Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia sukni ślubnych
Autor Wiadomość
rafcyk24 
Nowy
D300s

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

jaad75 napisał/a:
No chyba, że ten katalog ma wyjść w naprawdę dużym formacie...

potencjalne klientki będą go mogły oglądać w max. formacie A4.

Mój najnowszy plan obiektywowy to:
Sigma 10-20 4-5.6
Tamron 17-50 2.8 VR lub Sigma 18-50 2.8 HSM
Nikkor 85 1.8

Co Wy na to??Lepszy Tamron ze stabilizacją czy Sigma z HSM??

Reklama

kozidron
[Usunięty]

MM napisał/a:
Wybrałbym Canona 5D Mk II lub Sony A900

toż to apokalipsa, co tam robi A900

jaad75 napisał/a:
A moim zdaniem, do wykonania zdjęć z linków z powodzeniem wystarczy jeden fotograf, body APS-C (może być D300, czy cokolwiek innego od 10MP w górę - ba, może to być nawet D80, a bardzo pożądanym jako drugie body byłby np. D40 bez ixa, czy D70s, choć to niestety tylko 6MP), obiektywy typu 35/1.8 i np. 70-200/2.8 i nie więcej niż 2x lampa (choćby SB-800) + statywy i softboksy (od biedy nawet parasolki). Dla wygody jeszcze jakieś radio. No chyba, że ten katalog ma wyjść w naprawdę dużym formacie...

oczywiście, tylko nadal to nie zmienia faktu, że trzeba wiedzieć co z tym zestawem robić i oceniam, że jak wspomniano wyżej w plenerze lepiej mieć jakiegoś pomagiera choćby ze względów, które opisał AM.
No i kwestia oczywista wypadałoby się zaznajomić chociaż z podstawami obróbki i przygotowania materiału.

Kolego rafcyk24 skorzystaj z rady jaad75'a

komor 
Moderator

rafcyk24 napisał/a:
Lepszy Tamron ze stabilizacją czy Sigma z HSM??

Stabilizacja w tych zastosowaniach na nic Ci się nie przyda, napęd HSM nie wiem czy coś wniesie. Ważne, żeby obiektyw ostro rysował i ewentualnie ładnie rozmywał tło, choć od tego ostatniego to będziesz miał jakąś stałkę, lub dwie…

rafcyk24 
Nowy
D300s

komor napisał/a:
rafcyk24 napisał/a:
Lepszy Tamron ze stabilizacją czy Sigma z HSM??

Stabilizacja w tych zastosowaniach na nic Ci się nie przyda, napęd HSM nie wiem czy coś wniesie. Ważne, żeby obiektyw ostro rysował i ewentualnie ładnie rozmywał tło, choć od tego ostatniego to będziesz miał jakąś stałkę, lub dwie…

Aparatu chciał bym także używać do wakacyjnych wojaży i domowych zastosowań.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   

rafcyk24 A kto, a wlasciwie czym, robil Ci dotychczasowe katalogi? Pewnie widziales jakiego sprzetu studyjnego potrzebowal (swiatla, blendy, tla itp.) i ile czasu mu to zajelo. Dolicz wiec teraz ten sprzet (nawet taki w wersji ekonomicznej), czas przemnoz przez 10, pamietaj ze i tak za pierwszym razem lepiej nie zrobisz i juz wiesz czy chcesz to robic czy nie.

Pokazales zdjecia jakie chcialbys miec, ale pokaz tez zdjecia jakie masz aktualnie w katalogu. Moze faktycznie za "psie pieniadze" mozna to zrobic lepiej, a to co pokazales ustawic jako przyszly target.

jasiekcom 
Entuzjasta

rafcyk24, nie wiem jaki jest koszt zdjęć które w tej chwili wykonywane macie do katalogów ??????? ale no właśnie jest pewno ale …
wiesz jeśli chodzi o sprawę ekonomiczną zastanów się czy jest to dla Was opłacalne czy zakup sprzętu tj. body, szkła, lampy, tła, system radiowy też by się przydał blendy nie zapominajmy o jakimś sprzęcie do obróbki zdjęć to jest komputer a właściwie monitor który można skalibrować i nie będzie przekłamywał kolorów co w fotografii katalogowych sukien ślubnych ma chyba niebanalne znaczenie do tego oprogramowanie itp. Czy zakup tego wszystkiego nie będzie zdecydowanie przewyższał np. kilkuletnią współpracy z fotografem który wykonuje Wam te zdjęcia ??????? :neutral:
Druga sprawa jest to umiejętności sam sprzęt choćby z najwyższej półki super zdjęć nie wykona nie umniejszam Twoim umiejętnością i znajomością tematów fotograficznych ale do pewnego poziomy śmiem twierdzić będziesz dochodzić z czasem. Możliwości sprzętu trzeba połączyć z wiedzą i umiejętnościami fotografa kreowaniem kadru świtała, poczuciem estetyki oraz możliwościami które daje modelka. Po prostu trzeba wycisnąć z wszystkiego po trochu max.
Wiesz nie odbieraj tego jako atak bo nie takie są moje założenia tylko przemyśl sobie to wszystko fajnie jest mieć sprzęt który można sobie wykorzystać do innych celów niż tylko osobiste ale czy Twoja żona będzie zadowolona z zdjęć które będziesz wykonywał i czy one będą na takim poziomie aby umieszczać je w katalogu tzn umieścić można wszystko tylko jak to będzie odbierać klient.
:wink:

rafcyk24 
Nowy
D300s

jasiekcom napisał/a:
rafcyk24, nie wiem jaki jest koszt zdjęć które w tej chwili wykonywane macie do katalogów ??????? ale no właśnie jest pewno ale …
wiesz jeśli chodzi o sprawę ekonomiczną zastanów się czy jest to dla Was opłacalne czy zakup sprzętu tj. body, szkła, lampy, tła, system radiowy też by się przydał blendy nie zapominajmy o jakimś sprzęcie do obróbki zdjęć to jest komputer a właściwie monitor który można skalibrować i nie będzie przekłamywał kolorów co w fotografii katalogowych sukien ślubnych ma chyba niebanalne znaczenie do tego oprogramowanie itp. Czy zakup tego wszystkiego nie będzie zdecydowanie przewyższał np. kilkuletnią współpracy z fotografem który wykonuje Wam te zdjęcia ??????? :neutral:
Druga sprawa jest to umiejętności sam sprzęt choćby z najwyższej półki super zdjęć nie wykona nie umniejszam Twoim umiejętnością i znajomością tematów fotograficznych ale do pewnego poziomy śmiem twierdzić będziesz dochodzić z czasem. Możliwości sprzętu trzeba połączyć z wiedzą i umiejętnościami fotografa kreowaniem kadru świtała, poczuciem estetyki oraz możliwościami które daje modelka. Po prostu trzeba wycisnąć z wszystkiego po trochu max.
Wiesz nie odbieraj tego jako atak bo nie takie są moje założenia tylko przemyśl sobie to wszystko fajnie jest mieć sprzęt który można sobie wykorzystać do innych celów niż tylko osobiste ale czy Twoja żona będzie zadowolona z zdjęć które będziesz wykonywał i czy one będą na takim poziomie aby umieszczać je w katalogu tzn umieścić można wszystko tylko jak to będzie odbierać klient.
:wink:

Jeżeli nie uda mi się uzyskać odpowiedniego efektu w "najgorszym wypadku" zostanie mi sprzęt do domowego użytku.
Nie chodzi mi głównie o aspekt ekonomiczny (aczkolwiek miło by było nie wydawać tych pieniędzy tylko robić zdjęcia samemu) ale o podjęcie wyzwania, zaplanowania wszystkiego, dokształcenia się, dobrania sprzętu itp.
po prostu chodzi o sprawdzenie swoich możliwości, o możliwość dokształcenia się w tej dziedzinie....

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Coś mi się zdaje, że chodzi o pretekst do kupna fajnego aparatu tak żeby baba w domu za głośno nie ględziła :lol:

Sunders 

MM napisał/a:
Coś mi się zdaje, że chodzi o pretekst do kupna fajnego aparatu tak żeby baba w domu za głośno nie ględziła

Odnoszę podobne wrażenie :smile:

rafcyk24 
Nowy
D300s

Sunders napisał/a:
MM napisał/a:
Coś mi się zdaje, że chodzi o pretekst do kupna fajnego aparatu tak żeby baba w domu za głośno nie ględziła

Odnoszę podobne wrażenie :smile:

A jak inaczej uzasadnisz wydanie 12 tysięcy??
Że będziemy mieli ładne zdjęcia z wakacji?? :mrgreen:

MC 

No ja tak robię :mrgreen:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

rafcyk24 napisał/a:

A jak inaczej uzasadnisz wydanie 12 tysięcy??

Chłopie, jakich 12000? :shock:
To jeszcze nie wiesz, że to okazja z allegro za ćwierć ceny nówka a nowe kosztuje 3000zł?! Toż to była okazja kochanie :lol:
Na szczęście ja się nie muszę tłumaczyć....

jasiekcom 
Entuzjasta

MM napisał/a:

Na szczeście ja już też nie muszę sie tłumaczyć :mrgreen:

Sunders 

MM napisał/a:
to okazja z allegro za ćwierć ceny nówka a nowe kosztuje 3000zł?! Toż to była okazja kochanie

O jakim szczęściu mówisz skoro taką dobrą taktykę masz opracowaną. Mam wrażenie, że jakbyś musiał, to też nie byłoby problemu :lol:
rafcyk24, ta rada MM chyba będzie jak dotąd najbardziej przydatna :lol:

gisia 
Nowy

Hehe ja to mam dobrze bo mi druga połówka sponsoruje sprzęt :mrgreen:

Odpowiedz do tematu