Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozdzielczość 5d
Autor Wiadomość
lance86 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

Dla BOGDANA: jak przeliczyć lpmm na lw/ph. Jeśli mamy np.: wynik pomiaru rozdzielczość matrycy EOSa 20d wyrażony w lpmm czyli 39 lpmm najpierw mnożymy wynik przez 2 gdyż jednostka lpmm mówi o parach lini na milimetr zaś jednostka lw/ph o liniach na wysokość obrazu 39*2 = 78. Teraz skoro chcemy wiedzieć ile przypada lini na wysokość obrazu bo o tym mówi jednostka lw/ph zaś my wiemy ile przypada lini na 1 mm zaś klataka matrycy APSc ma około 150mm to mnożymy 78 * 150 = 11700. Ostatecznie jednostka lpmm mówi o milimetrach a lw/ph o wysokości obrazu którą podajemy w cm a 1 cm to 10mm więc wynik dzielimy na 10 i ostatecznie otrzymujemy, że 39lpmm to 1170lw/ph

Policzmy teraz ten wynik dla Canona 5D: 33lpmm= 33*2*240=15840 15840/10=1584lw/ph. Mam nadzieję że dość jasno to przedstawiłem.

Te wyniki zgadzają się z tym do czego wcześniej doszliśmy: matryca 5d na wysokość obrazu ma lepszą rozdzielczość od 20d 1584>1170 lw/ph i dzięki temu robiąc zdjęcie cioci na imieninach zarejestrujemy więcej szczegółów chcąc uzyskać ten sam kadr. Jednak jeśli będziemy chcieli zrobić zdjęcie makro i wyciągnąć z obiektywu max nie interesując się wypełnieniem kadru ( a dokładniej chcąc wypełnić kadr jak najbardziej) wtedy 20d dzięki większej rozdzielczość na milimetr od 5d- 39lpmm > 33lpmm zarejestruje więcej szczegółów

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Pozostaje jeszcze kwestia brzegow matrycy Bayera, albo liczymy inaczej, albo odpada nam troche pixeli (jedna linia wysokosci i jedna szerokosci) :?:

[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 16:58 ]
lance86 napisał/a:
zaś klataka matrycy APSc ma około 150mm to mnożymy

No niezle, jak to zawsze mozna teorie do wynikow dopasowac :mrgreen:
poprostu liczba par /mm * 2 * wysokosc matrycy (w mm)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
Pozostaje jeszcze kwestia brzegow matrycy Bayera, albo liczymy inaczej, albo odpada nam troche pixeli (jedna linia wysokosci i jedna szerokosci) :?:

Dlatego nieraz producenci podają "efektywną" liczę pikseli, która jest ciut niższa.
Może to też sugerować wykorzystanie części senseli (zasłoniętych i nie biorących udziału w ekspozycji) do autokalibracji matrycy.

[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 10:12 ]
lance86 napisał/a:
33lpmm= 33*2*240=15840 15840/10=1584lw/ph.

A skąd Ci się wziął rozmiar podawany w dziesiątych częściach milimetra?

Rozmiar mamy w mm czyli po prostu:

Dla FF: 33 lpmm -> 33 * 2 * 24mm=1584 lw/ph.
Dla APS-C: 39 lpmm -> 39 * 2 * 15mm=1170 lw/ph.

Usjwo 
Optyczny

To pozostaje fundamentalne pytanie dla obrobki zdjec. RAW zawiera dane po demozaikowaniu, czy sa to dane rzeczywiste dane z matrycy?

[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 17:17 ]
lance86 zle zmierzyl matryce :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
To pozostaje fundamentalne pytanie dla obrobki zdjec. RAW zawiera dane po demozaikowaniu, czy sa to dane rzeczywiste dane z matrycy?

RAW zawiera dane przed demozaikowaniem. Czyli dane z senseli. Nieraz wprost, a nie raz nie - wtedy optyczni podnoszą larum że ktoś grzebie w RAWach.

Polecam pobawić się programem dcraw. Chodzi mi o opcje "-d/-D" - wtedy uzyskamy widok na sensele (bez maski kolorowej). Fajna jest też opcja "-h" - dzięki niej możemy uzyskać obraz bez interpolacji - czyli z 12M matrycy - 3Mpx obrazek. Warto podejrzeć go w powiększeniu 100% i porównać z 12Mpx odpowiednikiem - będzie dokładnie widać interpolacje wprowadzaną przez proces demozaikowania.

