Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli jesteś zdania, że jakiś inny aparat nadaje się lepiej dla autora wątku, to go zaproponuj i poprzyj odpowiednimi argumentami.
OK.
De_eS, zaproponowałeś następujące modele:
Olympus e-520
Canon 1000D
Nikon D3000
Sony a230 lub a 330
Pentaxa k-x
Z tych modeli najlepiej sprawdzi się Pentax k-x. Przez dużo lepszą jakość obrazowania od pozostałych modeli. No i ma najwyższy DR.
Jednak osobiście polecałbym Ci Nikona D5000, który mg mnie jest lepszy od K-x (przede wszystkim AF).
Podsumowując na Twoim miejscu wybrałbym D5000 + 18-105VR w cenie ok 2500zł
Myślę że "hak" na poziomie 500zł jest akceptowalny, a jeśli nie - polecam jego rozważenie, naprawdę warto
De_eS, jeżeli możesz dołożyć te 500 zł (a właściwie to 700zł) to warto. Jak nie, to nie odrzucaj Olympusa.
O zaletach D5000 to już można przeczytać nawet na puszce 'mielonki tyrolskiej', jednak jeśli chodzi o 18-105VR, to oprócz ogólnych peanów na temat rozdzielczości, warto mieć świadomość dość dużej dystorsji, która zwłaszcza w fotografii architektury lubi popsuć szyki. To wszystko jest do skorygowania (a może D5000 robi to w locie na jpgu? - nie wiem), jednak po prostu trzeba o tym wiedzieć i raczej unikać 18 mm.
Luke_S, Sunders, komor, B o g d a n, hijax_pl, Baku,
Głębokie ukłony i wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi.
Wygląda na to, że na placu boju zostaje e-520 i D5000.
Zakupu 500D przed sezonem wyjazdów w plener mój budżet nie wytrzyma.
Nawet D5000 kupiłbym raczej z kitem 18-55 mm VR, by za parę tygodni dorzucić sobie 55-200 VR. Trochę kręcę nosem, że trzeba w takim przypadku dopłacać za zbędną (dla mnie) opcję filmowania i obrotowy wyświetlacz, ale rozumiem, że Waszym zdaniem matryca w D5000 jest wartością samą w sobie, bo ma przewagę nad CMOSem w Canonie 1000D.
W najbliższych dniach na coś się zdecyduję.
Pozdrawiam wszystkich Lustrzankopstrykaczy, łodzianom w sposób szczególny zazdroszcząc obiektów do uwieczniania
De_eS
To wszystko jest do skorygowania (a może D5000 robi to w locie na jpgu? - nie wiem), jednak po prostu trzeba o tym wiedzieć i raczej unikać 18 mm
A czy wogole istanieje taka funkcja w jakiejkolwiek lustrzance? Unikanie 18mm przy zdjeciach budynkow w miescie bedzie ciezkie. Jakby nie budzet to mozna by doradzic Tilt&Shift (a w zasadzie sam Shift, czy sa takie?)
jednak jeśli chodzi o 18-105VR, to oprócz ogólnych peanów na temat rozdzielczości, warto mieć świadomość dość dużej dystorsji, która zwłaszcza w fotografii architektury lubi popsuć szyki. To wszystko jest do skorygowania (a może D5000 robi to w locie na jpgu? - nie wiem),
Racja, choć ta dystorsja nie jest straszna i łatwo korygowalna
Swoją drogą polecam programik photoacute. Jak go użyć? Ustawić aparat na statywie i zrobić klika zdjęć bez zmiany ekspozycji, photoacute to przemieli, skoryguje wady soczewki, odszumi, skoryguje aberracje no i podniesie rozdzielczość. Co ważne można zdobyć ten program i oficjalnie używać de facto bez wydania ani jednej złotówki
Tym bardziej - że nie ma profili do D5000 jeszcze
Nawet D5000 kupiłbym raczej z kitem 18-55 mm VR, by za parę tygodni dorzucić sobie 55-200 VR.
Ja zrobiłbym wszystko na Twoim miejscu aby od razu kupić zestaw D5000 + 18-105 VR.
Ogniskowa 105 mm na matrycy APS-C jest niekiedy bezcenna - za wszystko inne zapłacisz kartą ...
Warto sprzedać "butelki", jak się kiedys mówiło i nawet później kupić tego 55-200.
ma na wszystko dwa tysiące z kawałkiem, a sam shift kosztowałby prawie dwa razy tyle.
Jakis shift 35mm bez żadnej automatyki, Arsat PC, czy coś do manualnego Nikona i przejściówka? Pewnie mniej niz 2 tysiące... Tylko, że wtedy to nie dotykać się bagnetu AF Nikona... i Olympusa lepiej tez nie...
Oczywiście może nie od razu (bo kołderka na razie krótkawa), ale z takimi zainteresowaniami to byłby mój piorytet obiektywowy. Bym zbierał i polował na to a nie zastanawiał się nad duperdachami w postaci ktre body ma lewa nożkę bardziej...
Pentax, Canon, Sony... pucha mniej istotna. Ale znowu do Canona mozna nabyc jeszcze potem drogaśne eLki T&S 17 czy 24mm... co prawda cena nowego zbija z nóg przy deklaracjach 2 tys. na całość... ale... na e-bayu 24 za 3.5 tys... - może miec takie cuś w perspektywie warto zamiast d5000, paljstikowego lepszego kita i w przyszłości srednio mizernego telezuma?
Właśnie sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Ten Arsat 35 jest raczej rzadkim obiektywem. Do jakich korpusów można go w miarę bezboleśnie (tj. za pomocą dostępnych redukcji) podłączyć?
TS-E 24L używanego, w bardzo dobrym stanie widziałem za 900$. W zależności od ceny $ obiektyw ten może kosztować 2000-2500 zł. Myślę, że warto.
Nie wiem jak wygląda dostępność do szkieł PC w Nikkorze, ale domyślam się, że mogą być droższe...
Do architektury można by też polecić jakiegoś 'sympatycznego' UWA pokroju Sigmy 10-20.
Niemniej na sam początek 18-105VR wydaje się bardzo rozsądną propozycją.
Można sobie też poradzić dokupując adapter z funkcją shift. Popularne są takie adaptery do systemu PentaconSix. Wtedy dokładamy jakieś szkiełko, np flektogona 50/4 i mamy za cenę poniżej 1000zł zestaw do architektury z korekcją perspektywy jak się patrzy
Tyle, że do takiej zabawy potrzebny jest statyw i (w przypadku D5000) światłomierz zewnętrzny / ocena naświetlenia "na histogram".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10