Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja sobie myślę, że koledze niechęć do innych marek przesłania trzeźwość oceny.
No bo czy wg Ciebie bardziej przydatne będzie amatorowi to, że może odchylać ekranik, czy to, że może w nim ustawiać sobie kolor. Czy amator odczuje różnicę pomiędzy 1/4000 a 1/6000 (prędzej chyba synchronizacji, która w D5000 wynosi 1/200 vs 1/180 w K-X). Tak samo z drive Pentax robi 4,7 klatek/s a Nikon 4, ale nikon ma bufor 67 jpg-ów lub 11 raw-ów gdzie K-X 17 jpg-ów lub 5 raw-ów.... Jeszcze kwestia AF, rozumiem, że temat był wałkowany wielokrotnie i że userzy Pentaxa używają wyłącznie centralnego i przekadrowują. Działa to idealnie tak długo jak nie używa się jasnej stałki, której nie przymykamy. Wtedy po przekadrowaniu na pewno ostrość będzie gdzieś indziej niż chcemy.... Możliwość sterowania lampami tak samo jest świetnym argumentem który na pewno przekona każdego amatora
Reasumując to dla amatora D5000 może się okazać ciekawszym rozwiązaniem, choć osobiste preferencje będą kluczowe.
ps. uwagi personalne pozwolę sobie ominąć, ja nie robię CI przytyków do czego używasz aparatów
Zdecydowanie lepiej kupić Nikona D5000 i podłączyć do tego Nikkora 18-105 VR. Dla mnie to obecnie najlepszy amatorski zestaw na świecie za przyzwoite pieniądze. Poleciłem go wielu osobom, kupili go i są zachwyceni. Choć to oczywiście nie jest argument...
Moim zdaniem dla amatorskich zastosowań będzie lepszy Nikon D5000. To całkiem niezły model - w sumie okrojona wersja D90. Co do obiektywów lepszą opcją na początek będzie AF-S 18-105 VR. Na przyszłość również system Nikona da ci większą możliwość rozwoju, mam tu na myśli większą dostępność obiektywów i innego osprzętu.
Co do Pentaxa to też robi dobre lustrzanki i jeżeli masz np jakieś obiektywy od Zenita lub inne z mocowaniem M42 to wtedy bym ci go polecał. Akurat Pentaxy dobrze współpracują z manualami - masz pomiar światła i nieskończoność z tanimi przejściówkami. W Nikonie jest to niestety możliwe dopiero od modelu D200 w górę.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Mar, 2010
papatki napisał/a:
A ja sobie myślę, że koledze niechęć do innych marek przesłania trzeźwość oceny.
a ja sobie myślę, że wam obu przydałoby się odpuścić temat.
Dla amatora to lepiej, żeby sobie uświadomił, gdzie znajdzie coś dla siebie (w dobrej cenie) w szklarni i czy przyszłościowo będzie coś kupował, czy może nie....
W Nikonie jest to niestety możliwe dopiero od modelu D200 w górę.
w nikonie, mówiąc o gwintówkach, nie jest to możliwe w ogóle.
ja bym wziął kxa patrząc na body, ale 18105 stanowi bardzo mocny argument za nikonem.
pytanie czy własności szklarni pentaxa to zrównoważą.
a co do stabilizacji, pamiętaj że w nikonie VR albo jasne szkło (pomijając multitysięczne dłuższe szkła)
pentax może i mniej wydajniej, ale stabilizuje także jasne stałki.
w nikonie, mówiąc o gwintówkach, nie jest to możliwe w ogóle.
.
Pomiar światła jest jak najbardziej w D200 i wyższych modelach (niestety w półce amatorskiej ograniczono tę możliwość programowo)
ghost napisał/a:
pewność że wyostrzysz na nieskończoność.
.
Tu faktycznie jest mały problem. Dla uzyskania nieskończoności potrzebna jest dobrej jakości przejściówka z soczewką (im lepsza tym niestety droższa), oczywiście zawsze będzie mniejsza lub większa strata jakości przez dodatkowy element optyczny. Tanie przejściówki bez soczewki nadają się jedynie do macro.
z tego co widzę to mówimy o d5k, a nie d200, 300, 700, 2, 3, 3x itp.
a co do braku nieskończoności - zaraz się okaże że to zaleta, bo jest lepsze makro
soczewki - widziałem jak to działa i ogólnie jest niewesoło - szczególnie na dużych przesłonach.
tym bardziej, że cena takiej przejściówki przewyższa cenę przeciętnego szkła m42
Po przejrzeniu wszystkich opinii na forum zdecydowałem się na zakup nikona z obiektywem 18-105. Zamierzam dokonać zakupu za pośrednictwem sklepu neo24( no chyba, że ktoś słyszał coś negatywnego na ich temat). W związku z tym mam pewne pytanie. Oferta zakupu na stronie tej firmy jest mocno lakoniczna, ogranicznona do bardzo niewielu informacji. O ile same body to oczywiście d5000, nie mogące się (chyba)niczym różnić od innych o tyle co do obiektywu mam pewne wątpliwości. Jak już pisałem wcześniej jest to moja pierwsza lustrzanka i wolałbym uniknąć niepotrzebnej pomyłki.
W związku z tym mam pytanie czy zestaw proponowany przez firmę neo24 jest tym zestawem, który był mi polecany przez spora ilość osób jako najlepszy dla amatora w tym przedziale cenowym(d5000 plus 18-105)??
http://www.neo24.pl/lustr...-18-105-vr.html
Poczytałem też troche inforamcji na temat wadliwości serii d5000, ale sa to dość odległe info w związku z tym mam pytanie czy dotyczy to również aparatów sprzedawanych obecnie? A jeżeli już trafiłby sie ten wadliwy to czy jest problem z jego ewentualną wymianą.
Być może wielu wyda się moje pytanie głupie no, ale jak już pisałem nie chciałbym żałować późniejszego zakupu za niemałe dla mnie pieniądze. Dziekuję bardzo za wszelką pomoc
Zamierzam dokonać zakupu za pośrednictwem sklepu neo24
Sklepu nie znam.
kamis11 napisał/a:
czy zestaw proponowany przez firmę neo24 jest tym zestawem, który był mi polecany przez spora ilość osób jako najlepszy dla amatora w tym przedziale cenowym(d5000 plus 18-105)??
Tak.
kamis11 napisał/a:
Poczytałem też troche inforamcji na temat wadliwości serii d5000, ale sa to dość odległe info w związku z tym mam pytanie czy dotyczy to również aparatów sprzedawanych obecnie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13