I teraz fundamentalne stwierdzenie - KAŻDE demozaikowanie, które generuje z matrycy 12M obrazek 12Mpx poprzez interpolację danych - wprowadza rozmazanie obrazu.
Dlatego właśnie KAŻDA wywoływarka RAW (np ACR) wprowadza tzn RAW presharpening - coś, co ma zminimalizować rozmazanie po demozaikowaniu, coś czego nie jesteśmy w stanie wyłączyć. Wyjątkiem jest tu dcraw właśnie :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl, doszedłeś wreszcie do wniosków, które są prawdziwe ale niestety ... zaprzeczają Twoim własnym wyliczeniom z 8 marca. Wtedy pisałeś:
hijax_pl napisał/a:
biorąc pod uwagę że 5DmkII ma rozdzielczość w pionie 3744 senseli - czyli de facto 1872 rozróżnialne punkty (nie mówię o interpolacji), czyli dokładnie 936 linii (w rozumieniu ilości przejść między białym i czarnym) czyli dokładnie 39lpmm ...
Potem zgodziłeś się się z wyliczeniem Usjwo, które zaprzeczało Twoim wczesnieszym wyliczeniom, tyle, że od drugiej strony liczone.
Usjwo napisał/a:
Mamy 39lpmm to daje nam 1872 lwph (dla FF), ja to tak rozumie.
Wreszcie podałes swoje wzory, z których równiez nie uzeskałbyś pierwszego wyliczenia:
hijax_pl napisał/a:
lp/ph = 2 * lw/ph
lp/ph = lp/mm * rozmiar_sensora_w_mm

Potem napisałeś, że:
hijax_pl napisał/a:
Musisz zrozumieć że z matrycy Bayera to właśnie z 3Mpix interpoluje się do 12Mpx.
A zaraz potem jak gdyby nigdy nic piszesz, że:
hijax_pl napisał/a:
Podsumowując 12M matryce w układzie Bayera i X3 mają dokładnie tyle samo sensorów kolorów podstawowych. Jednak poprzez inne ich ułożenie z X3 uzyskuje się 4Mpx obrazek, podczas gdy z matrycy Bayera - 12Mpx.

Jeśli to nie jest dopasowywanie wyniku dla zasady i mącenie, to przepraszam.

Do lance86:
Obliczenia, które podałeś sa dla mnie jasne od poczatku. Dla Twojego porównania te liczby są OK i rozwiązują Twoje pytanie.

Ja przy okazji polemizuję jedynie z tym, że testy na optyczne, obiektywy, czy matryce, osiągające powiedzmy 39 lpmm, czy troche więcej, dają odpowiednio (przykładowo na matrycy FF) liczbę linii/wysokość kadru max 1872, przy czym 5DMkII może zarejestrować ich znacznie więcej i inne testy to potwierdzają.
Inny przykład - jeden z wielu:
Rekordowe szkła, jak EF-S60/2.8 Macro osiagnęło na EOS 20D w zachwycie aż 46lpmm, czyli aż 1380 linii na wysokość kadru. Matryca 20D o niewelkim upakowaniu może rejestrować 2336 linii. Nie jest dziwne, że żyletkowate szkło dochodzi na takiej matrycy ledwie 1380 linii.

Nikogo, oprócz mnie to nie zastanawia?
Nie moge wyjść z podziwu poprostu i tyle.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hijax_pl napisał/a:
biorąc pod uwagę że 5DmkII ma rozdzielczość w pionie 3744 senseli - czyli de facto 1872 rozróżnialne punkty (nie mówię o interpolacji), czyli dokładnie 936 linii (w rozumieniu ilości przejść między białym i czarnym) czyli dokładnie 39lpmm ...

czyli 3744senseli=1872lw/ph=936lp/ph a że matryca ma wysokość 24mm to 936/24=39lp/mm
B o g d a n napisał/a:
Potem zgodziłeś się się z wyliczeniem Usjwo, które zaprzeczało Twoim wczesnieszym wyliczeniom, tyle, że od drugiej strony liczone.

A gdzie się nie zgadza? Przeliczmy to w drugą stronę:
39lp/mm w przypadku matrycy o wys 24mm daje 936lp/pm=1872lw/ph

lub też 39lp/mm * 2 = 78lw/mm * 24mm = 1872lw/ph

B o g d a n napisał/a:
Wreszcie podałes swoje wzory, z których równiez nie uzeskałbyś
pierwszego wyliczenia:

No tak - powinno być /2 a nie * 2 - prosty błąd redakcyjny ;)

A co do matrycy Bayera, myślę że wystarczająco jasno to opisałem. Czy możesz wrócić kilka postów i przeczytać jeszcze raz? Czy tam jest coś dla Ciebie niejasnego? Rozumiesz różnicę między pikselem a senselem? Na czym polega demozaikowanie?

B o g d a n napisał/a:
Jeśli to nie jest dopasowywanie wyniku dla zasady i mącenie, to przepraszam.

No comments...

papatki 
Rozmowny

zdajecie sobie sprawę z tego, że przekonujecie Bogdana do rzeczy oczywistej już 4 stronę? :)
Może ktoś w ramach "zajęć pozalekcyjnych" weźmie jakieś 5DmkII i 20D i je poprostu porówna z jednym lensem w jednej scenie :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:
Nikogo, oprócz mnie to nie zastanawia?
Nie moge wyjść z podziwu poprostu i tyle.

