Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 24 Mar, 2010
Nikon D90 czy Canon Eos 450d?
Autor Wiadomość
js70 
Uczestnik

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

irmusiqa napisał/a:
ale skoro są takie podobne to skąd ta różnica w cenie?..

D5000 to okrojona wersja D90. Matryce takie same, jakość zdjęć również. Jak napisano wyżej D5000 nie ma śrubokręta (nie będą więc w pełni współpracować obiektywy bez własnego napędu) górnego wyświetlacza, przycisków funkcyjnych na korpusie. Jest mniej ergonomiczny, ale za to mniejszy i lżejszy i ma ruchomy ekran.

Reklama

irmusiqa 
Uczestnik

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

W sumie ja w pierwszej wersji myślałam o nikonie d90 z obiektywem 18-55, a nie tak jak radzicie 18-105. Bo to jest różnica 600 zł. Jak kupie Nikona d 90 z tym 105 to włączając w to jeszcze dodatkowe koszta jak np. karta pamięci i body to mi wyjdzie grubo ponad 3 tys.. a mówiłam, że to jest górna granica.. Chociaż może ewentualnie bym dała radę jakoś..
No ale może kupić Nikona d5000 z innym obiektywem..

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 26 Mar, 2010   

irmusiqa, weź tego D90 i zrób wszystko żebyś mogła go mieć z 18-105VR. Będziesz miała jedno ale w miarę uniwersalne szkiełko, które pozwoli zrobić też jakieś zbliżenia tych koni albo inne dynamiczne kadry na zawodach. Zwykły kit 18-55 nie da Ci takich możliwości w warunkach „reporterskich”.

irmusiqa 
Uczestnik

Wysłany: Sob 27 Mar, 2010   

Byłam dzisiaj w fotojokerze.
Miałam w rękach nikona d90 z 18-105 i zupełnie mi on nie leży, mam bardzo małe dłonie i jest on dla mnie za duży i za ciężki. Więc jeżeli chodzi o Nikona to na pewno d5000.
Potem pan w sklepie pokazał mi sony alfe 550. I muszę powiedzieć, że teraz to ona jakoś najbardziej do mnie przemawia.
Pierwszym plusem są te szybkie serie, bez porównania z nikonem. Myślę, że bardzo mi się to przyda na szybkich przejazdach na zawodach.
Drugim jest to, że dużo szybciej znajduje ostrość od Nikona. W przypadku zwierząt, które ciągle są w ruchu to jest bardzo ważne. Przeraziło mnie to, ile czasu minęło zanim d90 znalazł ostry obraz..

Kisielh3m 
Początkujący
Moj kotek Vito ...

Ja napisze tak, kupuj to co Ci lezy najlepiej w rekach, i z tego i z tego beda dobre zdjecia.
Zdjecia bedziesz robila dla siebie, a nie na jakies konkursy.
Kupujesz dla siebie a nie na pokaz chyba, nie ?

irmusiqa 
Uczestnik

No tak :)
Dlatego odrzuciłam zupełnie d90.
Nie mogę kupić czegoś co mi totalnie nie leży.
Ale zarówno Alfa, która jest lżejsza jak i d5000 dobrze mi się trzyma.
Teraz pozostaję pytanie który z tych dwóch.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

irmusiqa napisał/a:
Pierwszym plusem są te szybkie serie, bez porównania z nikonem. Myślę, że bardzo mi się to przyda na szybkich przejazdach na zawodach.

Obyś się tylko na tej nadziei nie przejechała ;) Te 7 fps działa dość specyficznie :)
irmusiqa napisał/a:
Drugim jest to, że dużo szybciej znajduje ostrość od Nikona.

W trybie LV - tak :)
irmusiqa napisał/a:
Przeraziło mnie to, ile czasu minęło zanim d90 znalazł ostry obraz..

