Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Moim zdaniem płacenie za to szkło prawie 3 koła to duże nieporozumienie. Za tę cene wolałbym już używanego 17-55 który jest znakomitym obiektywem, w moim odczuciu nawet lepszym od 16-35 L na cropie. Oczywiście nie zagłębiając się w tamaty przejścia na ff.
Witam
Biorąc pod uwagę testy z photozone:
http://www.photozone.de/c..._3556is?start=2
to obiektyw ten nie wypada aż tak tragicznie nawet w porównaniu do 17-55:
http://www.photozone.de/c...8is_50d?start=2
Rozumiem, że jest od niego gorszy, ale ze względu na zakres ogniskowych bardzo praktyczny. Do tego jest nowością więc cena pewnie jeszcze spadnie i stanie się sensowniejsza.
Jeżeli inne testy potwierdzą, że jest w miarę jakościowy to sądzę, że na przekór opiniom innych może zyskać całkiem sporą popularność.
Wigor [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Lis, 2009
felis dzięki za wnioski. teraz już wszystko jasne.
Witam
Wnioski to pewnie każdy wyciąga sam. Ja tylko podałem swoją opinię i co ważniejsze link do testu.
Swoją drogą przydałoby się więcej testów. Czy Optyczni mają w najbliższych planach test tego obiektywu?
Ciekawe jak będzie z powtarzalnością tego szkła; np znajomy kupił i było całkiem duże mydło (wymienione było już o.k.).
W teście piszecie o nierównym oprze przy obracaniu pierścienia zooma, moja sztuka natomiast posiada równomierny opór przy zomowaniu.
Co mnie za to zastanawia, że aby kadr był poprawnie naświetlnony muszę w body dać korektę +2/3 do 1EV dla tego szkła a dla innych szkieł w danych warunkach naświetlania nie muszę robić takiej korekty? Czy to ma jakieś "optyczne" uzasadnienie czy tylko oprogramowanie Canona.
Co mnie za to zastanawia, że aby kadr był poprawnie naświetlnony muszę w body dać korektę +2/3 do 1EV dla tego szkła a dla innych szkieł w danych warunkach naświetlania nie muszę robić takiej korekty
Jakie masz body? Jeśli jakieś starsze to może nie ma ono jakichś informacji o nowszych obiektywach albo czegoś tam nie umie, co jest potrzebne do tego nowszego szkła?
Wigor [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010
Przed chwilą porównałem jakość zdjęć robionych szkłem efs 18-135 i efs 18-200.
Brałem pod uwagę rozdzielczość i aberracje.
Muszę przyznać, że wielkich różnić nie zauważyłem. 18-200 jest około 300zł droższy, ale ma dłuższy zakres ogniskowych i nie gorszy obraz.
Więc wybierając z tych dwóch szkieł, zdecydowanie korzystniej wybrać 18-200. Ktoś to potwierdzi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9