Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia w kościele
Autor Wiadomość
joannajed 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Mar, 2010   Zdjęcia w kościele

Zostałam poproszona o zrobienie zdjęć (przez siostrę) na ślubie w ciemnym kościele. Posiadam canona 400d i z jasnych szkieł heliosa 2/58. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie czasu ostrzyć ręcznie na tak ważnej uroczystości, dlatego planuję zakup nowego, niedrogiego obiektywu, wchodzi tu w grę Canon EF 50mm f/1.8 II czy podołam z tym obiektywem? Co jeszcze możecie mi zaproponować? Oczywiście potrzebna będzie też lampa, ale najpierw szkło.

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Mar, 2010   

Oj...
Czy podołasz? Wszystkie zdjęcia to będą "dalekie plany". Jeśli podejdziesz zbyt blisko, będzie to (flesz, migawka) mogło przeszkadzać i dekoncentrować. Jeszcze ktoś powie "nie" zamiast "tak". Masz jeszcze jedno zmartwienie - dasz sobie radę z "wywołaniem" zdjęć? W kościele powinnaś robić w RAW. Z drugiej strony, jeśli nie potrafisz, zawsze możesz kogoś poprosić..
Wiesz, najlepiej wejdź do kościoła z jakimś modelem, pogadaj z księdzem i zrób sobie sesję próbną. Wyłącz automat i naucz się wykorzystywać światlo zastane, gdzie błysk będzie tylko uzupełnieniem.

joannajed 
Nowy

Tutejszyn napisał/a:
Oj...
Czy podołasz? Wszystkie zdjęcia to będą "dalekie plany". Jeśli podejdziesz zbyt blisko, będzie to (flesz, migawka) mogło przeszkadzać i dekoncentrować. Jeszcze ktoś powie "nie" zamiast "tak". Masz jeszcze jedno zmartwienie - dasz sobie radę z "wywołaniem" zdjęć? W kościele powinnaś robić w RAW. Z drugiej strony, jeśli nie potrafisz, zawsze możesz kogoś poprosić..
Wiesz, najlepiej wejdź do kościoła z jakimś modelem, pogadaj z księdzem i zrób sobie sesję próbną. Wyłącz automat i naucz się wykorzystywać światlo zastane, gdzie błysk będzie tylko uzupełnieniem.

By wejść do kościoła muszę najpierw zdecydować się na ten obiektyw, czy będzie to dobry wybór?

Tutejszyn 
Optyczny

A masz inne opcje? Mówisz, ze chcesz kupić tanio, więc chyba nie masz zbyt duzego pola manewru. Ten obiektyw to bardziej portretówka. Będzie Ci ciężko..

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

na pewno warto mieć 50/1,8, choć może być często ciasno.
Koniecznie kup lampę, no a czy podołasz to już zależy od Ciebie
pozdrawiam

Tutejszyn 
Optyczny

Teraz zobaczyłem co możesz podpiąć do aparatu. Więc wiesz co i jak szeroko "widzi" 50mm. Jesli chodzi Ci zatem o jakość obrazowania, to ta pięćdziesiątka zbiera bardzo pochlebne opinie..

jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

Jeśli nie chesz wydawać nie wiadomo jakiej kasy i ma być to focenie okazjonalne to 50/1.8m Ci wystarczy przymkniesz go trochę i bedzie git. Mam ten obiektywie i jestem tą „plastik – zabaweczką” pozytywnie zaskoczony nawet w zestawienu z 400 d którego kiedyś posiadałem. Musisz się liczyć ze jakiś procent zdjęć może być i tak nie trafione z ostrością wiec lepiej pstrykać więcej aby było z czego wybrać. Jeśli bardzo Ciemny kościół i brak CI doświadczenia to lampa i to mocna przyda Ci się na pewno. :wink:

Ja kościół duży to nawet cos szerszego złapiesz tym szkiełkiem gorzej jak mały wówczas tylko wąskie kadry portret, szczegóły. Pamiętaj aby zdjęcia były ciekawe nieźle się będziesz musiała nagimnastykować mając do dyspozycji tylko 50/1.8. :wink:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

joannajed napisał/a:
Zostałam poproszona o zrobienie zdjęć ... na ślubie w ciemnym kościele. Posiadam canona 400d...dlatego planuję zakup nowego, niedrogiego obiektywu, wchodzi tu w grę Canon EF 50mm f/1.8 II czy podołam z tym obiektywem?

Moim skromnym zdaniem sam obiektyw i tak nie da tyle światła aby z 400D nie używać lampy błyskowej. Ponadto 50mm to na 400D już lekkie tele i na ceremonię kościelną będzie według mnie za wąski. Do Twego analoga EOS 300, byłby jeszcze OK.

