Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw portretowy (Canon) - 50/1.4, 85/1.8, 100/2, 85/1.4?
Autor Wiadomość
skuter78 
Nowy

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   Obiektyw portretowy (Canon) - 50/1.4, 85/1.8, 100/2, 85/1.4?

Zastanawiam sie nad kupnem obiektywu do portretów. Zastanawiam sie pomiedzy canonem 85mm f/1.8 USM, canon 100mm f/2.0 lub sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM czy moze też canon 50mm f.4 USM
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 16 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

M@rti 
Nowy

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   

Ja osobiście uważam, że do portretów najbardziej nadają się szkła o dłuższej ogniskowej wiec, jeśli ja miałbym wybrać to brałbym canona 100 mm. Ja osobiście używam canon 70-200 f/4
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 16 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010   

skuter78, na cropa czy FF?

Prosi się sigma z racji światła ale to niewiadoma.

skuter78 
Nowy

mam canona eos450d.

007areka
[Usunięty]

canon 85mm jest ok, ale sigma 1.4 bedzie kusić :wink:

Djwalkman 
Rozmowny

M@rti napisał/a:
Ja osobiście uważam, że do portretów najbardziej nadają się szkła o dłóższej ogniskowej wiec, jeśli ja miałbym wybrać to brałbym canona 100 mm. Ja osobiście używam canon 70-200 f/4

Każdy lubi co innego, ja lubię ogniskowe 50mm + crop, bo wtedy portrety(według mnie) wydają się intymniejsze, 50mm odpowiada ludzkiemu oku, to sprawia naturalne wrażenie.Ale to tylko moja opinia.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Do "węższych" portretów 85/1,8 do "szerszych" 50/1,4.Sigma to na razie niewiadoma.
skuter78, a jakie obiektywy już masz?

bacruk 
Entuzjasta

skuter78, sprawdz jaka ogniskowa najbardziej Tobie odpowiada. Każdy z podanych obiektywów się nada. 100 najmniej uniwersalne, np w pomieszczeniach za duży dystans. 50 już nie deformuje ale z kolei dystans dla mnie minimalny akceptowalny. 85 to może złoty środek ale w małych pomieszczeniach podobnie jak 100.

Musisz się zastanowić gdzie będziesz fotografował i pomacać sobie :wink:

Chętnie bym sprawdził nową sigmę :smile:
Jest jeszcze manualny ciamciang....

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

to chcesz kupić obiektyw, czy planować zakup? Sigmy 85/1.4 nie ma, więc nijak ją kupisz póki co.

No i jaki rozmiar klatki - stawiam na aps-c, bo osoby posiadające FF pewnie nie zastanawiają się nad takimi oczywistościami - 85/1.8 póki co, a jak chcesz planować widma, to planuj 85/1.4 :P

darekk 
Rozmowny

Jak myślisz o Sigmie 85/1.4 to poczekaj. I tak nie ma pogody na portrety, psa trudno z budy wygonić. Do wiosny jeszcze trochę. Pewnie za dwa miesiące ten obiektyw będzie.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Djwalkman napisał/a:

50mm odpowiada ludzkiemu oku, to sprawia naturalne wrażenie

kiedyś czytałem artykuł w DFV na ten temat, to wierutna bzdura o tych 50mm :!: :razz:

a co do portretu to musisz się określić bo są różne rodzaje, twarze popiersia sylwetki itp...
w zasadzie ogniskowa od 50mm w górę będzie ok

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

skuter78 napisał/a:
Zastanawiam sie nad kupnem obiektywu do portretów. Zastanawiam sie pomiedzy canonem 85mm f/1.8 USM, canon 100mm f/2.0 lub sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM czy moze też canon 50mm f.4 USM
skuter78 napisał/a:
mam canona eos450d.
Ja powiem, tak. Jeżeli do 450D używasz jakiegoś uniwersalnego zooma w zakresie co najmniej ok. 18-55mm, to szeroki portret, obejmujący większą część postaci, możesz pewnie wykonać. Co prawda nie będziesz miał właściwego, dużego rozmycia tła (przy np. minimalnie f/4), ale od biedy ujdzie.

Z tego względu ja na Twoim miejscu, zdecydowanie kupiłbym EF 85mm f/1.8. Dłuższe ogniskowe np. we wnętrzach mogą być na Twoim aparacie już problemem. Ten obiektyw jest bardzo dobry do portretów, zarówno na mniejszej matrycy (APS-C), jak i na większej (umownie FF). To jeden z lepszych obiektywów, jaki kupiłem. :smile:

lupo57 napisał/a:
to wierutna bzdura o tych 50mm
Nie do końca. Tutaj nie chodzi o kąt "widzenia" człowieka w sensie patrząc na wprost (bo wiadomo, że jest większy), a o kąt, który rysują gałki oczne, kierowane od lewej, do prawej strony, z ostrym postrzeganiem. Jest to wielkość oczywiście subiektywna, czterdzieści parę stopni, jeśli dobrze pamiętam. Odpowiada to ogniskowej ok. 43 mm, które zostało przez producentów zaokrąglone do 50.
Inaczej mówiąc, jest to taka ogniskowa, że w wizjerze lustrzanki małobrazkowej będziesz widział obraz w takim samym powiększeniu, jak patrząc obok wizjera. Każdy może zrobić sobie test. :smile:

Z tymi 50mm, chodzi oczywiście o kąty widzenia dla aparatu małoobrazkowego, nazywanego FF, a nie z matrycą APS-C, bo w tym wypadku należy użyć ogniskowej ok. 28mm. W tym sensie oczywiście Djwalkman nie miał racji.

Ogólnie ta magiczna ogniskowa, to długość przekątnej matrycy w aparacie.

AdrianF 
Nowy

Witam, ja mam 50 i 85. We wnętrzach korzystam w 95% z pięćdziesiątki, bo 85 jest za ciasna - ściany mocna ograniczają. W plenerze natomiast korzystam z 85 bo tu nie mam takich ograniczeń, a i obiektyw "leży mi lepiej".
Proponuję przeanalizować gdzie robisz więcej zdjęć (in- lub outdoor) i wtedy podjąć decyzję.

Zygmunt 
Bywalec

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

Zależy jakiego typu robisz portrety. Do tych bardzo ciasnych (większość kadru stanowi twarz) brałbym zdecydowanie 85mm. Jeśli robisz luźniejsze portrety, to 50mm też się bardzo dobrze sprawdzi. Jednak z 85mm też mogę odejść dalej i robić super półsylwetkowe portrety.

David29 
Początkujący

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

Ja mam 85/1.8 bardzo ostry obiektyw polecam do portretów w domu sie nie nadaje za długi.

Odpowiedz do tematu