Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie można próbować sankcjonować ewidentnie błędnych określeń urządzeń technicznych, tylko ze względu na rozpowszechnienie tych określeń w mowie potocznej...
No moment.. Czegoś nie rozumiem...
SJP to nie jest Słownik Języka Potocznego tylko Słownik Języka Polskiego.
I to na dodatek oficjalny.
Ja też nie lubię określenia przesłona (z powodów opisanych przez was powyżej, czyli nie ma pełnego zasłonięcia) ale jeśli jest potocznie używana przez wiele osób (i to od kilkudziesięciu pewnie lat?) to się po prostu sankcjonuje i tyle. Ja nie używam.
jaad75, Nadal nie rozumiem co Ci się nie podoba. Język polski to nie matematyka, tu definicje nie są jednoznaczne. Co też widać w słowniku: przesłona - 3 znaczenia, przysłona - 2.
Masz wątpliwość? Zadaj pytanie specjalistom: http://poradnia.pwn.pl/zapytaj.php
Jesteś przekonany do swoich racji - przekonaj to gremium "dyletantów"
Sorry, ale dla mnie jesteś specjalistą od fotografii, a nie językoznawcą (chyba że czegoś nie wiem )...
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Sob 20 Mar, 2010
hijax_pl napisał/a:
tu definicje nie są jednoznaczne
I sam sobie odpowiedziałeś
hijax_pl napisał/a:
Zadaj pytanie specjalistom
Tym mnie rozwaliłeś!!!
Myślisz że tam po drugiej stronie siedzi Blarczyk, Gajda albo Bartmiński? Studenci ostatnich lat polonistyki mający po prostu pod ręką więcej słowników niż my w domu! Skąd wiem? Bo pracują tam studenci z mojego instytutu!
hijax_pl napisał/a:
Jesteś przekonany do swoich racji - przekonaj to gremium "dyletantów"
A myślisz, że gremium jest jednomyślne? Jeżeli tak, to grubo się mylisz! Odpowiedzialna między innymi za rozstrzyganie wątpliwości językowych co do słownictwa Rada Języka Polskiego liczy grubo ponad 20 członków. Znajdziesz tam osoby myślące jak jaad75 i myślące inaczej. Jedni przekonają drugich kiedy wszyscy mają prof. dr hab.? Za Chiny Ludowe! Co jest poprawne? To, których wyznawców danej formy jest więcej Niektórych 'dyletantów' nie trzeba będzie wcale przekonywać, innych, może ich być więcej, nie przekonasz nigdy
Gigantyczne opóźnienia w wydawaniu jasnych i klarownych zasad związanych z językoznawstwem i słownictwem, jakże w ostatnich latach się zmieniającym, są głównie spowodowane niejednomyślnością wewnątrz Rady. Jest to naprawdę spory problem dla wszelkiej maści tłumaczy, autorów słowników i książek (podręczników) naukowych, że na tych grupach poprzestanę...
Jeszcze jedno. Już nie raz w historii Rady (czyt. języka polskiego) były przypadki stwierdzające jednoznacznie - 'ta forma jest poprawna', ale po latach okazuje się, że ''jedynozbawcza' poprawna forma' nie została 'przyjęta' przez społeczeństwo. Wtedy się okazuje, że argument 'bo tak mówi większość' jest argumentem najmocniejszym. Rada nie ma wtedy wyjścia jak tylko uznać formę niepoprawną za dopuszczalną, a w słownikach przy odpowiednim haśle dorzucą skrót 'pot.', albo coś w tym stylu Będzie to forma poprawna? Będzie! Co powie prof. dr hab.? - 'Niepoprawna, ale sorry batory, wyhoda niet!'
Tym mnie rozwaliłeś!!!
Myślisz że tam po drugiej stronie siedzi Blarczyk, Gajda albo Bartmiński? Studenci ostatnich lat polonistyki mający po prostu pod ręką więcej słowników niż my w domu! Skąd wiem? Bo pracują tam studenci z mojego instytutu!
Ktokolwiek tam siedzi, zakładam iż odpowiedź nie będzie lapidarnym wskazaniem definicji w sjp. Mam nadzieję, że Ci studenci wysilą się, aby znaczenie umotywować.
Ruslan napisał/a:
A myślisz, że gremium jest jednomyślne? Jeżeli tak, to grubo się mylisz!
Nie - nie myślę tak, wręcz przeciwnie. Gdyby miało być tak jak mówisz - po co miałoby być gremium? Przecież wystarczyłby jedna osoba...
