Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
szeroki kąt czy rybie oko?

posiadasz szeroki kąt czy rybie oko?
posiadam oba, częsciej używam szerokokątny
12%
 12%  [ 3 ]
posiadam oba, częsciej używam rybie oko
8%
 8%  [ 2 ]
posiadam szerokokątny, chętnie się zamienię
0%
 0%  [ 0 ]
posiadam rybie oko, chętnie się zamienię
0%
 0%  [ 0 ]
posiadam tylko szerokokątny i nie żałuję
54%
 54%  [ 13 ]
posiadam tyko rybie oko i nie żałuję
25%
 25%  [ 6 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   szeroki kąt czy rybie oko?

mam poważny dylemat w którym kierunku iść przy zakupie obiektywu szerokokątnego - rybie oko czy z korekcją dystorsji? posiadam Nikona D90, najprawdopodobniej wybiorę albo Tokinę 10-17mm albo Tokinę 11-16mm albo (edycja) nową Tokinę 12-24mm choć może się tak zdarzyć, że szarpnę się na Nikkora 10.5mm

chciałabym uniknąć wydania wiekszej sumy na obiektyw, który jak sie może okazać będę używała raz na ruski rok, podczas gdy mogłabym kupić obiektyw szerokokątny, który będzie w użyciu dużo częściej. wiem że nikt tu nie podejmie decyzji za mnie, po prostu jestem ciekawa jak wyglądały wasze wybory i czy jesteście z nich zadowoleni
Ostatnio zmieniony przez moronica Nie 14 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

Właśnie sam przymierzam się do zakupu szerokiego kąta, i pewnie padnie na Tokinę 11-16, rybie oko jak będę miał nadmiar gotówki też sobie sprawię, ale to dalsza perspektywa :) Na Twoim miejscu kupiłbym Tokinę 11-16 ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

10-17 to rybie oko - na pewno będziesz z niego często korzystać?
Tokina 11-16 jest super ostrym i bardzo fajnym szerokim szkiełkiem. No i przy okazji jasnym. Jeśli Ci nie przeszkadza zakres "stałkowy" to na Twoim miejscu długo bym się nie zastanawiał. Ewentualnie nowy 12-24 - ma większy zakres.

Sunders 

Wydaje mi się, że obiektywu rektalinearnego używa się częściej.Kupiłbym tokinę 11-16.Gdyby brakowało mi fisha "do efektów specjalnych" to dokupiłbym samyanga 8, który kosztuje prawie 3x mniej od tokiny 10-17.

moronica 

nowy 12-24mm to jest mysl, z tego co widze jest nawet tanszy od 11-16mm, trzeba tylko sampli poszukac, dzieki ;) co oczywiscie nie oznacza, ze dalsze sugestie nie sa mile widziane

Sunders 

moronica napisał/a:
12-24mm to jest mysl, z tego co widze jest nawet tanszy od 11-16mm, trzeba tylko sampli poszukac

Kosztuje ok.500pln mniej, ale za to nie jest tak ostry jak 11-16, ma większą AC, no i oczywiście jest ciemniejszy.
Ostatnio zmieniony przez Sunders Nie 14 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

wiem że jego poprzednik nie był tak ostry jak 11-16, tyczy się to również tej nowej wersji? ktoś ma namiary na jakiś dobry test?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

no dodatkowym atutem tokiny 11-16 jest jeszcze światło ! Nie zastanawiałbym się i ją brał

moronica 

osiołkowi w żłoby dano, w jednym światło a w drugim lepszy zakres ogniskowych ;) czytałam w opiniach, że AC jest dużo mniej uciążliwa w 12-24 II niz w poprzedniku. zakres ogniskowych tu jest z pewnością bardziej uniwersalny (im mniejsza potrzeba zmiany szkła w terenie tym lepiej, no nie?), żebym to ja gdzieś mogła poczytać jakiś rzetelny test z próbkami to bym spokojniej w nocy spała

Sunders 

Na forum.nikoniarze.pl znalazłem taki wątek-moze okaże się pomocny:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=62055
Z informacji podanej po premierze wersji II wynika, że poprawiono powłoki ochronne/zmniejszenie odblasków/ i dodano silnik AF, a konstrukcja optyczna w stosunku do wersji I nie uległa zmianie-mozna spodziewać się lepszej pracy pod światło i lepszego AF, ostrość i AC chyba nie uległy zmianie:
http://www.optyczne.pl/12...ona_wersja.html

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
ktoś ma namiary na jakiś dobry test?

Nie mam nadmiarów na test, ale mogę podać Ci linka do zdjęć zrobionych tą nową tokiną: http://www.flickr.com/pho...ith/4307108562/ to zdjęcia użytkownika panam

moronica 

bah te zdjęcia są pomniejszone a ja sobie chciałam na 1:1 popatrzeć ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica, napisz pw do panama - to Ci pewnie jakieś NEFy podrzuci ;)

A - i co do długości ogniskowych: tu jest fajna porównywarka http://www.tamron.com/len...-comparison.php

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

moronica napisał/a:
wiem że nikt tu nie podejmie decyzji za mnie, po prostu jestem ciekawa jak wyglądały wasze wybory i czy jesteście z nich zadowoleni
Rozumiem, że Twoja ankieta nie jest adresowana tylko do aktualnych posiadaczy Nikona więc oddałem swój głos.
Przyznam, że bardzo się zdziwiłem bo zaznaczyłem "posiadam tylko szerokokątny i nie żałuję" i były tylko dwie jedyne odpowiedzi - 100%.
Dla mnie na pełnej klatce ogniskowa 24mm, to maksymalnie szeroki kąt, jakiego aktualnie potrzebuję, choć w przyszłości niczego nie można wykluczyć. :smile:
Zastosowanie rybiego oka w amatorskiej fotografii jest chyba mało popularne. Aby efekty były dobre trzeba umieć się nim posługiwać. Tu łatwo o błędy, w kadr włazi dosłownie wszystko.

moronica 

ankieta jest kierowana do wszystkich posiadaczy lustrzanek i obiektywów szerokokątnych ;)

Odpowiedz do tematu