Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy lepiej dozbierać jeszcze więcej pieniędzy i kupić:
-Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
Zależy mi aby robić zdjęcia dzikim zwierzęta (ptakom, jakimś gryzoniom) w tym celu chciałbym obiektyw z dobrym zoomem, oraz parametrami co by starczył już na długi czas.
Jeżeli możecie jakoś pomóc w wyborze albo macie inne propozycję obiektywów to z będę wdzięczny za pomoc
Lestat_p, temat już był pewnie na forum nie raz.
Moim zdaniem to:
http://www.allegro.pl/ite..._ed_okazja.html
Będziesz zadowolony, ale ja mam canona.
Może się jeszcze ktoś wypowie.
Lestat_p, lepiej dozbieraj. 70-300VR to klasa sama w sobie. O ile nie potrzebujesz jaśniejszego szkła - po zakupie tego nie będziesz żałował każdej wydanej złotówki.
Zależy mi aby robić zdjęcia dzikim zwierzęta (ptakom, jakimś gryzoniom) w tym celu chciałbym obiektyw z dobrym zoomem, oraz parametrami co by starczył już na długi czas.
Za tysiąc złotych to tylko w Erze :P; ).
P.S. A poza tym, po co tworzysz dwa analogiczne wątki? ;>
Oj poczytać się nie chciało.. Było już z 50 podobnych wątków - z DOKŁADNIE takim samym pytaniem.. Wystarczy trochę się wysilić i poszukać..
2. To Ty wiesz co Ci potrzebne - jednemu wystarczy ta Sigma, innemu nie. Dla mnie w ogóle decydowanie się na jakieś szkło bez dokładnego przyjrzenia się zdjęciom, jakie spod niego wychodzą wg mnie jest bez sensu..
Dla przykładu: choćby nawet 50 osób mówiło mi, żebym kupił Canona 100 USM Macro, to i tak kupuję Sigmę 150 Macro, dlaczego? Bo mi się zdjęcia z niej bardziej podobają. Kwestia wielce SUBIEKTYWNA i nieprzeliczalna naszego subiektywnego odczucia co do wartości danego obiektywu.. Niezależnie od tego co twiedzą niektórzy przeciwnicy tychże Sigm (w odniesieniu do wszystkich wyrobów tejże firmy ) .
Teraz ktoś powie, że Sigma kosztuje za drogo (mówię o S 150 Macro). Moim zdaniem jeśli stać to nie za drogo, bo różnica w mojej radości z szeroko pojętej plastyki zdjęć tłumaczy ten zakup..
Wszystko zależy od środków i od subiektywnego wrażenia o jakości danego obiektywu. A jeśli ktoś się np. zawiedzie na jakimś obiektywie danego producenta niezależnego to jego subiektywne odczucie będzie zupełnie inne od tej osoby, która była zadowolona, bo trafiła jej się (przykładowo) lepsza sztuka danego obiektywu ;). Ma to szczególne znaczenie w przypadku producentów niezależnych, ale co pokazują doświadczenia różnych osób, nie tylko.. :/. Także liczę tak jak inni, że trafi mi się dobry egzemplarz .
A dlatego to mówię, bo jeśli ktoś nie zna dokładnie swoich potrzeb (a zatem i wymagań), to choćby najlepsze intencje piszących przede mną o kant d... można rozbić, bo ktoś się sugerował czyjąś - subiektywną w końcu opinią - nie wiedząc, nie znając dokładnie tego, czego wymaga od sprzętu..
Przykład - ktoś się pyta, jaką głowicę do statywu ma kupić w granicy 1000 zł. 7 osób powie, że kulową, a 3 , że 3D, ale czy to znaczy zawsze, że kupując kulową będzie bardziej zadowolony? Ja widziałem głowicę 3D i na razie nie chcę, może jak będę robił architekturę, to polubię ; )..
Jednym słowem, nie da się uśrednić potrzeb, bo nie ma "średniego"/przeciętnego klienta. Jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a jeszcze trzeci rude (albo jeden, woli chude, a drugi grube) Każdy musi sobie wszystko sam wybrać . A jak sam wybierze, to nawet jak źle wybierze, to będzie miał pretensje tylko do siebie, bo przecież sam takiego wyboru dokonał .
70-300 VR jest o niebo lepszy od Sigmy 70-300 APO. Bawiłem się pożyczoną Sigmą i jak założyłem Nikkora to o Sigmie już nie chciałem słyszeć. Także lepiej dołożyć 500 zł. a uzyskasz o wiele lepsze szkło.
Prawie zawsze lepiej dopłacić i mieć systemowy obiektyw.
A „prawie” robi wielką różnicę. Sigma 70-300 a Nikkor 70-300VR to dwa światy, pod wieloma względami. Mówicie, że obecnie różnią się ceną tylko o 500 zł? To ja bym dozbierał. Sigmę miałem, to było moje pierwsze tele, ale odpowiedni Canon/Nikkor 70-300 ze stabilizacją był ponad dwukrotnie droższy.
Lestat_p, scaliłem dwa wątki utworzone przez Ciebie, poczytaj regulamin forum, bo cross-posting jest zabroniony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10