Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 18 Mar, 2010
Czy istnieje szansa ze Wy dla nas...?
Autor Wiadomość
mavrik 
Początkujący
amateur

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010   Czy istnieje szansa ze Wy dla nas...?

Tak przejrzeć to forum to szybko można stwierdzić ze jest ono tylko dla tych którzy znacie się tu, bądź dla tych którzy robią naprawdę dobre zdjęcia. Kupiłem lustrzankę jakiś czas temu i nie znam nikogo kto mógłby mi pomóc doradzić co robię nie tak co zrobić by fotografie były lepsze. Oglądam jakieś poradniki w necie czytam artykuły jednak co z nich jak nie mam odniesienie do swoich zdjęć. Kiedy wkleiłem zdjęcie na tym forum to jedyne uwagi jakie otrzymałem od państwa to numeruj zdjęcia, wstawiaj mniejsze zdjęcia, czy te dziki to nie są miejskie? ..... zostawię bez komentarza.
Czy drodzy państwo jest to forum dla profesjonalnych fotografów? czy dla wszystkich? czy wklejacie swoje zdjęcia tylko po to by się nimi lansować i cieszyć opiniami? gdzie jeden z drugim pracujący dla gazety od miesiąca wkleja bujne fotografie siatkarek...
Bo jaką robisz minę jeden z drugim kiedy nad zdjęciem widnieje napis " jestem nowy, jestem początkujący" itd? od razu nie chce się oglądać. A ja też wstaje o 6 rano by sfotografować wschód słońca i przemierzam kilometry lasem by złapać coś fajnego...
Wkleiłem swoje wypociny w 2 tematach - te tematy od tych kilku dni po prostu nie istnieją spadły na samo dno aktywności...
Czy mogli byśmy założyć temat porady i podpowiedzi dla początkujących? gdzie drodzy Państwo tu znajomi podzielicie się refleksjami nad zdjęciami amatorów?
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem bądź zdenerwowałem nie taki był cel tego posta. Potraktujcie to raczej jako dziwaczny gest protestu, ostatni krzyk tonącego dziecka.

Reklama

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010   

mavrik, źle odebrałeś to i owo ;) Nie ma tu profesjonalistów i raczej na optycznych się nie 'wylansujesz' ;) A że cisza jest w wątku do którego wstawiłeś zdjęcia? To nic, czasami 'ruch' na forum jest większy, czasami mniejszy ;) Ostatnio posucha, więc się nie przejmuj tylko wklejaj, prędzej czy później będą komentarze ;)
No i muszę też dodać, że nie oczekuj od ludzi 'trudu' komentowania, jeśli Ty nie zadałeś sobie 'trudu' przeczytania, naprawdę na tym forum krótkiego regulaminu ;)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

niestety, jest to klątwa nicków takich, jak nasze - po moich zdjęciach też zazwyczaj jest posucha :mrgreen:

ophiuchus 
Optyczny

mavierk, po Twoich zdjęciach jest posucha bo ich po prostu ni ma ;P już nie pamiętam kiedy cokolwiek poddawałeś surowej acz uczciwej i obiektywnej ocenie koleżanek i kolegów :mrgreen:
Ja tam swoje gnioty wrzucam :D najczęściej zbieram za nie baty, ale przynajmniej wiem, że coś robię źle.
mavrik, nie przejmuj się, jak jest cisza tzn, że zdjęcia faktycznie nie są najwyższych lotów, a nikt nie chce Cię urazić na początku zjadliwymi komentarzami :P foty wklejaj i nie pękaj ;)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavrik, tak na spokojnie, jak długo zajmujesz się już fotografowaniem?
Skoro zdecydowałeś się pokazać nam zdjęcia, warto było się do tego przygotować...
Zmniejszyć rozmiar, wyostrzyć ( obrobić ). -To także są ważne elementy wykwintne danie podane w formie brei nie wzbudzi pozytywnych odruchów.
Niepisanym prawem tego i innych forów/galerii jest przemilczanie słabych zdjęć.
Z tym każdy musi się pogodzić.

