Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kombinowalem probowalem sie bawic moim zoomem i doszlem do wniosku ze hmm 35mm chyba nie ale teraz chce wybrac pomiedzy 50 1.8 a 1.4, roznica w cenie jest spora i mam pytanie czy warto? Czy 50 1.4 jest na tyle lepszym obiektywem aby zaplacic raz tyle wiecej??
Pozdrawiam
Radek996, Jest po pierwsze jaśniejszy a jak wiadomo światła nigdy nie za dużo
A różnica w cenie.. no cóż. 50/1.8 to szkiełko budżetowe o zaskakującej jak na taki obiektyw jakości - szczególnie na APS-C.
Radek996, jak dla mnie tak - jest ostrzejszy od ciemniejszej wersji, ale szału jakiegoś nie ma. Jak masz kasę i nie żal Ci tych pieniędzy - kupuj 50/1.4. W przeciwnym razie jak kupisz 50/1.8 - zaoszczędzisz i też będziesz zadowolony
Miałem 50/1.8 i była dopiero ostra od f2.5-2.8. Po co mi taki obiektyw jak miałem N 17-55/2.8 który na 50mm nie był gorszy i bokeh miał ładniejszy. N 501/4 D jest ostry od f1.6-1.8 i akceptowalny dla mnie od f1.4. Co dziwne na FF jest dobry na f1.4.
Nic w tym dziwnego, gęstość upakowania pikseli się kłania. Chyba że masz na myśli, że na napakowanym D3x też jest ostry, a na D300 nie, to wtedy rzeczywiście dziwne.
Nic w tym dziwnego, gęstość upakowania pikseli się kłania. Chyba że masz na myśli, że na napakowanym D3x też jest ostry, a na D300 nie, to wtedy rzeczywiście dziwne.
Czy szkoda kasy czy nie hmm Kase mam na 1.4 ale troszke szkoda chociaz obiektyw mi zostanie na zawsze no chyba ze sprzedam z czasem ale pewnie na cenie tez wiele nie strace:) wiec wydaje mi sie ze warto wydac te kase:) Jakby nie bylo to szkla sie nie starzeja za bardzo
Tak wiec bede wypatrywal na ebay jakas 50-tke:) 1.4D... A czy wersja G jest lepsza? bo z tego co wiem to trzeba kolejne 100 funtow doplacic
POzdrawiam
Radek996, wersją G się nie bawiłem - nie wypowiem się.
Na Twoim miejscu bym celował w 50/1.4D - nie sądzę że redukcja kosztu produkcji poprzez wycięcie jednego pierścienia plus podniesienie ceny (a to raczej wynik marketingowców, którzy G określają jako super nowość) przekładało się na aż tak dużą różnicę w jakości obrazka.
Ok dzieki wiec teraz wchodze na ebay i poluje na jakis w miare tani
Widzialem z hong-kongu ale juz ich nie ma a byly z gwarancja nikona na europe takze + filtr UV za 199f ;-/ poczekam moze sie trafi znowu:)
A czy sa jakies niedoskonalosci obiektywow np made in taiwan, lub made in china?? Nie wiem jak z obiektywami ale co do kamer to mowia ze jak sony to najlepiej made in japan
Pozdrawiam
Aha tu w sklepie w uk widzialem 1.4 za 229 funtow a na ebay okolo 210f.
Pozdrawiam raz jeszcze:)
[ Dodano: Pią 12 Mar, 2010 20:58 ]
Kurde ciezko na tym ebay-u teraz wypatrzec jakas 50 1.4 w dobrej cenie i w UK :-/
Poczekam jeszcze a w ostatecznosci pomysle o 35 1.8G :-]
A co z jakoscia i ostroscia zdjec jesli by porownac te dwa obiektywy? tzn 50 1.4 i 35 1.8 ?
[ Dodano: Pią 19 Mar, 2010 18:55 ]
A wiec zamowilem Nikkora 50mm 1.4D teraz czekam na towar. Niestety moze dojsc do 28 dni bo musza zamawiac ale poczekam
Dzieki raz jeszcze.
Pozdrawiam
Mam wlasnie ten sam dylemat, co Ty i dalej nie wiem co powinnam wybrac. Jestem totalnym laikiem spragnionym nauki Troche Was podczytuje, ale czasem strach sie odezwac...
W kazdym badz razie, planuje robic zdjecia portretowe jak i calych postaci, np typu glamour. Ktory obiektyw lepiej sie spisze? Poprosze o jakieś sugestie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12