Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
szeroki kąt czy rybie oko?

posiadasz szeroki kąt czy rybie oko?
posiadam oba, częsciej używam szerokokątny
12%
 12%  [ 3 ]
posiadam oba, częsciej używam rybie oko
8%
 8%  [ 2 ]
posiadam szerokokątny, chętnie się zamienię
0%
 0%  [ 0 ]
posiadam rybie oko, chętnie się zamienię
0%
 0%  [ 0 ]
posiadam tylko szerokokątny i nie żałuję
54%
 54%  [ 13 ]
posiadam tyko rybie oko i nie żałuję
25%
 25%  [ 6 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 17 Mar, 2010   

Mam Sigmę 10-20mm i uwielbiam sposób w jaki to szklo kłamie. Posługujc się nim w umiejętny sposób mozna uzyskać niesamowite efekty. Brak dystorsji i to rozjechanie w kierunku krawędzi. Fiszka tak nie potrafi. Kiedyś zachwyciły mnie portrety robione z bliska, które tu na forum pokazywał Kijos. Z tego powodu właśnie kupiłem szeroki kąt. Załączam przykład kłamstw, jakimi rozpieszcza mnie to szkło.. (zdjęcie testowe)

PS
Proszę bez cukierków.. Ząb mnie robolał :(

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

moronica napisał/a:
sam ocen http://www.dukefotografia.com sklep sprawdzony, kupowalam w nim juz dwukrotnie. maja niezly wybor,

Na tej stronie tokina 11-16 jest za 578euro, to cena porównywalna z polską-przy obecnym kursie kantorowym to 2 288pln-tylko 162pln mniej niż w fotoaparacikach-nie warto dla takiej sumy ryzykować braku gwarancji. Szkoda bo niezadługo będę w Las Palmas :smile: Japońskie ceny są zdecydowanie atrakcyjniejsze :smile:
moronica, nie wiem czy orientujesz się jak to jest w Hiszpanii, ale w Polsce jest problem z brakiem autoryzowanego serwisu tokiny, a ci nieautoryzowani którzy podejmują się napraw narzekają na niedostępność części. To stwarza problemy szczególnie po upływie okresu gwarancji i to głównie zniechęca mnie do zakupu obiektywów tej firmy. Sam mam ochotę na 11-16 :smile:

moronica 

Pomogła: 106 razy

ja sie ze sprzetem staram delikatnie obchodzic ale jasne, zawsze sie moze cos rypnac albo moze miec ukryta wade. o tym to wole jednak nie myslec, mam wystaczajaco duzo czynnikow do wziecia pod uwage :wink: zeby ta sigma tak okropnie nie winietowala...

Tutejszyn 
Optyczny

moronica napisał/a:
...zeby ta sigma tak okropnie nie winietowala...

Winieta to, czy lampa za słabo świeci na boki? Wszak to ogniskowa 10mm :)

Nie zakładałem nawet lampy zewnętrznej. Chciałem wtedy tylko pokazać jak szeroko "łapie" i jak fajnie krzywi.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sro 17 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

Tutejszyn, mowilam o tescie tej sigmy, nie wiem jaka wersje 10-20mm posiadasz ale nawet w tej nowszej i jasniejszej winietowanie jest duze w porownaniu z chociazby ta tokina

Tutejszyn 
Optyczny

Mam wersję nowszą.. Jak jest trochę więcej światła jest OK :) Nie namawian akurat na Sigmę. To jest raczej głos w sprawie: lepiej fiszka czy szeroki kąt. Moim zdaniem szeroki kąt jest lepsze.

Proszę już nie punktuj :) Jeszcze dostanę żółtaczki :)

moronica 

to sa mentosy ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Te Kanary mogły by mnie zainteresować, gdyby ceny były tam przynajmniej na takim poziomie jak w USA. Skusiłbym się może paneuropejską gwarancją. Za oceanem mam 'swojego człowieka' i prywatny kanał przerzutowy :smile:
Natomiast na Twoim miejscu odłożyłbym sobie wolny grosz na wyjazd do Japonii. Ponoć elektronika jest tam tania jak barszcz i można sobie przywieźć jakieś dziwaczne gadżety... Z naprawami gwarancyjnymi może być już gorzej, ale po co zakładać od razu najgorsze?