Jeśli miałoby być po minimalnym koszcie, to ja w Twojej sytuacji wolałbym kupić silną lampę błyskową, jeśli nie Canon 580 EX to choćby Nissin DI 622 i fotografować zoomem, który kupiłaś wraz z 400D. Pewnie to jakiś 18-55mm. Do tego jakiś dobry dyfuzor i jakoś może dasz radę.

Jeżeli jednak jedną stałką chciałabyś porobić, to raczej coś o ogniskowych 28 do 35mm.
EF 50/1.8 tak, czy owak warto kiedyś lub teraz kupić bo przyda się do portretów.

Tutejszyn 
Optyczny

Nie jestem specjalistą, ale czy aby wydobyć światło zastane potrzeba silnego błysku? Wydaje mi się, że błysk tutaj powinien byc tylko lekko doświetlający..

Chyba nie ma czasu na naukę odbijania światła w kościele, więc błysk będzie na wprost, z dyfuzorem. Pytanie, czy błysk ma być mocny, czy wręcz symboliczny. Ja poszedłbym w stronę własnie dość mocno osłabionego błysku.

jasiekcom 
Entuzjasta

Taaaa palnikiem prosto po oczach no super sprawa :sad:
Jak nie ma sufitu co by odbić światełko to kawałek białek kartki na lampie palnik po skosie lub w górę już lepiej niż walenie na wprost to wielkie uproszczenie i skrótowo opisana metoda ale skuteczna :wink:

Tutejszyn 
Optyczny

Jeszcze jest na pierwszej stronie galerii zdjęcie, które wkleiłem. Pierwszy plan tylko muśnięty światłem lampy na wprost. Bazowałem głównie na świetle zastanym. Jak mówiłem, nie jestem specjalistą.. Próbowałem już różnych konfiguracji, łącznie z odbłysnikiem z białej kartki. Teraz chyba najbardziej pasuje mi dyfuzor i słaby błysk.

Edit..
Być może mówię bzdurki, ale chcę zwrócić uwagę, że w tym przypadku jest trochę malo czasu na naukę robienia zdjęć z lampą w kościele. Dobrze jest przyjąć jakieś proste i skuteczne założenie. Kartka, dyfuzor, cokolwiek, aby rozbić kontrasty i wyciągnąć ze sceny ile się da.

joannajed 
Nowy

B o g d a n napisał/a:
joannajed napisał/a:
Zostałam poproszona o zrobienie zdjęć ... na ślubie w ciemnym kościele. Posiadam canona 400d...dlatego planuję zakup nowego, niedrogiego obiektywu, wchodzi tu w grę Canon EF 50mm f/1.8 II czy podołam z tym obiektywem?

Moim skromnym zdaniem sam obiektyw i tak nie da tyle światła aby z 400D nie używać lampy błyskowej. Ponadto 50mm to na 400D już lekkie tele i na ceremonię kościelną będzie według mnie za wąski. Do Twego analoga EOS 300, byłby jeszcze OK.

Jeśli miałoby być po minimalnym koszcie, to ja w Twojej sytuacji wolałbym kupić silną lampę błyskową, jeśli nie Canon 580 EX to choćby Nissin DI 622 i fotografować zoomem, który kupiłaś wraz z 400D. Pewnie to jakiś 18-55mm. Do tego jakiś dobry dyfuzor i jakoś może dasz radę.

Jeżeli jednak jedną stałką chciałabyś porobić, to raczej coś o ogniskowych 28 do 35mm.
EF 50/1.8 tak, czy owak warto kiedyś lub teraz kupić bo przyda się do portretów.

Kościół jest duży, myślę, że 50 mm nie będzie aż tak wąski. A na zdjęcia kitem od 400d nie dam się już namówić, szkoda czasu. Jeśli chodzi o lampę jest to bardzo wysoki kościół, więc myślę, że trudno będzie odbijać jakieś światło, dlatego pozostaje tylko "walić" lampą na wprost? A na obiketyw o ogniskowych "28 do 35mmm" (jeszcze L?) to mnie nie stać.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

super sprawa, czy nie super sprawa... Twoja siostra jako zapłatę musi Ci kupić co najmniej używanego Tamrona 17-50/2.8 i już... no i życzę szczęścia :)

darekk 
Rozmowny

Albo Sigmę 20/1.8.

Raideur 
Rozmowny

Uzywam od niedawna 50/1.8 ,nawet jako amator to zauwazylem ze jest to szkielko bardzo waskie,super jakosciowo bardzo jasne i do portretow extra,lecz do kosciola jak koledzy pisza troszke za waskie,bo nie wierze ze jesli chcesz zrobic zdjecia mlodej parze z przodu ze ksiadz ci tak pozwoli "brykac " po swojej czesci za jego plecami ;) Mysle ze 35 lepiej sie spisze.

Odpowiedz do tematu