źródła sztucznego światła widoczne w kadrze zmaleją.
Oraz balans zgłupieje A tak na poważnie ja też pstrykam w pomieszczeniach, ale nie jest to nigdy główne światło, ale wypełniające.
Luke_S napisał/a:
To jeszcze nie studio
To warunki bardziej kontrolowane niż... bieganie za np raczkującym dzieckiem
Luke_S napisał/a:
Zakres ogniskowych ten sam, ale zakres cenowy już nie. W tej cenie w Olku można sobie pozwolić jeszcze na dodatkowy ultra szerokokątny obiektyw i lampę błyskowym.
A ja wolę dopłacić do lepszego aparatu z było nie było bardzo dobrym kitowym spacerowym zoomem. No ale to ja wolę, to moje zdanie
A - i jest jeszcze coś co zapala mi czerwoną lampkę przed Olympusem. Ta firma bardzo powoli ale jednak - odchodzi od lustrzanek i skłania się ku m4/3. A to już przecież inny bagnet. Kupić teraz i w perspektywie roku czy dwóch usłyszeć że się wycofują z luster... Sorry, ale to nie dla mnie.
[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 20:42 ] marekS, D5000+18-105VR to koszt około 2,5tyś. Może udałoby Ci się wynegocjować torbę, kartę, akumulator i.. SB400? To bardzo wdzięczna lampka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10