Zygmunt 
Bywalec

Zarówno szeroki jak i fish są fajne. Oba bardzo lubię. Jednak jakbym miał się któregoś pozbyć, to padłoby na fisha. Szeroki rektlinearny obiektyw jest bardziej użyteczny. Fisha można użyć raz za czas, ale nie należy przesadzać z tym obiektywem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010   

Posiadam rektalinearny 12-24 i fisheye zoom 10-17. Zdecydowanie częściej używam i bardziej polecam fisheye. Jest dużo ciekawszym szkłem i wbrew pozorom bardzo uniwersalnym, zwłaszcza, że przy ustawieniu 17mm wygląda w sumie jak rektalinearny obiektyw z dużą beczką, a kąt widzenia wciąż jest szerszy niż klasyczne 12mm... Zresztą fisheye zawsze można wyprostować w obróbce, a z rektalinearnego obiektywu prawdziwego fisha już niestety nie zrobisz...

darekk 
Rozmowny

Najlepiej posiadać dobry szeroki kąt i np.: Samyanga 8mm jako dodatek.

jaad75 
Klub Pierdzieli

No właśnie posiadając 10-17 Tokiny można nie mieć rektalinearnego UWA. Poza tym, jak wspomniałem wyżej, zdjęcie z fisheye zawsze można wyprostować software'owo, w odwrotną stronę się nie da...

Tutejszyn 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
...zwłaszcza, że przy ustawieniu 17mm wygląda w sumie jak rektalinearny obiektyw z dużą beczką...

A czy przypadkiem nie jest tak, że "rektilinearny" oznacza własnie to, ze nie ma beczki?

Nie do końca jestem pewny, czy szop poradzi sobie z taką beczką, a nawet jeśli, to co może zostać po prostowaniu fotografii i obcięciu krawędzi? Czy przypadkiem nie obetnie się klimatu zdjęcia?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
A czy przypadkiem nie jest tak, że "rektilinearny" oznacza własnie to, ze nie ma beczki?
Nie, fish, to nie jest obiektyw z dużą beczką, tylko obiektyw dający zupełnie inne odwzorowanie. Poczytaj może tu:
http://www.optyczne.pl/27...Wst%C4%99p.html
Tutejszyn napisał/a:
Nie do końca jestem pewny, czy szop poradzi sobie z taką beczką, a nawet jeśli, to co może zostać po prostowaniu fotografii i obcięciu krawędzi? Czy przypadkiem nie obetnie się klimatu zdjęcia?
Prostowanie fisha nie jest niczym nowym, ani dziwnym, po wyprostowaniu (np. w PTLens) powstaje obraz dokładnie taki jak z klasycznego UWA, tyle, że oczywiście jakość trochę spada...

[ Dodano: Pią 19 Mar, 2010 12:46 ]
Tak apropos, to 10-17 na 17mm robiłem np. te zdjęcia:

Tutejszyn 
Optyczny

Chyba złosliwie rzuciłeś mnie na wzory i wykresy.. żartuję :)

Ja znalazłem coś takiego.. cytuję (niestety) za fotografuj.pl
"rybie oko (ang. fisheye), które oferują wierne odwzorowanie powierzchni i odległości kosztem zniekształceń odległości. Skutkuje to charakterystycznym zakrzywieniem wszystkich linii, które nie przechodzą przez centrum obrazu, oraz "ścieśnieniem" peryferyjnych obszarów kadru, co jest widoczne szczególnie w jego narożnikach
rektilinearne charakteryzujące się wiernokątnym odwzorowaniem obrazu, dzięki czemu proste linie obecne na fotografowanej scenie również na zdjęciu przedstawiane są jako proste. jednak peryferyjne obszary zdjęcia ulegają coraz większemu rozciągnięciu, tym silniejszemu, im dalej jest od centrum kadru."

[ Dodano: Pią 19 Mar, 2010 12:51 ]
jaad75, no w końcu zobaczyłem Twoje prace.. fajne :)

Odpowiedz do tematu