Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jamaicaaroma, powiem Ci, że miałam (mam) podobny problem do Twojego, tylko że do filmów to mam narzeczonego z kamerą
Jedyny wniosek do którego doszłam, to to, że albo dobrze, albo lekko. No i na razie targam te 5kg sprzętu (jak w stopce).
Fakt, że jeszcze nie wędrowałam z plecakiem, choć to też się kroi -- jeszcze nie wiem, co wtedy zrobię. Do zeszłej środy miałam plan kupić G10/G11, ale wtedy spotkałam faceta, który na 5tys mnpm ciągnął 5d z 4 obiektywami i widziałam jego zdjęcia. Ech... Kompakt odpada
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 Re: Lustrzanka dla podróżniczki
Djwalkman napisał/a:
...Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna..
Czy to znaczy, że nie da się podróżować po świecie z 550D? Czy słowo podróż jest synonimem słowa survival? Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?
Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?
Dobre pytanie
Uszczelnienia przydają się, bo choć zwykle są to po prostu bezużyteczne uszczelki, to gdy złapie nas porządna ulewa i plecak/torba zaczyna przemakać, to może być "gra o życie" dla korpusu.
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach. Jest tu jeszcze duże pole do ulepszeń i na chwilę obecną na pewno nie byłby to dla mnie argument decydujący o zakupie konkretnego modelu, czy zmianie systemu.
To, o czym w pierwszej chwili pomyślałem czytając tytuł tego wątku, to stosunkowo lekki i uszczelniony (Tutejszyn, proszę, nie kpij ) aparat z w miarę szczelnymi obiektywami w rozsądnej cenie. Pierwszy przyszedł mi do głowy Pentax, właśnie za sprawą szczelnych kitów. Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego.
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach.
Akurat w fotografii podróżniczej takie filmowanie jakie jest wydaje mi się bardzo wystarczające. Trzeba sobie tylko przypomnieć najstarsze znaczenie wyrażenia: ruchomy obraz.
Krajobraz, szeroki kąt, statyw. Ulica, tele, statyw. Prawda – filmowanie z ręki to jest problem bez dodatkowego osprzętu dedykowanego do filmowania lustrzankami.
K7 to byłby tu wymarzony, z tym że jego cena nie bardzo właśnie koresponduje z:
Cytat:
- cena -> body max 3000
K20 mieści się na styk.
komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakter właściwie co przecinek. Sam jestem posiadaczem kamery i na chwilę obecną nawet pokusa wymiany obiektywów i uzyskania b. małej GO nie są w stanie mnie przekonać. Pewnie z racji charakteru mojego wideofilmowania, gdzie mała GO jest zbyteczna a 10x zoom optyczny wystarczający. Jednego, czego mi brak, to szerszego kąta, bo najszerzej u mnie to ekwiwalent około 46 mm.
komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakte
Nie przeczę, ani nie zamierzam Cię namawiać na siłę. Ale chciałem zwrócić uwagę, że akurat te realnie istniejące mankamenty filmowania lustrzankami wydają mi się (też być może subiektywnie) akurat najmniej ważne w podróży. O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy. Wszystko zależy co dla kogo ważniejsze i na ile chce się poświęcić.
O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy.
Jeśli w podróż udajemy się "w celu robienia fajnych zdjęć", to waga i rozmiar sprzętu stają się kompletnie nieistotne, a do tego trzeba spędzić w każdym miejscu minimum kilka dni, żeby wybrać najlepsze światło i pogodę...
Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) aż do... Pentax'a k20d do tego "jakiś" dobry obiektyw i miodzio. K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz.
Noooo 7D byłby rozwiązaniem bo w fotografii krajobrazowej spisuje się bardzo dobrze, na dziś nie ma cropa który oferuje lepszą jakość w tej kategorii (no może właśnie 550D), do tego jest uszczelniany i bardzo solidnie wykonany - tylko, że to nie ta kwota...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9