Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla podróżniczki
Autor Wiadomość
papatki 
Rozmowny

Wysłany: Sob 20 Mar, 2010   

niom - moi znajomi z Łódzkiej filmówki, też mówią, że szału nie ma i 3/4 już kupiła 5D lub 7D.... ;)

Reklama

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

jamaicaaroma, powiem Ci, że miałam (mam) podobny problem do Twojego, tylko że do filmów to mam narzeczonego z kamerą ;-)

Jedyny wniosek do którego doszłam, to to, że albo dobrze, albo lekko. No i na razie targam te 5kg sprzętu (jak w stopce).
Fakt, że jeszcze nie wędrowałam z plecakiem, choć to też się kroi -- jeszcze nie wiem, co wtedy zrobię. Do zeszłej środy miałam plan kupić G10/G11, ale wtedy spotkałam faceta, który na 5tys mnpm ciągnął 5d z 4 obiektywami i widziałam jego zdjęcia. Ech... Kompakt odpada ;-)

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   Re: Lustrzanka dla podróżniczki

Djwalkman napisał/a:
...Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... :) . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna..

Czy to znaczy, że nie da się podróżować po świecie z 550D? Czy słowo podróż jest synonimem słowa survival? Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
Jak daleko od domu można się oddalić, aby nie musieć kupować uszczelnionych aparatów?

Dobre pytanie :smile:

Uszczelnienia przydają się, bo choć zwykle są to po prostu bezużyteczne uszczelki, to gdy złapie nas porządna ulewa i plecak/torba zaczyna przemakać, to może być "gra o życie" dla korpusu.
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach. Jest tu jeszcze duże pole do ulepszeń i na chwilę obecną na pewno nie byłby to dla mnie argument decydujący o zakupie konkretnego modelu, czy zmianie systemu.
To, o czym w pierwszej chwili pomyślałem czytając tytuł tego wątku, to stosunkowo lekki i uszczelniony (Tutejszyn, proszę, nie kpij :oops: ) aparat z w miarę szczelnymi obiektywami w rozsądnej cenie. Pierwszy przyszedł mi do głowy Pentax, właśnie za sprawą szczelnych kitów. Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego.

komor 
Moderator

Baku napisał/a:
Ja, jak na razie, nie jestem przekonany do filmowania w lustrzankach.

Akurat w fotografii podróżniczej takie filmowanie jakie jest wydaje mi się bardzo wystarczające. Trzeba sobie tylko przypomnieć najstarsze znaczenie wyrażenia: ruchomy obraz. :)
Krajobraz, szeroki kąt, statyw. Ulica, tele, statyw. Prawda – filmowanie z ręki to jest problem bez dodatkowego osprzętu dedykowanego do filmowania lustrzankami.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Baku napisał/a:
Kwestia wyboru K-x czy K20D może należeć już do kupującego.
Tyle, że raczej brałbym tu pod uwagę K-7, a nie K20D... Chyba, że chodzi Ci o kwestię ceny...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

K7 to byłby tu wymarzony, z tym że jego cena nie bardzo właśnie koresponduje z:
Cytat:
- cena -> body max 3000

K20 mieści się na styk.

komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakter właściwie co przecinek. Sam jestem posiadaczem kamery i na chwilę obecną nawet pokusa wymiany obiektywów i uzyskania b. małej GO nie są w stanie mnie przekonać. Pewnie z racji charakteru mojego wideofilmowania, gdzie mała GO jest zbyteczna a 10x zoom optyczny wystarczający. Jednego, czego mi brak, to szerszego kąta, bo najszerzej u mnie to ekwiwalent około 46 mm.

komor 
Moderator

Baku napisał/a:
komor, starałem się podkreślać w poprzedniej swojej wypowiedzi jej subiektywny charakte

Nie przeczę, ani nie zamierzam Cię namawiać na siłę. :) Ale chciałem zwrócić uwagę, że akurat te realnie istniejące mankamenty filmowania lustrzankami wydają mi się (też być może subiektywnie) akurat najmniej ważne w podróży. O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy. Wszystko zależy co dla kogo ważniejsze i na ile chce się poświęcić.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
O ile mówimy o podróży w celu zrobienia fajnych zdjęć, a nie pstrykach dokumentujących gdzie akurat byliśmy.
Jeśli w podróż udajemy się "w celu robienia fajnych zdjęć", to waga i rozmiar sprzętu stają się kompletnie nieistotne, a do tego trzeba spędzić w każdym miejscu minimum kilka dni, żeby wybrać najlepsze światło i pogodę... :smile:

Djwalkman 
Rozmowny

Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) aż do... Pentax'a k20d do tego "jakiś" dobry obiektyw i miodzio. K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz.

papatki 
Rozmowny

Djwalkman napisał/a:
Pentax k-x to najlepsza puszka,(moim zdaniem) K-x da ci to czego potrzebujesz i to czego "naprawdę" potrzebujesz.

Determinacja niektórych osób zeszła zdecydowanie poniżej poziomu przyzwoitości....
K-20d to to takie strasznie szumiące?
:)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

papatki napisał/a:
Determinacja niektórych osób zeszła zdecydowanie poniżej poziomu przyzwoitości....
Fakt, pojawiasz się w każdym wątku, w którym pada nazwa K-x... :razz:
papatki napisał/a:
K-20d to to takie strasznie szumiące?
No, mniej więcej tak jak 7D... :lol:

papatki 
Rozmowny

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Noooo 7D byłby rozwiązaniem bo w fotografii krajobrazowej spisuje się bardzo dobrze, na dziś nie ma cropa który oferuje lepszą jakość w tej kategorii (no może właśnie 550D), do tego jest uszczelniany i bardzo solidnie wykonany - tylko, że to nie ta kwota...

Odpowiedz do tematu