Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 1D Mark IV - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
krzysiek 
Rozmowny

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   Canon 1D Mark IV - test cyfrowej lustrzanki

Ukazał się właśnie kolejny test. Tym razem Canon 1D Mark IV.

http://www.optyczne.pl/12...k_IV_Wstęp.html

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

Tak się tylko zastanawiam... Rozumiem, że porównanie 1D mkIV zostało zrobione do D3 a nie D3s z powodu braku testu D3s. Czy jak już test D3s będzie - będą zaktualizowane wyniki w tabelce, aby było można porównać "konkurentów" ?

RobertO 
Administrator

hijax_pl, podejrzewam, ze pewnie wyniki 1D Mk4 zostana przypomniane w tabelce z wynikami D3s

krzysiek 
Rozmowny

W teście D3s będą punkty przyznane na takich samych zasadach jak w teście 1D Mark IV. Będzie można więc bez problemu porównać oba te aparaty i ich poprzedników. Nowa punktacja jest już opracowana na stałe. Wszystkie następne lustrzanki będą też oczywiście oceniane w ten sam sposób jak 1D MkIV.

Arek 
Redaktor

Coś musi być pierwsze, żeby drugie mogło być coś innego... ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nie no spoko :D Tak tylko zauważam, że 1Dmk4 wyszedł bo wyszedł D3s... ale - kto tam ich wie ;)

Arek 
Redaktor

Prędkość wychodzenia nie zawsze jest skorelowana z prędkością dochodzenia do naszej redakcji ;)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Aparat fajny, choć wciśnięcie tam najwyższych iso jest praktycznie oszustwem marketingowym - są koszmarniejsze niż najgorszy szum z Sony :lol:
Martwi też kiepski DR.
Poza tym - :oops:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Z informacji o nowej matrycy brakuje mi kilku detali technicznych, które wg mnie dość dobrze ukazują czym się różni obrazek mk III od mk IV. Otóż chodzi o to, że rozmiar pojedynczej fotodiody się nie zmienił porównując obie matryce. Owszem - jest mniejszy piksel, ale Canon uzyskał to poprzez zmniejszenie odstępów między fotodiodami. Oznacza to, że mimo iż matryca mk IV ma mniejsze piksele, fotodiody są proporcjonalnie większe niż w mk III.

To oczywiście tłumaczy, że w kwestii szumu, nowa matryca powinna być na tym samym poziomie co stara, a ewentualne różnice mogą (choć nie muszą) być kwestią softwerową.

No i pytanie - czy ciut lepsze zachowanie nie jest wynikiem grzebania w RAWach? Z czego wynika to rozmycie szumu w mk IV przy porównaniu z mk III? ;)

Przy okazji - bardzo podoba mi się test na dynamikę :) Dużo lepiej widać o co chodzi. Brawo!
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 22 Mar, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

MC, trudno się z tym nie zgodzić, choć wszystko zależy od poziomu odniesienia. W reporterskim aparacie na pierwszy plan wysuwa się sprawny AF (a ten, choć nie tak świetny jak w Nikonie, to jednak nie daje powodów do narzekania) i szybkość (w tym przypadku trudno formułować jakieś zarzuty).
Ja natomiast przyjrzałem się filmom z tej puszki. Jeśli Canon jest tu najbardziej zaawansowany a 1DIV ma być flagowym okrętem, to ja jednak podziękuję i poczekam, bo pole do poprawy jest tu znaczne.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A ja sobie taki prywatny teścik AF zrobiłem porównując trzy aparaciki z najwyższej półeczki, otóż były to 1d Mark III i IV oraz Nikoś D3. Wszystko dzięki uprzejmości dwóch moich znajomych. Tylko optyka była innej klasy niż tu w teście. Warunki bojowe, takie jak przy foceniu ptaków wczesnym rankiem. I wyniki są zdumiewające. Ostatnie miejsce(3) oczywiście stary Mark III, obojętnie czy z 300/2,8IS L czy 500/4 IS L. Drugie miejsce hmmm chyba Nikon D3 z 500/4 VR (nie było do dyspozycji 300/2,8 Nikkora), pierwsze ku zmartwieniu nikonowców jednak nowy MarkIV. Na 300/2,8 po prostu miód, a na 500/4 celniejszy od Nikona z podobną optyką. Według nas testujących Canon wreszcie dorównał w AF Nikonowi, a nawet trochę go przewyższa. Oczywiście testy nie były profesjonalne, takie sobie strzelanie seriami do latających ptaków na ciągłym AF. :razz: :grin: :wink: :zalamany:

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Wujek_Pstrykacz ale D3 jest prawie 3 lata starszy! Canon zaledwie go dogonil - troche czasu im to zajelo...

cale to porownywanie do D3 jest takie, no, dziwne troche :-)
ale rozumiem skad sie wzial taki pomysl.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale co dziwne taki jeden mój bardzo dobry znajomy fotograf przyrody z pomorza ostatnio wrócił do "starego" D3 z D3s, bo ten staruszek jakoś tak szybciej ostrzył i dokładniej :zalamany: :shock:

veenee 
Optyczny
fotosapiens

moje "dziwne" odnosilo sie do testu, a nie Twojego porownania.

a ze D3 ma lepszy AF niz D3s... hmmm nie uwierze jak nie zobacze :wink:

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Ja tu chcialem jedna uwage dodac (troche OT bo seria 1 Canona jest dla mnie poza zasiegiem i moge tylko virtualnie narzekac/chwalic :sad: ).
Jeszcze dwa lata temu funkcje takie jak krecenie filmow i wykrywanie twarzy budzilo odraze "profesjonalistow" i traktowane bylo jako wada (mozna poszukac watkow z przed 2-1.5 roku, chyba o sony), a dotkniecie takiego aparatu rownalo sie prawie z eksomunika z grona profesjonalistow :wink: .
Teraz mamy i jedno i drugie w aparacie z najwyzszej polki. Czy doczekamy sie wkrotce "wykrywacza usmiechu", HDR itp. w 1D i D3 ?

Odpowiedz do tematu