Fajnie że jak napisałeś, wstajesz rano i przemierzasz kilometry lasem by złapać coś fajnego. Zazdroszczę Ci że masz na to czas. Praktyka w nauce fotografii to sprawa najważniejsza. Wszystko przychodzi z czasem. I jak napisał ophiuchus, nikt tu nie chce nikogo urazić zjadliwymi komentarzami. Przez to forum przewinęło się kilku fotograficznych trolli, dlatego "My profesjonaliści i lanserzy" nie oceniamy dnia przed zachodem słońca. ;)
Cierpliwość, cnotą każdego fotografa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mavrik, no proszę, musiałem telepatycznie komentnąć Twoje zamarznięte jeziorko :D

Ale skoro już tak temat stworzyłeś - po prostu wstawiaj foty, nawet jak jedna na dziesięć będzie skomentowana - to i tak będzie dobry wynik ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Moj mistrz mowil mniej wiecej cos takiego: ... nie, to przekracza ramy tego postu, ale tak w skrocie chodzilo o odpowiadanie sobie na kolejne pytania:

Wstajesz o 6 rano i gonisz w las by zlapac cos fajnego i:

1. Co tak Ci sie spodobalo, ze chcesz to uwiecznic?
2. Otawiasz ostrosc - dlaczego wlasnie na tym elemencie obrazu?
3. Dlaczego motyw z 2 jest akurat w tym miejscu kadru?
4. Co chcesz zatrzymac na ujeciu?

Jesli potrafisz w przekonujacy sposob odpowiedziec sobie na te pytania - to rob zdjecie. Zanim spojrzysz na efekt postaraj wyobrazic sobie, jak bedzie wygladal.

5. Dlaczego zdjecie wyglada inaczej niz przewidywales?
6. Ad1 - Podoba Ci sie to, co widzisz?
7. Ad2. Ostrosc jest tam, gdzie miala byc? A jesli nie, to dlaczego?
8. Ad3. Twoj motyw dalej dobrze sie czuje w tym miejscu kadru? A jesli nie, to dlaczego?
9. Ad4. Czy obraz ukazuje to, co chciales pokazac? A jesli tak, to pokaz. A jesli nie...

mavrik 
Początkujący
amateur

O masz ... spodziewałem się po moim poście burzy jaka się wywoła, ze zezłościcie się na mnie ( gnoju poczytaj troszkę zrób 2000000 zdjęci wybierz jedno i pokaż )a tu zdziwienie po tym co przeczytałem cenka mi opadła - no tak poznaje się kulturalnych dobrze wychowanych ludzi.
cybertoman - cenne uwagi chyba sobie wydrukuje i będę nosił przy sobie.
Chyba trzeba sie przestawić ze pstrykacza fot na robienie zdjęć. Bo zanim sobie nie odpowiem na te pytania to będę poprostu cykał.
Panowie bardzo ale to bardzo dziękuje za podejście i podopwiedzi.
P.S fajnie ze jest nie pisana zasada nie komentowania słabych zdjęć - rozumiem i szanuje - jednak jak mi nie powiecie co jest z nim ze jest słabe to dla mnie jest wystarczające....

Jeszcze raz dziękuję i w najbliższym czasie spodziewajcie się wyrozumiałych i przemyślanych fot. Być może jestem beztalenciem i bezguściem - też tak może być - czasem na siłę z pudziana baletnicy nie zrobisz. Postaram sie jednak przyłożyć.
Jeszcze raz dziękuję....

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavrik,
mavrik napisał/a:
jednak jak mi nie powiecie co jest z nim ze jest słabe to dla mnie jest wystarczające....

i tutaj na wstępie -trzeba ogarnąć teorie na temat klasycznych zasad kompozycji obrazu, perspektywy/kadru/kompozycji, głębi ostrości, wpływie rodzaju i sposobu oświetlenia sceny na wygląd zdjęcia. W internecie jest dużo na ten temat napisane.
Zresztą na forum naszym też już trafił się temat z odnośnikami do wartościowych poradników. Jak znajdę to zapodam.
-dlaczego?
Dlatego że pisanie po raz milionpięćsetstodziewięćset, że zdjęcie jest pstrykiem, bo brak w nim kompozycji, temat zdjęcia jest nie do końca czytelny, wzrok odbiorcy rozpraszają inne dziwne elementy ( przepalenia itd )... pisanie tego wszystkiego każdemu z osobna... jest frustrujące.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mavrik, bo to napisał cybertoman można w skrócie nazwać "świadomym fotografowaniem" :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

czy strona szerokikadr.pl jest aż tak zła, że można własnie na niej pouczyć się, jak robić zdjęcia jeśli chodzi o podstawy ?

