Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do EOS 40D
Autor Wiadomość
apb
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   Jaki obiektyw do EOS 40D

Witam.

Właśnie kupiłem używanego Canona EOS 40d. Teraz stoję przed problemem wyboru obiektywu. Poszukuję jakiegoś uniwersalnego szkła (np. 17-50, 28-70 itp.). Co możecie mi polecić do 2000 zł? Zastanawiałem się nad Tamronem 17-50mm f/2.8 + Canonem 50mm f/1.8. Zależy mi na bardzo dobrej jakości i na świetle minimum f/2.8.

Interesuje się fotografią, dotąd nie miałem okazji się rozwijać, ponieważ używałem aparatu kompaktowego.

Obecnie posiadam już trzy obiektywy z mocowaniem M42: Jupiter 37A 135mm f/3.5, Helios 44M4 58mm f/2.0, Mir-1B 37mm f/2.8.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

apb napisał/a:
Zastanawiałem się nad Tamronem 17-50mm f/2.8 + Canonem 50mm f/1.8.

Tamron to dobry wybór pod warunkiem wyboru dobrego egzemplarza tamrona. Za taka kasę trudno jest lepiej wybrać. Do tego tamrona nie dokupowałbym 50/1,8. Lepiej chyba 85/1,8 moze być używany.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Tamron to dobra propozycja, o ile trafisz dobry egzemplarz. Warto sprawdzić go pod kątem ostrości i pracy AFu (stąd raczej polecam zakup w tradycyjnym sklepie).
W grę wchodzi jeszcze Sigma z obiektywem 18-50/2.8 (ok. 1600 zł) oraz nowość, Sigma 17-50/2.8 OS HSM (ten obiektyw zapowiada się szczególnie ciekawie):
http://www.optyczne.pl/in...908&typ=0&moc=0

Szkła zaczynające się od 28 mm raczej sobie odpuść. Na aps-c będą dość wąskie.

apb
[Usunięty]

Jestem pod wrażeniem tak szybkich odpowiedzi, bardzo dziękuję.

Słyszałem, już że z Tamronami bywają problemy z ostrością, a najbliższy serwis jest za granicą. Podobno z Sigmą też bywają takie problemy, ale serwis jest w Polsce i za darmo można go dostroić.

Szukać czegoś Tamrona lub Sigmy czy warto zainteresować się jakimś innym producentem, np. Canonem. Na jakie oznaczenia zwrócić uwagę przy zakupie Tamrona, a na jakie przy Sigmie, co polecacie, a co nie?

Dlaczego 80mm będzie lepsze od 50mm? Czy uda mi się znaleźć coś z ogniskowymi 18-70 itp.?

Wiem, że bardzo pokręciłem, ale mam nadzieję, że jakoś uda się Wam coś z tego doczytać :)

kozidron
[Usunięty]

apb, jeżeli interesuję cię zoom ze światełkiem 2.8 (w tej cenie) to tamron to najlepsze rozwiązanie, jak wspomnieli koledzy przed zakupem trzeba go sprawdzić: przede wszystkim na celność af-u. Celowałbym w tego bez stabilizacji to wystarczy jeszcze na 50/1.8.

[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 20:23 ]
apb napisał/a:
Słyszałem, już że z Tamronami bywają problemy z ostrością, a najbliższy serwis jest za granicą.

serwis jest w Gdańsku tylko jest to dość "osobliwy" serwis więc często można stwierdzić, że jest za granicą :zalamany:

W tym przedziale cenowym znajdziesz parę interesujących zoomów ale niestety nie tak jasnych w całym zakresie.

apb
[Usunięty]

Dlaczego serwis w Gdańsku jest "osobliwy"?

No ewentualnie może być bez stabilizacji. Czy kupując obiektyw wybierać te z oznaczeniami MACRO czy bez? Dużo to daje? Czy taka możliwość ostrzenia od kilku cm nie pogarsza jakości w czasie fotografowania bardziej oddalonych obiektów?

oranżewski 
Optyczny

apb napisał/a:
Dlaczego 80mm będzie lepsze od 50mm?

między innymi dlatego, że krąży taki stereotyp, że 50/1.8 nie warto kupować, bo to plasticzak ;) ale to tylko stereotyp :)
50mm już byś miał w tamronie, tyle tylko, że światło 1.8. a 85tką przynajmniej będziesz miał inne (węższe) kadry.
również jestem za: T 17-50/2.8 + C 85/1.8

[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 20:31 ]
apb napisał/a:
Czy kupując obiektyw wybierać te z oznaczeniami MACRO czy bez?

z reguły takie są droższe od zwykłych. a jeśli macro cię nie interesuje, to spokojnie możesz sobie odpuścić ;)

Sunders 

apb napisał/a:
Czy uda mi się znaleźć coś z ogniskowymi 18-70 itp.?

