Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FF czy APS
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   

sigmiarz napisał/a:
według tego http://www.dofmaster.com/dofjs.html kalkulatora to aps-c ma mniejszą głębię ostrości

I dobrze wychodzi nie ma sie co smiac.
Kluczowa jest tu odleglos od obiektu, ktora jest rozna (mniejsza dla FF) jezeli chcemy uzyskac takie same kadry :mrgreen:

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Arek napisał/a:
Wracając do tematu. 50D da lepszą rozdzielczość, szybkość, lepszy AF i większą uniwersalność. Nie bez znaczenia będzie to, że taniej kupisz nowy (z gwarancją) niż używany 5D. Dla odmiany 5D da możliwość uzyskiwania mniejszych GO i lepszy zakres tonalny. Pisząc inaczej, do przyrody, krajobrazów, niedzielnych pstryków, makro, spotterki lepiej nada się 50D. Do portretów, streetphoto, ślubów itp lepiej sprawdzi się 5D.

Za prosto Arku, za prosto... W krajobrazie ceniłbym sobie bardziej kolor i tony oraz łatwość kadrowania w większym wizjerze i ciekawsze stałki rzędu 20mm, niż marginalnie wyższe LWPH, szybkość i lepszy AF...

remir 
Uczestnik

Nad obiektywami sie zastanawiam gdyż faktycznie na FF przydadzą się szkła inne niż na 50d mowie tu o zakresach. W tym bardziej odpowiadał by mi 5d. Jak na początku napisałem portret i krajobraz ale portret nie na przykładzie zdjęć ślubnych bo nie do tego mi sprzęt. Ok może kiedyś na jakimś będę ale wtedy wykorzystam to co mam wiec o takie szczegóły się nie martwie teraz. Ktoś wspomniał o sporcie i to może przeważyć co napisze żę nie mam planów robić zdjęć na wyścigach jak to czasem drodzy użytkownicy zaznaczają że ich to interesuje wiec czegoś takiego szukają no i do wszystkiego. Mnie interesuja tylko te dwie kategorie no i może makro i ptaki ale to kiedys. Ale do tego czasu będę sie mogł zaopatrzyć w cos szybko strzelnego. Niektórzy pewnie już zacierają ręce ze odpowiedziałem sobie na pytanie co chce. Bynajmniej wybór konstrukcji starszej ( która jednak jest nadal dobra) a nowej odmiennej nie tylko odmiennej pod wzgledem matrycy itp stawia dla mnie zasadne pytanie który lepsze. Tym bardziej ze można je kupic w podobnej cenie.
Fakt nowy 5dII kusi lecz mnie odstrasza na razie cena która jest nie duża ale zawsze za to można kupic jakis obiektyw lub mieć jakas cześć na niego.

Sunders 

remir napisał/a:
5dII kusi lecz mnie odstrasza na razie cena która jest nie duża ale zawsze za to można kupic jakis obiektyw lub mieć jakas cześć na niego.

Mam tak samo-jak dotąd 5dmkII przegrywa z obiektywami :smile:

sigmiarz 
Optyczny

dlaczego akurat canon ? masz juz jakieś szkła do tego systemu ?

remir 
Uczestnik

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

tak, co do nikona to akurat nowy temat, podobny powstał gdzie D700 jest kandydatem. Bynajmniej ja bym został przy Canonie. Szkieł nie mam za wiele i nie są to dobrzy kandydaci jednak fakt nikon do pozostałych kategorii a raczej do całości która mnie interesuje byłby dobry. Fakt budrzetowy nie pozwala mi myśleć o nowym sprzecie w tej kategorii. Stąd takie nastawienie. Zawsze można poczekać pobawić się starym sprzetem i oczekiwać nowej 5 lub czegoś podobnego na FF. Ja nie pale sie z wydatkiem kilku tysiecy na wczoraj tylko spokojnie dojrzec do dobrego zakupu.

sigmiarz 
Optyczny

ale jesli wyjdzie nowa piatka nie bedzie zbyt tania, mozliwe z 2k wiecej niz aktualna,
oczywiscie ciekawa opcją moze byc tez następca d700..

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

remir napisał/a:
Ja nie pale sie z wydatkiem kilku tysiecy na wczoraj tylko spokojnie dojrzec do dobrego zakupu.
I to wbrew pozorom nie jest wcale takie dobre dla Ciebie.
Im dłużej będziesz analizował temat i się zastanawiał i im więcej różnych zdań i opinii poczytasz, szczególnie tych forumowiczów, którzy ani jednego (50D), ani drugiego (5D) nie widzieli na oczy, tym większy mętlik będziesz miał w głowie. :roll:

MC 

B o g d a n napisał/a:
opinii poczytasz, szczególnie tych forumowiczów, którzy ani jednego (50D), ani drugiego (5D) nie widzieli na oczy

I tutaj mamy sedno sprawy.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hmm a ja miałem przyjemność niejednokrotnie obcować i z jednym i z drugim :D :D
ale trzymam stronę Bogdana. mętlik w który można wpaść skutecznie może zniechęcić do zakupu

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Mar, 2010   

d700 jest bardziej reporterska, a 5d przez duzy obrazek jest bardzo dobra dla kogoś kto kadruje głównie w postprodukcji

[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 02:53 ]
reszta jest milczeniem
ja tez mialem obydwie puchy w łapie niejednokrotnie

remir 
Uczestnik

mętlik mętlikiem ale ostatnie 3 posty powoduja ze powinienem rozważ 3 puszki a tylko dlatego ze ktos zaproponowal godnego uwagi nikona. Bynajmniej na poczatku podkreslilem skromny budżet i możliwość zakupu sprzetu używanego. Oczekując na wasze odpowiedzi i dyskusje szczerze oczekiwałem odpowiedzi taką jaką dostałem czyli albo 50 albo starszą 5. Wiekszego wyboru nie mam biorąc pod uwagę budżet dostępny na tą chwile. Kolejne argumenty to już zainteresowania moje bedzie bliża mi dla portretu i krajobrazu 5 jednak szybsza 50 da możliwości w innych dziedzinach.
Skłaniałbym sie do zakupy 50 a w przyszłości FF. Na pewno ktoś napisze po tym ze mam nie czekać i brać 50 jednak ta pelna klatka mnie kusi nawet większym kosztem czyli 5 II.

sigmiarz 
Optyczny

Jeśli rozważasz APS-C chyba lepiej byś zrobił kupując D300 niż 50D. N D300 jest bardzo podobne do N D700 ale ma inną matrycę :) , myślę że lepszą od tej w 50D, jest droższe, ale z większym prawdopodobieństwem odsprzedania kiedyś tam za sensowne pieniądze. 50D to już dziadzio, a za rok to już bedzie pradziadzio.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 26 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

remir 
Uczestnik

to 5D już powinien sie rozkladac na cześci pierwsze. W ten sposob włąśnie robi sie bełkot. Chciałbym żeby jednak pozostać przy temacie canona.

komor 
Moderator

sigmiarz napisał/a:
50D to już dziadzio

Zlituj się… 50D czy D300 już przestały zdjęcia robić? :) D700 zresztą też, tak?

Odpowiedz do tematu