Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 26 Mar, 2010 17-55 is to plastikowe badziewie...!
sprzedałem swoje 17-40L i postanowiłem kupić ten wspaniały obiektyw pt. 17-55 is f2.8
I tak też uczyniłem po wyciągnięciu go z pudełka ręcę mi opadły i się zawiodłem.
Pokręciłem trochę pierścieniami i całkiem się załamałem:
1.czy pierścień od zmiany odgniskowej powinien mieć dziwny opór jak się schodzi z 55mm do 17mm, nagle przy 20mm jest wyraźnie cieżko
2. czy jest możliwe że już po chwili obiektyw najadł się paprochów (nakręciłem na niego od razu uv hoya super hmc) użyłem go w domu, nie robię remontu odkurzania podczas jego użytkowania.
3. stabilizacja nie jest bezszmerowa, coś tam słychać??
Czy u WAS DRODZY UŻYTKOWNICY 17-55 TEŻ TAK JEST?
Jest jasny, nie wiedziałem że można spokojnie utrzymać go na 17mm z czasem 0,5s i jest całkiem ostro(oczywiście is on)
Optycznie jest rewelacyjny w porównaniu do 17-40L.
Podobają mi się obrazy jakie z niego wychodzą!
Ale jeśli chodzi o jakość wykonania, to zostawie to bez komentarza.
Bardzo mi pod tym względem przypomina t17-50.
as..., mam 17-55/2,8 i:
1.pierścień zmiany ogniskowej "chodzi" z równym oporem w całym zakresie
2.mam go od 2lat, najczęściej używam z filtrem/ale nie zawsze/ i nie mam paprochów
3.stabilizacji nie słyszę jak nie przyłożę ucha do obiektywu
[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 19:30 ]
as... napisał/a:
Optycznie jest rewelacyjny w porównaniu do 17-40L.
Cieszę się, że wreszcie się o tym przekonałeś
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Mar, 2010
Sunders,
co do ad1. - to żeś po bandzie poszedł.....
ad3 - aż z ciekawości jutro sprawdzę..... (ale w 100-400 to is jest bardzo słyszalny)
najbardziej mnie martwi pierścień do zmiany ogniskowej, przy schodzą z 55mm w dół przy 28mm stawia większy opór, trzeba użyć troszkę siły i dochodzimy do 17mm.
W 17-40L działało to płynnie i opór wszędzie był taki sam, w 70-200L podobnie.
Czy obiektyw może się "ułożyć" i pierścień zacznie działać z takim samym oporem przy każdej ogniskowej???
Czemu kupując L-ki nie ma się takich pytań???
p.s. tak miałem kupić 24L, ale to jest trochę za ciasno przy kropie.
[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 19:54 ]
będę bardzo wdzięczny za wszystkie podpowiedzi...
-czuje się tak samo jak parę lat temu gdy zmieniłem kita na rówie kitowego t17-50
Czy sprzęt za tyle kasy może mieć takie odchyłki??
U mnie jest podobnie. Tzn. jeśli trzymam obiektyw pionowo to jest dość duży opór w okolicach 28mm. Ale jak jest zapięty do korpusu (w poziomie) to wyczuwam w miarę stały opór.. choć można rzec, że na 28 jakby był nieco większy.
krisv740, mam go w rękach/pierwszy raz chyba kręcę pierścieniem zooma niepodpiętego obiektywu /-"idąc" od 55 opór jest równy do 20, od 20 do 17 jest wyczuwalnie mniejszy-to przy ustawieniu w poziomie, w pionie jest dokładnie tak jak opisał adziohiciek. Gdybyście o tym nie pisali to pewnie bym nie sprawdzał, robiąc zdjęcia nie zauważyłem żadnych problemów-pierścień "chodzi równo".
Czy Wy nie przesadzacie z tym kręceniem
Miałem go choć właściwie mam jeszcze ale za kilka dni idzie w świat do ludzi.
1.Po pierwsze po zakupie też zaskoczyło mnie że pierścień zmiany ogniskowej dział w pewnym zakresie z oporem przy dłuższym użytkowaniu trochę to zjawisko się zmniejszyło ale nie znikło całkowicie.
2. Po dwóch latach użytkowania bez żadnych filtrów chyba że jakiś polarek lub cos innego ale nic na stałe złapał do środka jakieś dwa pyłki ale ja tam go nie oszczędzałem kurz nie kurz burz nie burza trudne warunki i lajtowe focenie i nie było że boli w końcu sprzęt ma służyć nam a nie my sprzętowi. Nie jest to L ale nie uważam go w żadnym przypadku za plastikowe badziewie takie stwierdzenie to chyba przegięcie z Twojej strony
3. Odgłosów stabilizacji nie słyszałem choć audiofilem nie jestem
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Mar, 2010
Sunders, a widzisz.........
ja do tego szkła nic nie mam.... (i mieć go też nie chcę... ), ale konstrukcja to konstrukcja i tego się nie uniknie...
i ja wcale nie twierdzę, że jest to wada....
kiedyś na "mądrych" szkoleniach z zakresu obsługi klienta nauczono mnie fajnego określenia - nie wada a cecha
ja wcale nie twierdzę, że jest to wada....
kiedyś na "mądrych" szkoleniach z zakresu obsługi klienta nauczono mnie fajnego określenia - nie wada a cecha
Dla mnie najistotniejsze jest, że ta "cecha" nie ma znaczenia w użytkowaniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14