Niestey jak
kozidron napisał/a:
W tym przedziale cenowym znajdziesz parę interesujących zoomów ale niestety nie tak jasnych w całym zakresie.

Znajdziesz np. Sigmę 17-70/2,8-4,0DC Macro OS HSM/od1739pln/ lub np. Canona 15-85/3,5-5,6IS USM/od 2444pln/.

kozidron
[Usunięty]

apb napisał/a:
No ewentualnie może być bez stabilizacji. Czy kupując obiektyw wybierać te z oznaczeniami MACRO czy bez? Dużo to daje?

ale tamron 17-50/2.8 zarówno ten z VC jak i bez nie jest macro.

Jaki konkretnie obiektyw masz na myśli...? Obiektywy macro są to obiektywy za pomocą których mozna uzyskać dużą skalę odwzorowania -pytanie czy Ciebie to interesuję ?

apb
[Usunięty]

Macro raczej nie będzie mi potrzebne, mam zamiar używać do tego celu obiektywu na M42 i mieszka makro.

fotomaszewski napisał/a:
85tką przynajmniej będziesz miał inne (węższe) kadry

W sumie racja, ale węższe kadry to niekoniecznie zaleta, przy fotografii portretowej będzie trzeba fotografować z dość daleka, co nie zawsze będzie pożądane.

85mm używana to min. 1000 zł, czyli dużo. Chyba wezmę Tamrona albo Sigmę, a stałkę 85 dokupię za jakiś czas.

[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 20:49 ]
Są macro o takich ogniskowych, ale Sigmy.

To która firma jest lepsza: Tamron czy Sigma czy może jakiś Canon o podobnych ogniskowych i takim samym świetle?

No i znowu powybrzydzam. 50 raczej odrzucę, jak coś to będę brał 85mm (wynik chwilowej analizy). A może 100mm f/2 Canona?

kozidron
[Usunięty]

apb napisał/a:
W sumie racja, ale węższe kadry to niekoniecznie zaleta, przy fotografii portretowej będzie trzeba fotografować z dość daleka, co nie zawsze będzie pożądane.

myślę, że powinieneś troszkę poczytać o tym i paru innych zagadnieniach w fotografii...

apb napisał/a:
o która firma jest lepsza: Tamron czy Sigma czy może jakiś Canon o podobnych ogniskowych i takim samym świetle?

nie ma takiej odpowiedzi są wybitne obiektywy canona, są dobre obiektywy sigmy i tamrona -wszystko zależy od modelu jakbyśmy rozmawiali o jakiś konkretnych modelach to i tak pewnie pojawiłby się odmienne zdania bo każdy potrzebuje czegoś innego

apb
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
myślę, że powinieneś troszkę poczytać o tym i paru innych zagadnieniach w fotografii...

Chodziło mi o tym, że nie zawsze jest miejsce, aby się odsunąć, jeśli chodzi o efekty na zdjęciu, np. bokeh, to wiem, że ten będzie lepszy.

To który obiektyw 17-50 Tamrona czy 17-50 Sigmy będzie lepszy, pytam się o konkretne modele.

Sunders 

apb napisał/a:
85mm używana to min. 1000 zł, czyli dużo. Chyba wezmę Tamrona albo Sigmę, a stałkę 85 dokupię za jakiś czas

Używany tamron to też ok.1000pln, a budżet podałeś 2000pln.
Tamron jest lepszy od sigmy.
apb napisał/a:
węższe kadry to niekoniecznie zaleta, przy fotografii portretowej będzie trzeba fotografować z dość daleka, co nie zawsze będzie pożądane.

Zakres do 50mm masz w tamronie, dlatego napisałem że nie za bardzo warto do niego dokupować 50/1,8 który i tak na ogół jest używalny od przesłony 2,2.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

...tym bardziej, że polecany przez Sundersa, 85/1.8 ma świetną relacją jakości do ceny. Na prawdę warto zainteresować się tą stałką.

apb
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
Używany tamron to też ok.1000pln, a budżet podałeś 2000pln.

W takim razie masz rację, ale wolę kupić nowego. Z tym 50mm to masz rację, nie przemyślałem tego dokładnie wcześniej. w Czym tamron jest lepsze od Sigmy? Mam nadzieję, że nie zamęczam Was zbytnio tymi pytaniami, ale wolę wszystko wiedzieć.

A ten 100mm f/2 Canona? Co o nim sądzicie? Troszkę ciemniejszy od 85mm, ale co z jakością?

Odpowiedz do tematu