dodatkowo polecam choćby (znowu, ale niech będzie) książki Scotta Kelby'ego - nie wiem czemu ale czasami sam do nich zaglądam, chociaż nie lubię jego dziwnego poczucia humoru, to jest wiele przydatnych i mądrych rzeczy.
Jeśli nie Scott, to może coś z serii "Warsztaty fotograficzne". Może nie wszystkie tytuły, ale na pewno znalazłbyś kilka takich rzeczy które z "pstryków" - ukazałyby coś lepszego.

Zajrzyj na plfoto.com - znajdziesz naprawdę świetne zdjęcia na których możesz się wzorować (znajdziesz też wiele kiepskich), polecam też jak najbardziej zajrzeć na dfv.pl i dział poradników i artykułów

Teoria teorią, praktyka praktyką. Ale jeśli ktoś zwraca uwagę o numeracji czy wielkości zdjęcia - to już wystarczy zanim napisać posta, wklejać zdjęcia, odrobinę pooglądać tematy wstecz i zauważyć co w nich było, jak wrzucamy zdjęcia i jakie zdjęcia przykuwają uwagę i komentarze, a nie wrzucać - byleby było i denerwować się że ktoś prosi o numerację, wielkość zdjęcia (rozmiar) czy choćby o to, aby zdjęcia były w odpowiednich tematach. Dla Ciebie może to nic nie znaczyć, ale dla osób które potem zajrzą na forum i są od miesięcy czy lat - naprawdę wiele, bo porządek jest - to i łatwiej się do czegoś odnieść, coś ocenić czy wrócić kiedyś do strony nr 124 i powiedzieć że zdjęcie podobne do nr 812 :)

mavrik 
Początkujący
amateur

edmun masz racje jednak nie do końca sie zgodzę z tobą ponieważ przeglądałem zdjęcia wasz przed wrzuceniem swoich itd ale ok myśle ze ciągnięcie tego tematu już jest zbyteczne dziękuje ze wyjaśnienie cenne uwagi - zrozumiałem.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 17 Mar, 2010   

To co robisz i jak to robisz wyraża Ciebie. Jak będziesz robił to jak inni, to czy to bedziesz nadal Ty, czy już ktoś inny? Jeśli będziesz robił jak wszyscy, to już nie będzie miało znaczenia, czy błedów jest więcej, czy mniej, bo i tak to się rozmyje w tłumie..

..coś czuję, że piszę jakieś bzdurki teraz, ale jeszcze nie nie ma mnie w domu i nie jest miło..

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Tutejszyn, To jak to jest? Najpierw przekonujesz do: "Idac po cudzych sladach nie zostawisz wlasnych" a potem na dole u Ciebie to co tam stoi? A?

Tutejszyn 
Optyczny

Staram się aby na forum zawrzeć swoje mysli w kilku prostych zdaniach, a Ty cybertoman chciałbyś abym napisał coś, czego nie sposób przeczytać w pięć minut :) Mimo wszystko spróbuję..
Iść po sladach, to nie znaczy kopiować, ale zwyczajnie nie pchać się. Zwłaszcza tam, gdzie nas nie chcą..
Wczorajszy tekst umiesciłem, bo zdziwiła mnie trochę ta determinacja w zdobywaniu komentarzy. Dla mnie każde forum jest miejscem spotkań, dopiero daleko potem miejscem zdobywania wiedzy. Ciągle nie umiem załapać, ze ktoś szuka tu porad. Często nie rozumiem problemów typu: "co wybać". Jak pokazuję zdjęcie, to nie proszę o wskazanie dwudziestu błędów na obrazku, tylko pytam ogólnie czy ładne.. Szkoda, ze to nie jest babskie forum. Mozna byłoby gadać ile się chce i nie koniecznie na temat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi