Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak pokazuję zdjęcie, to nie proszę o wskazanie dwudziestu błędów na obrazku, tylko pytam ogólnie czy ładne.
Tylko taka ocena niewiele wnosi dla "wystawiacza". Ja wole jak wytyka sie bledy, nawet jak zdjecie jest ladne. Niestety, panuje tu poprawnosc polityczna i jak jest cos zle to sie nic nie mowi. Jak popatrzycie na techniczne watki to tam za 2linie/mm dyskutanci dadza sie pokroic, a przy zdjeciach tylko: podoba mi sie, pstryk, xxx najleprze, kiepskie... itp. Zdjecia jakis wiekszych emocji nie wzbudzaja .
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010
mavrik, masz jedną, bardzo nieprzydatną cechę - po kilku próbach obrażasz się i poddajesz. Liczę, że, jak po dwóch, trzech dniach ochłoniesz, to spróbujesz znowu
mavrik, masz jedną, bardzo nieprzydatną cechę - po kilku próbach obrażasz się i poddajesz. Liczę, że, jak po dwóch, trzech dniach ochłoniesz, to spróbujesz znowu
yyy nie bardzo wiem o czym mówisz. Co mam znowu spróbować?
I nie obrażam się wcale tylko to środowisko jest dla mnie nowe wydało mi sie dziwne ze jak ktoś pyta i prosi o pomoc to jej nie dostaje temat jest przemilczany ominięty. To nie jest pierwsze forum na którym jestem użytkownikiem piszącym i jakoś nigdy takich problemów nie było. Kolega mówi tu o dziwieniu sie ze ktoś szuka na forum porad? Nie każdy godzinami przerzuca tony książek, niektórzy nie maja tyle czasu wiec czytają podstawy potem szukają odniesienia do tego co zrobili czy w tym jest coś złego? że ktoś kilka cennych uwag podpowie? Że podzielić sie chcę tym co zrobiłem i możne taki zimny prysznic dostać pod tytułem wszystko w zdjęciu jest do bani - zdjęcie ogólnie kaszana.
Wrzucanie zdjęć tylko dla „fajne , nie fajne” tak jak ktoś wyżej napisał moim również zdaniem mały ma sens..
Po co ciągnie się ta dyskusja? Powiedzieliśmy sobie wszystko w pierwszych 5 odpowiedziach teraz każdy będzie tu wrzucać kilka swych mądrości? Po co?
Napisałem przepraszam – zrozumiałem jestem teraz uświadomiony i zanim wrzucę tu fotkę 100 razy zastanowię się czy warto i czy jest dobra by nie oszpecić tegoż przeuroczymi zdjęciami obwieszonego forum.
[ Dodano: Sro 17 Mar, 2010 14:18 ]
Po za tym nie chodzi mi o zdobywanie komentarzy gdybym potrzebował komentarzy to zalogował bym się na fota.pl czy inny badziew. Komentarze pod tytułem fajne, git fota itp. mnie nie bawią. Dlatego zalogowałem się tu by wkleić zdjęcie które wg mnie będzie ok i usłyszeć konstruktywne opinie i podpowiedzi. Dlatego tez napisałem w swym pierwszym inauguracyjnym poście czy nie można by w takim razie założyć tematu gdzie właśnie laicy kompletni laicy wklejali by swe wypociny a bardziej doświadczeni koledzy od czasu do czasu wyrażali by swoje opinie wydając cenne uwagi. I nie chodzi mi tu by każdemu co tydzień tłumaczyć że zdjęcie jest za ciemne czy co to jest AF , lecz gdybyś światło złapał z lewej nie z prawej bardziej było by ciekawe i przykuwało wzrok itd.
Po za tym nie chodzi mi o zdobywanie komentarzy...
No tak to zabrzmiało.
mavrik napisał/a:
gdybym potrzebował komentarzy to zalogował bym się na fota.pl czy inny badziew...
Nie rozumiem.. za niski poziom prezentowanych fotografii?
mavrik napisał/a:
..Dlatego zalogowałem się tu by wkleić zdjęcie które wg mnie będzie ok i usłyszeć konstruktywne opinie i podpowiedzi....
Potem wrócisz w tamto miejsce i wykonasz poprawione ujęcie?
Odwróćmy sytuację. Załóżmy, że każde Twoje zdjęcie wywoła okrzyki zachwytu. Ktoś napisze z tego powodu pieśń, a w telewizji pokażą reportaże. Czy nadal będziesz potrzebował uwag w stylu "za ciemne", "za krzywe"? Myślę, że nie, bo to będą właśnie Twoje zdjęcia, łącznie z ich wadami. Skoro jednak nikt nie klaszcze w dłonie, to może problemu nie nalezy szukać w technice, ale w czymś co nazywa się... talentem?
Dla mnie zawsze będzie ważniejsze ogólne wrażenie, a nie jakieś detale techniczne. Dlatego też wolę zadawać pytanie: "ładne?"
Dla mnie zawsze będzie ważniejsze ogólne wrażenie, a nie jakieś detale techniczne. Dlatego też wolę zadawać pytanie: "ładne?"
Detale techniczne zazwyczaj tworzą ogólne wrażenie. Można nieświadomie robić dobre zdjęcia, ale znacznie lepiej i ciekawiej robić je świadomie... Poza tym "ładne", to niekoniecznie jeszcze znaczy "dobre"...
...Detale techniczne zazwyczaj tworzą ogólne wrażenie...
Detale nie tworzą dobrego wrażnia. Potrafią je jednak skutecznie zepsuć..
jaad75 zauważ, że wkraczamy w pewien obszar, którego chyba nie da się rozstrzygnąć i tak naprawdę nie wiadomo gdzie leży prawda.
Jesteś perfekcjonistą i zwracasz uwagę na detale. Moje priorytety są przesunięte o fazę, gdzie również istotne są detale, ale nie te, które ogólnie są uznane za ważne. W moim fotografowaniu najważniejsza jest zabawa..
Tutejszyn zobacz co napisałem pod swoim zdjęciem. Nie oczekuje oklasków pochwał itp a uwag/informacji/porad profesjonalnych od doświadczonych fotografów lub takich którzy po prostu mają coś konstruktywnego do powiedzenia - tyle.
Tutejszyn napisał/a:
Nie rozumiem.. za niski poziom prezentowanych fotografii
nie komentarze bez informacji - fajne zdjątko - git fota itp mogę usłyszeć od znajomych którzy tak jak i ja małe pojęcie o tym mają.
Tutejszyn napisał/a:
Potem wrócisz w tamto miejsce i wykonasz poprawione ujęcie?
nie nie będe leciał w to samo miejsce ale przy kolejnej podobnej scenerii wezmę pod uwagę te jakże cenne dla laika instrukcje.
Spójrz na informacje jakie podał mi hijax_pl - rewelacja o to mi chodzi kilka prostych kluczowych słów. " co chciałeś pokazać? - no to i tamto- ok ja tego nie widzę" w tym zdjęciu to i to jest zbędne lub jak i 9 przykazań cybertoman-a . czy to jest coś złego? ludzie o czym my tu piszemy? ciesze się z tych informacji są dla mnie cenne i bardzo za nie dziękuje.
Czy to tak wielki problem był? ze aż taki temat musiał się rozwinąć? po co?
Sumując masz racje że każde zdjęcie jest wyjątkowe bo jest po prostu moje dlatego zacząłem sie tym fascynować. Jednak chciałbym robić dobre zdjęcia według pewnych zasad których trzeba się trzymać. Czy ja je poznam z artykułów, książek czy z forum od miłych i fajnych ludzi jaka to jest różnica?
P.S cechą największych mistrzów jest to by z pokorą przyjmować uwagi i wysłuchać słów krytyki.
P.S cechą największych mistrzów jest to by z pokorą przyjmować uwagi i wysłuchać słów krytyki.