No ale kto kupuje lustrzankę, żeby robić zdjęcia "na zombie" ;)

Jeśli priorytetem jest szybkość AF w trybie LV to w sumie nie masz zbyt dużego wyboru. Tylko Sony ;)

irmusiqa 
Uczestnik

Może właśnie totalny amator..
Nie mówię, że to jest priorytet. Po prostu o tym nie wiedziałam, i teraz zastanawiam się czy to ma duże znaczenie..
A stabilizacja?

Czyli uważasz że jakoś zdjęć zrobionych nikonem 5000 byłaby lepsza od alfy ?

Djwalkman 
Rozmowny

Canon 450d + kit IS w rtv euro agd kosztuje 1900zł, można przedłużyć gwarancję do 5 lat.
Ja kupiłem tam właśnie ten zestaw i jestem zadowolony, aparat idealny dla amatora, ty mógłbyś przemyśleć rozwiązanie Canon 450d + sigma 17-70 macro lub odłożyć 400zł na wersje z OS, która jest obiektywem tak ostrym, że trzeba mieć pozwolenie na posiadanie broni. Jest dużo ostrzejszy od Canona 70-200 f/2,8, który kosztuje 5000zł i od Canona 15-85mm IS USM, który kosztuje 2500zł.
Nikon D90 ma lepszy zakres tonalny, trochę lepszą obudowę i kręci filmy
"-To nie jest pseudo reklama
-Tak?
-To jest zwykła reklama"
Milionerzy

irmusiqa 
Uczestnik

Hm, nie.. Z canona 450d już zupełnie zrezygnowałam

Nie wiem, poradźcie mi czy tą alfę 550 czy Nikona 5000 bo ja już nie wiem totalnie..

Kisielh3m 
Początkujący
Moj kotek Vito ...

Z tych dwoch to jednak bym wzial Nikona.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

irmusiqa napisał/a:
Nie mówię, że to jest priorytet. Po prostu o tym nie wiedziałam, i teraz zastanawiam się czy to ma duże znaczenie..

Jak często będziesz ostrzyć patrząc na wyświetlacz? W słoneczny dzień? Myślę, że zdecydowanie częściej przyłożysz wizjer do oka.

- D5000 ma gorszy wizjer od D90, który ma pryzmat. D5000, tak samo jak A550 posiada system luster. A to rozwiązanie daję ciemniejszy obraz.
- 5000 kręci filmy, A550 - nie.
- A550 ma więcej wodotrysków, ale z drugiej strony są one dobre na pierwszy miesiąc zabawy. Później się i tak z nich nie korzysta ;)
- Sony ma stabilizację matrycy, Nikon w obiektywach. Jaka to różnica dla Ciebie? Ta w obiektywie działa cały czas, ta w korpusie - stabilizuje po wyostrzeniu, a to trochę trwa.

irmusiqa 
Uczestnik

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

Mając niecałe 160 wzrostu i maleńkie dłonie mam kupić d90, który jest dla mnie za ciężki.. ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

irmusiqa, nie - wybierz ten, który jest dla Ciebie wygodny. Jednak tematyka Twoich zdjęć stawia dość dobrze zdefiniowane wymagani. Dlatego wg mnie Nikon D5000 :)

Szninkiel 
Rozmowny

Djwalkman napisał/a:
Canon 450d + sigma 17-70 macro lub odłożyć 400zł na wersje z OS, która jest obiektywem tak ostrym, że trzeba mieć pozwolenie na posiadanie broni. Jest dużo ostrzejszy od Canona 70-200 f/2,8, który kosztuje 5000zł i od Canona 15-85mm IS USM, który kosztuje 2500zł.

Chcesz szkłem 70 mm fotografować konie w ruchu? :cool: Puszka jest jakby sprawą drugorzędną :razz: Zgadzam się z hijax_pl - D90+18-105VR i zbieraj na 70-300VR, czasami nie ma co oszczędzać w fotografii ;-)
Z drugiej strony można kupić jakiegoś kompakta z zoomem pow 20x, jaka oszczędność :cool:

Odpowiedz do tematu