Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szkło macro do Nikona
Autor Wiadomość
Vorax 
Nowy

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   Szkło macro do Nikona

Witam
Nikkor 85 f3,5 vr micro . Czy ktoś może posiada to szkło lub je używał ?
Chciał bym kupić na wiosnę obiektyw do macro , do niedawna bylem przekonany ze kupie Tokine ale przypadkiem natknąłem się na to szkło i teraz sprawa już nie jest taka oczywista .
Dodam że nie zależy mi na robieniu portretów.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 15 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   

...no nie wiem ale zastanow sie dobrze czy jednym szklem obskoczysz dwa zastosowania portret to portret a do dobrego makro trzeba fajnego szkla, np cos kiedys dobrego bylo z sigmy jakies 150mm chyba fajnie sie spisywalo w makro.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Przecież kolega napisał, że nie obchodzą go portrety :)
Moim zdaniem plastikowość tego obiektywu przeraża, jeśli patrzymy się przez pryzmat ceny. Ale rozumiem 105/2.8 jest za droga a 60/2.8 za krótka... no cóż.. pewnie 85tka sprawdzi się u Ciebie wyśmienicie ;)

Djwalkman 
Rozmowny

... Ale się ucieszyłem, gdy dowiedziałem się o szkle do makro i portretów , ale później, gdy przeczytałem, że masz Nikona, coś mnie trzasnęło, Canon ma 60mm f/2.8 które byłoby dla ciebie idealne. Uważam (to jest moja subiektywna opinia, być może błędna) że 85mm zostało stworzone dla pełnych klatek, a dla małej klatki są 50-60mm... Także jeżeli masz pełną klatkę, to Tokina 100mm, Sigma 105mm(tego Nikkora nie znam, a Tokina i Sigma są ponoć świetnymi obiektywami). Jeśli masz małą klatkę, to tylko Sigma 50mm.
Jeszcze raz zaznaczę, że ta opinia jest w 100% subiektywna i nie chcę komentarzy typu "ale masz badziewną opinię" lub "ja wiem lepiej więc MASZ zmienić tok twojego rozumowania!!"
UPS:
przeczytałem, że chcesz szkło do portretów, przepraszam za pomyłkę... .
Ostatnio zmieniony przez Djwalkman Pią 12 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

007areka
[Usunięty]

...O W D...e :!: sorki przeczytalem ze mu zalezy na portretach :oops: :wink: ja do makro nadal polecam cos dluzszego

Djwalkman 
Rozmowny

007areka napisał/a:
...O W D...e :!: sorki przeczytalem ze mu zalezy na portretach :oops: :wink: ja do makro nadal polecam cos dluzszego

Witaj w klubie... .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Djwalkman napisał/a:
Uważam (to jest moja subiektywna opinia, być może błędna) że 85mm zostało stworzone dla pełnych klatek

Racja, tak samo jak 50ka czy 135ka - no ale Vorax napisał że go portrety nie obchodzą. Tylko macro. A jeśli tak - to im dłuższa ogniskowa - tym lepiej ;)

mavierk 
never knows best

Czyli AF-D 200/4 Micro za ca. 5500zł będzie najlepszy! Jest super ostry, odległość od robaków też będzie zacna...

Eh... to Wasze dokładanie :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mavierk, a czy ja coś takiego sugeruję? Nie - sugeruję tylko że przy macro rozmiar ma znaczenie :)

I dobrze jest sobie sprawdzić jaka jest minimalna odległość ostrzenia, przeliczyć sobie na odległość od soczewki, porównać z tym co chcemy fotografować i wybrać ten, który ma najlepszy współczynnik jakość/cena :)

A do wyboru są:
Sigma 150
Tamron 90
Tokina 105
Nikkor 85

Jeśli Sigma za droga - wybrałbym Nikkora. Dlaczego? Bo ma VR i IF. :)

mavierk 
never knows best

hijax_pl napisał/a:
Tylko macro. A jeśli tak - to im dłuższa ogniskowa - tym lepiej ;)
Czyli jak mniemam, to nie jest sugerowanie tylko... liczę na jakieś nowy wyraz w moim słowniku :P

hijax_pl napisał/a:
A do wyboru są:
Sigma 150
Tamron 90
Tokina 105
Nikkor 85
Biorąc pod uwagę Twoje kryteria, to mamy jeszcze
Sigmę/Tamrona 180/3.5
Nikkora 105/2.8,
Nikkora 200/4
dokładając moje, to
Sigmę 50/2.8 oraz 70/2.8
Nikkora 60/2.8
Tamrona 60/2
Zeissy: 50/2 oraz 100/2 :P
No i master of macro: 70-180/4,5-5,6

I teraz wszystko rozbija się o to, czy planujesz robić zdjęcia macro, czy chcesz sobie pocykać fotki robaczków popołudniu?
Bo jak to 1, to bez różnicy, co weźmiesz, gdyż tutaj i tak najważniejsze są umiejętności oraz samozaparcie (ot, żeby odwzorowanie 1:1 było)
A jak to 2 to im dłuższe szkło - tym lepiej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mavierk napisał/a:
Biorąc pod uwagę Twoje kryteria, to mamy jeszcze

Są jeszcze takie kryteria domyślne jak budżet, który z wypowiedzi Voraxa oszacowałem na ok 2tyś zł. A takie kryterium dość mocno zawęża listę. ;)
mavierk napisał/a:
I teraz wszystko rozbija się o to, czy planujesz robić zdjęcia macro, czy chcesz sobie pocykać fotki robaczków popołudniu?

A co ja wcześniej napisałem? ;)

Vorax 
Nowy

Generalnie to chciał bym aby ten Nikkor był tak samo dobry optycznie jak np Tokina czy Tamron bo to że mechanicznie będzie od nich lepszy to jest pewne . Wydaje mi się ze ma jeszcze 1 plus , nie zmienia swoich rozmiarów . Co do Nikkora 200 i Sigmy 150 to niestety te obiektywy wykraczają poza mój budżet .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Vorax napisał/a:
Wydaje mi się ze ma jeszcze 1 plus , nie zmienia swoich rozmiarów

To jeden z dwóch plusów, tak jak napisałem już plusami są VR i IF.

Wbrew pozorom VR się przydaje :)

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010   

O IF nic takiego nie ma w opisie tego obiektywu i jest to szkło do DX tylko.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Są jeszcze takie kryteria domyślne jak budżet, który z wypowiedzi Voraxa oszacowałem na ok 2tyś zł.
no to skoro oszacowałeś na 2tysie, to czemu jest tam Sigma 150/2.8 za 2900zł :D

No i moim zdaniem posiadanie tego nikkora sprawi Ci największą przyjemność spośród wszystkich obiektywów w cenie do 2000zł ;)

Odpowiedz do tematu