Mowa o mistrzach parzenia herbaty, czy robienia origami? Jakoś słowo mistrz nie kojarzy mi się z pokorą, raczej ze schodzeniem z utartych szlaków i wkraczaniem bez lęku w nieznane.
Szkoda, dyskusja coraz bardziej mi się podoba, choć sądzę, że moderatorowi już cokolwiek mniej.
Cóż mogę dodać.. Miłej nocy wszystkim.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Mar, 2010
Usjwo napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Niestety, panuje tu poprawnosc polityczna i jak jest cos zle to sie nic nie mowi.
O czyżby?...
Ty jestes wyjatkiem potwierdzajacym regule
czyli cała reszta to albo włazid...y albo towarzystwo wzajemnej adoracji
mavrik, nie mówię, że się nie da ale swoją drogą wybrałeś sobie dziwny portal na odbieranie porad dotyczących swoich fotografii, koledzy Ci nakreślili, że bez wątpienia są portale, na których powiedzmy "jest to lepiej zorganizowane".
Zresztą czytając kolejny komentarz pod zdjęciem, że jest to "pstryk" odechciewa się zaglądania w okolice "nasze zdjęcia".
Mi osobiście odechciewa się czytania jednego usera, który z upodobaniem używa zwrotu "pstryk" w szczególności gdy za tym nie idą żadne wyjaśnienia co jest nie tak z fotografią.
czyli cała reszta to albo włazid...y albo towarzystwo wzajemnej adoracji
To juz jest nadinterpretacja mojej wypowiedzi
A powaznie moglyby te komentarze byc bardziej konkretne. Jest tu kilka osob, ktore staraja sie cos wiecej napisac, ale to ciagle nie jest dyskusja. Autor tez moglby troche bronic swoich racji, a nie dziekowac tylko za krytyke
kozidron napisał/a:
mavrik, nie mówię, że się nie da ale swoją drogą wybrałeś sobie dziwny portal na odbieranie porad dotyczących swoich fotografii
Ty go nie zniechecaj , mavrik, dawaj te zdjecia, ja Ci przywale (tylko nie uzywaj imageshack'a)
Ogolnie ostatnio sie poprawilo i idzie w dobrym kierunku
Po co ciągnie się ta dyskusja? Powiedzieliśmy sobie wszystko w pierwszych 5 odpowiedziach
Przywilej forum – wrzuciłeś temat, nawarzyłeś piwa, to teraz piana ucieka.
mavrik napisał/a:
Nie każdy godzinami przerzuca tony książek, niektórzy nie maja tyle czasu
I tu jest klucz. Jeśli Ty nie masz czasu to musisz wziąć pod uwagę, że inni użytkownicy forum też mogą go nie mieć i zamiast komentować kolejne zdjęcie nowicjusza, który sprawił wrażenie (nawet jeśli tak nie było!), że jednak nic nie przeczytał ze starszych wątków, nie popatrzył, nie wyciągnął wniosków, tylko od razu po zapisaniu się na forum wrzucił fotkę – wolą poświęcić swój czas na coś innego. Choćby na skomentowanie zdjęcia osoby którą już z forum znają.
Większość z nas zna się tu wirtualnie, ale mimo to tworzy się pewna więź, bo zaczynamy poznawać swoje zwyczaje, przywary i sposoby komunikowania się, fotografowania czy komentowania. Normalne jest, że tworzą się pewne kółka wzajemnej adoracji, to tylko psychologia, my tylko ludzie. Ale na pewno nie jesteśmy zamknięci na nowych. Wszyscy kiedyś byli nowi.
Mi osobiście odechciewa się czytania jednego usera, który z upodobaniem używa zwrotu "pstryk" w szczególności gdy za tym nie idą żadne wyjaśnienia co jest nie tak z fotografią.
Mnie masz na myśli?... Zwykle staram się pisać dlaczego zdjęcie mi się nie podoba, ale w wypadku "pstryków" najcześciej trzeba poświęcić na to zbyt dużo czasu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11