Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jesienią robiłem portret PM późnym popołudniem, zachmurzenie spore i nie mogłem sobie pozwolić na błędy bo to był plener ślubny. Czasy były słabe i N85/1.8 nie dawał rady (to znaczy by może i dał na f1.8-2 ale głębia by była za mała i pewnie by się nie podobało PM). Potrzebowałem f w okolicach 3,5-4 i N105/2.8 VR dał radę bez problemu z czasami 1/30-40s.
Byłem też na koncercie w nocy i tam też 105 sprawdziła się super na dłuższych czasach. N85/1.8 szybko zdjąłem jak zobaczyłem jakie czasy wychodzą przy f2 i ISo 1600.
Jeśli jest VR to dobrze, pomaga. Jak go nie ma to trzeba sobie radzić jakoś (na koncercie widziałem ludzi ze statywami, aparaty podpierali o ogrodzenia w sektorach, ramiona sąsiadów).
Pewnie pomocny jest też w zdjęciach nocnych bez statywu ciekawie oświetlonych obiektów.
[ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 07:10 ]
Jesienią robiłem portret PM późnym popołudniem, zachmurzenie spore i nie mogłem sobie pozwolić na błędy bo to był plener ślubny. Czasy były słabe i N85/1.8 nie dawał rady (to znaczy by może i dał na f1.8-2 ale głębia by była za mała i pewnie by się nie podobało PM). Potrzebowałem f w okolicach 3,5-4 i N105/2.8 VR dał radę bez problemu z czasami 1/30-40s.
Byłem też na koncercie w nocy i tam też 105 sprawdziła się super na dłuższych czasach. N85/1.8 szybko zdjąłem jak zobaczyłem jakie czasy wychodzą przy f2 i ISo 1600.
Jeśli jest VR to dobrze, pomaga. Jak go nie ma to trzeba sobie radzić jakoś (na koncercie widziałem ludzi ze statywami, aparaty podpierali o ogrodzenia w sektorach, ramiona sąsiadów).
Pewnie pomocny jest też w zdjęciach nocnych bez statywuciekawie oświetlonych obiektów.
(p.s. 37 i 1/4s spokojnie do zrobienia, przy 55 i 1/4s byłbym pewien że musiałbym strzelić serią 4-5 zdjęć )
A ja nie zrobię i dlatego zamiast ćwiczyć łapę i wolę mocy używam w takich wypadkach stabilizacji Ale wiem że coniektórzy ze szwagrem to nie takie duperele robili jak utrzymanie 1/4 s na ogniskowej 30 mm...
Przy okazji - do tych co wątpia o sens stabilizacji w krajobrazówce, górach itede. Od czasu do czasu się przydaje. Filtr polaryzacyjny potrafi zjeść conieco światła, nie wszystkie kadry to musowo ma być 16mm (70 mm i wzwyż tez się zdarzają), a ISO lepiej mieć jak najniższe. Do kilku procent zdjęć stabilizacja się przyda, w wypadku reszty tylko żre baterię. Mimo to - lepiej to mieć niż nie mieć. Tylko czy sens wyłacznie za to dopłacać w obiektywach standardowych i szerokokątnych? IMO nie. Kluczem jest tu słowo wyłacznie
nie wiem czy ktos tu o tym wspominal, jednakze obecnie wraz ze wzrostem rozdzielczosci zdjec trudniej jest uzyskac ostre zdjecia niz kiedys. zlota zasada dobierania czasu rownego 1/dlugosc ogniskowej juz nie jest aktualna, teraz (o ile ktos ma naprawde stabilne lapy albo uzywa ktorejs z technik opisanych np tutaj, nawet szczegoly takie jak sposob naciskania migawki rowniez sie licza) nalezy liczyc na 1/2xdlugosc ogniskowej lub nawet 3x. znaczy to, ze jesli robimy zdjecie na ogniskowej 100mm to dopiero 1/300sec gwarantuje ostre zdjecie. posiadajac obiektyw ze stabilizacja mozemy z powrotem wrocic do zasady 1/ogniskowa. prosze mnie poprawic jesli palnelam jakas bzdure
moronica, jeśli nadal chcesz mieć idealne cropy 1:1 to oczywiście wymagania wzrastają. Tylko czy na pewno ich potrzebujesz? (tych idealnych cropów 1:1 przy 15 czy ilu megapikselach)
moronica, nie palnęłaś, gdyż przy aparatach o mniejszej matrycy w stosunku do FF zasada 1/f nie obowiązuje. Wynika to z mniejszych kątów uzyskiwanych na kropie. Także dla nie będzie to już 1/f ale 1/(f*crop). To jest to niezbędne minimum.
moronica, jeśli nadal chcesz mieć idealne cropy 1:1 to oczywiście wymagania wzrastają. Tylko czy na pewno ich potrzebujesz? (tych idealnych cropów 1:1 przy 15 czy ilu megapikselach)
jak ktos chce pomarzyc o microstockach to nalezy pamietac, ze jakiekolwiek poruszenie dyskwalifikuje nawet najpiekniejsze zdjecie
nie wiem czy ktos tu o tym wspominał, jednakze obecnie wraz ze wzrostem rozdzielczości zdjęć trudniej jest uzyskać ostre zdjecia niz kiedyś.
wspominał nawet osobiście poruszyłem tą kwestie przy 18 mpx canona 7D zastanawiając sie właśnie o wpływie tego czynnika na poruszenia. ostatecznie wyszlo ze faktycznie wraz ze wzrostem rozdzielczości nie tylko poruszenia sa bardziej widoczne ale i wszelkie mankamenty optyki jak aberracja itp. oczywiście nikt tego nie badal i bylo to raczej teoretyzowanie, ale potwierdził to nawet producent na swojej stronie pisząc wlasnie o tym fakcie
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010
hijax_pl napisał/a:
1/(f*crop). To jest to niezbędne minimum.
Do czego? Do 'ostrego' zdjęcia? Sorry, jeszcze jedno pytanie: robicie czasami zdjęcia czy już tylko tabelki, wzory i wykresy?
Gdybym brał do serca to co czasami 'tworzycie' (teoretycy), to bym swoim 70-200 na D300 połowy zdjęć nie zrobił, bo przecież nie mogą wyjść ostre skoro 1/f*crop to minimum!
Popatrzcie na exify wielu moich zdjęć i powiedzcie czy są nie ostre? Czy wyglądają jak na siłę wyostrzane? I zwróćcie uwagę na czasy i mm Ni jak się to ma do Waszych teorii
to wszystko zalezy od tego, czy zdjecie ma byc ostre w 12mpix czy websize, no i juz wspomniana stabilnosc rak, sposob trzymania aparatu i naciskania spustu migawki
a jeszcze odnosnie VR - jesli robi sie zdjecie ze statywu to nalezy VR wylaczyc gdyz powoduje pogorszenie ostrosci
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010
moronica, już to linkowałaś Oczywiście, że przy 12mpix.
A z tym statywem to dałaś! Nie znam nikogo kto na statywie szalał z włączonym VR! Ale skoro o tym napisałaś, to pewnie znasz takie przypadki...
Gdybym brał do serca to co czasami 'tworzycie' (teoretycy), to bym swoim 70-200 na D300 połowy zdjęć nie zrobił, bo przecież nie mogą wyjść ostre skoro 1/f*crop to minimum!
Ale ludzie są różni, różnie trzymają, różnie się łapy trzęsą... To nie jest tak, że poniżej tego co napisałem nie da się zrobić zdjęcia. Da się, ale nie wszystkim się udaje
Aha - i nie jest tak że szkłem 200mm z czasem 1/500s się nigdy nie poruszy
Ruslan napisał/a:
Nie znam nikogo kto na statywie szalał z włączonym VR!
Coś kojarzę, że ktoś wspominał, że na statywie VR można włączyć - a to zminimalizuje drgania od lustra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9