Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja bym bral 50D w koncu to nastepca 40D, wiec powinien byc lepszy (zeby nie bylo ze kryptoreklama, sam mam 40D)
Jak masz 350D to pewnie wiesz jakie obiektywy Ci sa potrzebne, a jekie masz (24 to dla mnie za wasko na krotkim koncu, chyba ze masz jeszcze inny szerszy)
po pierwsze chodzi jakość zdjęć a kit tego nie zapewnia mam Canon 100/2.8 i wiem co ten obiektyw potrafi dlalego się nie będę rozdrabniał choć w 2009r. zrobiłem bardzo mało zdjęć makro, więcej jest reporterki z różnych uroczystości. dlatego interesują mnie jak te dwa modele się zachowują względem szumów.
[ Dodano: Nie 21 Mar, 2010 12:30 ]
a jakie są szumy przy wiekszym ISO bo testy wykazywały dużą różnice a jak jest w rzeczywistości
40d jest jednak już sporo starszym aparatem w którym mi brakuje dobrego LCD i mikroregulacji ostrości obiektywu, poza tym to bardzo dobry aparat, a co do szumów 50d - są w normie, ja nie narzekam, a często focę na ISO 1000-2500.
Jeżeli docelowo układ ma wyglądać: 10-22 i 24-105L to jak najbardziej ma to sens. 40D czy 50D - odpowiedź jest prosta: jeżeli stać Cię, to weź 50D, tym bardziej że różnica w cenie nie jest aż taka duża. I mówię to również jako użytkownik 40D, na dodatek zadowolony użytkownik, który w swoim przypadku nie widzi absolutnie żadnej przesłanki za zmianą.
50D drogi kolego, chyba że masz sposobność kupić nową 40tkę znacznie znacznie taniej.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Mar, 2010
damzar,
Jak jest kasa to 50D, ten ekranik jednak robi, można przynajmniej cos tam oszacować w 40stce jest to trudniejsze a tą całą mikro regulację to można o kant d..... znaczy stołu potłuc. Co do szumów to oba szumią na zbliżonym poziomie, przy 50tce masz zapas do cropowania ale jeżeli zakup 50D miałoby się odbyć kosztem jakiegoś szkła to weź 40D.
Pragnę wymienić aparat na segment wyższy czyli na 40D lub 50D , zastanawiają mnie szumy modelu 50d. Do aaratu pragnę dokupic 24-105/F4 IS USM
W 50D szumami wogóle nie będziesz się przejmował do ISO 1600. Nie miałem 40D, ale moge powiedzieć, że robienie zdjęć zestawem 50D + 24-105L, to czysta przyjemność pod każdym względem. Jak wygląda szum przy ISO 1600, zerknij poniżej. Zdjęcia to JPEGi prosto z aparatu bez jakiejkolwiek korekty czegokolwiek. Exify pełne. Fotki wybrałem tak aby zawierały i jasne i ciemne fragmenty.
też mam 50D i jak sie przesiadasz z 350 to bardzo docenisz - zwłaszcza autofocus
a ekranik, czy to LCD tak potrzebne, gdy aparat rewelacyjnie ostrzy, w zasadzie jak kiedyś miałem zwyczaj "zrobić ze 3 zdjecia, któreś wyjdzie dobrze"
tak obecnie "ojej, zrobiłem 3 i każde jest tak samo dobre"
wiec teraz mogę robić po jednym i "zawsze wychodzi jak chce"
kiedyś w nocy jak robiłem (mając 300 czy 450 czy kolega-sąsiad ma 400) to robiło się po 5 zdjeć, bo na którymś będzie perfect
a teraz... no zrobiłem 5 i każde takie same
a co do szumów, podobno 40D ma nieco mniejsze, ale jednak z 15MPIX możesz cropować, zmniejszać itp
aha i mam generalne pytanie co do szumów
czasem widuję zdjecia z aparatów innych i sie zastanawiam "czy mamy ten sam aparat"
ponieważ gdy inni pokazują CZYSTE (bez szumu) zdjęcie z ISO 1600 to przyznam, że mój tak nie robi
chyba, że to kwestia, że potem te zdjęcia czymś obrabiacie ?
bo ja robię w RAW, używam programu danego przez producenta, gdzie ewentualnie poprawię balans bieli/kontrast/lśnienia i zapisuje do JPG
chyba, że to kwestia tych miniatur tutaj zamieszczonych ?
zapewne macie jakieś inne programy do tego, że tak pięknie ludziom te zdjecia wyglądają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10