Najwidoczniej wszyscy rozumieją skąd ta różnica.

Usjwo 
Optyczny

To wychodzi okolo 1.6 pixla na linie, ja bym powiedzial ze to calkiem dobry wynik. Zakladajac ze 1pix na linie jest to teoretycznie idealne maximum.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl napisał/a:
czyli 3744senseli=1872lw/ph
No właśnie w tym "przeskoku" leży problem. Stronę wcześniej wykazałeś, że z matrycy Bayer przykładowo 12Mpix, po demozaikowaniu otrzymuje się plik również 12Mpix, tak?
Załączone rysunki wycinków 1:1 odzwierciedlające 40x40pix to dokładnie obrazują. Więc dlaczego liczbę linii senseli=pixeli w matrycy Bayera dzielisz przez dwa dla uzyskania liczby linii po demozaikowaniu? Dla mnie każdy kawałeczek obrazna po demozaikowaniu ma wielkość pixela=sensela przed tą operacją, co wyraźnie widać na załączonych wcześniej przez Ciebie obrazkach.
Czy ja coś nie wyraźnie piszę przez kilka poprzednich postów?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n, a czy ja gdzieś niewyraźnie napisałem o UNIKALNYCH pikselach po demozaikowaniu? Jeśli nie będziemy interpolować (o czym napisałem) to z 12M matrycy wyjdzie 3Mpx obrazek, ponieważ każda grupa 2x2 senseli wykorzystana zostanie do obliczenia wartości JEDNEGO piksela. Dlatego dzielę przez rozmiar boku przez 2. I wg mnie TAKA właśnie jest fizyczna rozdzielczość matrycy Bayera.

Oczywiście możemy interpolować, ale musimy wiedzieć że te dodatkowe piksele są INTERPOLOWANE, czyli nie są już UNIKALNE. I z unikalnych, sąsiednich 0% i 100% uzyskujemy 0% 50% i 100%. Czyli z 12M matrycy będziemy mieli 3M unikalnych + 9M uśrednionych.

Jeszce raz: 12M matryca daje tylko 3M unikalnych i 9M wyliczonych.

Ja wiem że tego prawie nie widać, ale czy to nie jest oszustwo?

Swoją drogą dane z matrycy Foveona o wielkości 3M można sztucznie "zbayeryzować" i otrzymamy.. 12Mpx obraz o obniżonej jakości podobnej do tej z matrycy "normalnej" ;)

Usjwo 
Optyczny

Chyba tu nastopilo pomieszanie teorii z praktyka.
W teoretycznym idelany rozwazaniu:
3744 senseli daje nam 3744 lw/ph (zakladamy ze istnieje jeszcze ten dodatkowy rzad dla lini brzegowych) czyli daje to 3744/2/24 = 78 lp/mm.

Z drugiej strony mamy testy ok 42lp/mm (skad bylo 39?), co daje mam 42*2*24 = 2016lw/ph

Jakby mozna bylo obliczyc rzeczywista rozdzielczosc prosto z wielkosci matrycy i ilosci pixeli, to po co testy :?: To jest taka idealna wartosc gdzie dostajemy 1 linie na pixel, a rzeczywistosc jest troche gorsza.

To tyle co ja zrozumialem z tego watku, co nie zanczy ze jest to prawda :mrgreen: , wiec prosze o sprostowanie.

lance86 
Nowy

Proponuję przeczytanie tych artykułów- naprawdę bardzo ciekawe i w sumie wyjaśniają chyba wszystkie nasze pytania. Podaje link http://plieth.com/jurek/technics.html

Oczywiście należy pamiętać, że rozważamy teorię i stany "idealne" a jak wiadomo takie nigdy nie występują. Jednak biorąc suche dane dodając średnią z doświadczeń można w jakimś stopniu porównać pewne właściwości matryc i obiektywów. Jednak należy pamiętać, że w rzeczywistości cały proces obrazowania na matrycy dowolnej jest bardziej skomplikowany i nie tak trywialny jak nam się wydaje. Do tego dochodzą jeszcze błędy statystyczne i przybliżenia liczb. Mimo wszystko w pewnych ramach "tolerancji" porównywać można...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
Chyba tu nastopilo pomieszanie teorii z praktyka.
[...]
Jakby mozna bylo obliczyc rzeczywista rozdzielczosc prosto z wielkosci matrycy i ilosci pixeli, to po co testy

Bo rozdzielczość i dokładność to dwa różne pojęcia :)

Jak bierzemy pod uwagę tylko rozdzielczość i zapominamy o dokładności (czy tez określeniu błędu pomiarowego) to daleko nie zajdziemy. Tzn dojdziemy do wątpliwych rezultatów ;)

Odpowiedz do tematu