Ruslan napisał/a:
Wtedy się okazuje, że argument 'bo tak mówi większość' jest argumentem najmocniejszym. Rada nie ma wtedy wyjścia jak tylko uznać formę niepoprawną za dopuszczalną, a w słownikach przy odpowiednim haśle dorzucą skrót 'pot.', albo coś w tym stylu Będzie to forma poprawna? Będzie! Co powie prof. dr hab.? - 'Niepoprawna, ale sorry batory, wyhoda niet!'
Patrząc na słownik w aktualnej postaci i definicje słów przesłona i przysłona - najwidoczniej tak się właśnie stało
Dzięki Ruslan za poparcie!
P.S.
Osobiście używam słowa przysłona ale nie traktuję słowa przesłona jako niepoprawnego.
Swoją drogą ciekawe, że jak ktoś mówi "pełna dziura" to jakoś nikt problemu nie widzi, a na słowo przesłona podnosi się larum .
skasowany [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
Dzięki Ruslan za poparcie!
hijax_pl, Ty mnie tu do konkretnych 'obozów' nie przypisuj!
Chciałem tylko napisać, że w pewnych przypadkach nie można czegoś jednoznacznie i na pewno stwierdzić. Zależy to od wielu czynników i w zależności od tego na czym w naszych dociekaniach się oprzemy, taką 'poprawność' otrzymamy
A czy 'przesłona', czy 'przysłona'? Zaintrygowaliście mnie ową kwestią i aż poszperam tu i tam
Chciałem tylko napisać, że w pewnych przypadkach nie można czegoś jednoznacznie i na pewno stwierdzić. Zależy to od wielu czynników i w zależności od tego na czym w naszych dociekaniach się oprzemy, taką 'poprawność' otrzymamy
No dokładnie. Też tak myślę.
Ruslan napisał/a:
Zaintrygowaliście mnie ową kwestią i aż poszperam tu i tam
To zdaj kiedyś relację z własnej inwestygacji... (tfu... co za brzydkie, potoczne słowo! )
Nie twierdzę, że samo słowo "przesłona" jest niepoprawne, tylko, że używanie go do określania przysłony (jako elementu konstrukcji obiektywu) jest błędne, bo przeczy zasadzie działania wspomnianego elementu. Językoznawca budowy obiektwu i sposobu działania przysłony nie musi znać (stąd użyłem określenia "dyletant", mając na myśli dyletanctwo w kwestiach fotograficznych/optycznych), więc przyjmuje słowotwórczo poprawne i popularne określenie za dopuszczalne, natomiast rolą wspomnianej Rady Języka Polskiego powinno być zasięgnięcie w tej kwestii opinii fachowców z odpowiedniej dziedziny (w tym przypadku np. ludzi zajmujących się konstrukcją obiektywów) i rozwianie wątpliwośći co do tego od jakiego czasownika wywodzi się nazwa wspomnianego elementu.
jaad75, ja to rozumiem tak, że wg SJP poprawne jest słowo przysłona, natomiast dopuszczalne jest przesłona. Ponieważ to właśnie słowo przesłona w drugim znaczeniu odwołuje się do znaczenia przysłony, a nie na odwrót.
Jednak nie oznacza to, że słowo przesłona w określeniu:
Cytat:
przegrody w przyrządach optycznych regulującej ilość światła wchodzącego do przyrządu
jest nieprawidłowa.
Swoją drogą taka a nie inna definicja drugiego znaczenia słowa przysłona pokazuje jednak, że Twoje stwierdzenie:
jaad75 napisał/a:
rolą wspomnianej Rady Języka Polskiego powinno być zasięgnięcie w tej kwestii opinii fachowców z odpowiedniej dziedziny (w tym przypadku np. ludzi zajmujących się konstrukcją obiektywów) i rozwianie wątpliwośći co do tego od jakiego czasownika wywodzi się nazwa wspomnianego elementu.
jest prawdziwe. Rada w kontekście tego słowa powyższe zadanie (według mnie) wypełniła.
A może.. Twoim zdaniem to definicja dyletanta?
skasowany [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
A może.. Twoim zdaniem to definicja dyletanta?
hijax_pl, nie poznaję Cię ostatnio! Po ostatnim takim Twoim zdaniu wkroczył komor ze swoim modowym kolorem czerwonym Szkoda by było gdyby zrobił to też tutaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11