Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Sob 27 Mar, 2010
Canon 5D mkII vs. D700
Autor Wiadomość
darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

kubek napisał/a:
darekk, zgubiłeś d700, o które cała dyskusja się rozchodzi

Tak, tak, chciałem napisać że tamte modele (d200, d300 itd.) to półprofi do DX, a d700 to półprofi do FF. Tak miało być.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

darekk napisał/a:
Tak, tak, chciałem napisać że tamte modele (d200, d300 itd.) to półprofi do DX, a d700 to półprofi do FF. Tak miało być.
to bardzo dobrze, że nam o tym przypomniałeś, u nas, wśród laików zawsze o takich skomplikowanych rzeczach albo się nie pamięta, albo po prostu nie rozumie ;) Ale jeśli chcesz już być taki dokładny, to powinieneś też wspomnieć o tym, że
darekk napisał/a:
Nikonie doczytałem się że profesjonalne/zawodowe body to: D3, D3s, D3x i chyba D2x.
D2x ma matrycę DX ;)

Voldo 
Początkujący

a ja mam taki lekki offtopick czy zawodowca sie poznaje po tym czy ma DX i szkla za 20 tys czy po tym jakie fotki robi?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

darekk napisał/a:
Nie wiem jak to jest w Canonie, ale w Nikonie doczytałem się że profesjonalne/zawodowe body to: D3, D3s, D3x i chyba D2x. Nikon ma jeszcze kategorię semi-profi (czy tam półprofesjonalną/zawodową, jako body uzupełniające) i zalicza się do niego: D200, d300, d300s i tyle.

darekk, nie wiem na jakich stronach Nikona to wyczytałeś bo ja widzę wyraźnie, że wygląda to według oficjalnych stron tak:
Nikon Lustrzanki cyfrowe Profesjonalne : D3x, D300, D3, D700, D3s, D300s
Nikon Lustrzanki cyfrowe Popularne : D90, D3000, D60, D5000

W Canonie wygląda to następująco:
Canon Lustrzanki cyfrowe : 1000D, 450D, 500D, 550D, 50D, 7D, 5D Mark II, 1D Mark IV, 1Ds Mark III - bez specjalnego, sztucznego podziału.

Największymi specjalistami od sztucznych podziałów i tak są wszelkiego rodzaju sklepy. :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Voldo napisał/a:
a ja mam taki lekki offtopick czy zawodowca sie poznaje po tym czy ma DX i szkla za 20 tys czy po tym jakie fotki robi?

To ja sparafrazuję:

Jeśli pan Bronek z osiedla wygra w toto-lotka i zakupi Leice S2 - czy od razu stanie się profesjonalistą i artystą fotografii?

;)

Voldo 
Początkujący

hijax_pl, ;] ja lekko ironizowalem bo czytajac mialem odczucie jak by tu poziom zlotowek w porfelu decydowal o profesjonalnosci ;]

darekk 
Rozmowny

BOGDAN, to był artykuł o reporterach pracujących na nikonach, na internecie czytałem. Najczęściej mówili o duecie D3 i D300.

MAVIERK, nikogo nie pouczałem o tym podziale, BOGDAN I HIJAX poruszyli ten temat wcześniej więc nawiązałem do rozmowy dodając opinię Zawodowca z artykułu którego czytałem. Mi to rybka które body gdzie się znajduje, w jakiej kategorii.

kubek 
Początkujący

darekk, a z którego roku był ten artykuł?

Pytam się, ponieważ D3 i D300 wyszły razem jako "duet dla profesjonalistów"
D300 miało służyć za dodatkową puszkę i po części dlatego nikon wypuścił D700, bo owi zawodowcy skarżyli się, że to aparaty z dwóch różnych półek (FF i aps) i trzeba mieć do nich osbne szklarnie, co zwiększa wydatki i wagę plecaka

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kubek, a niby jaka jest różnica między D3 a D700? w obudowie - tak, w obrazowaniu - żadna. D300 to DX i wcale osobnej szklarni mieć nie trzeba :)

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010   

kubek napisał/a:
darekk, a z którego roku był ten artykuł?

Chyba w 2009r., ale nie jestem pewny na 100% , może tez być 2008r. Na pewno nie 2010r.

W3rlock 
Uczestnik

ja chciałbym jeszcze podpytać jak się zachowuje piątka(AF) bo do niej się jednak będę skłaniał w słabym oświetleniu np już pod wieczór na mieście czy w ciemnych pomieszczeniach jak nie wiem np kawiarnie ?

MC 

Ja nie narzekam.

kubek 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
kubek, a niby jaka jest różnica między D3 a D700? w obudowie - tak, w obrazowaniu - żadna. D300 to DX i wcale osobnej szklarni mieć nie trzeba :)

taka różnica, że jako zapasową puchę do FF, zawsze wygodniej będzie mieć drugie FF, niż DX (przynajmniej ja tak sądzę i mam nadzieje że mam racje, choć jest to tylko moja opinia)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010   

kubek napisał/a:
taka różnica, że jako zapasową puchę do FF, zawsze wygodniej będzie mieć drugie FF, niż DX (przynajmniej ja tak sądzę i mam nadzieje że mam racje, choć jest to tylko moja opinia)
To zależy do czego, ale bardzo wiele osób używa właśnie wymiennie puszek APS-C i FF i to wcale nie ze względów finansowych... Ba są nawet tacy, co używają kilku systemów na raz, w zależności od potrzeb, nastroju, czy wymogów zlecenia/koncepcji artystycznej...

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

jaad75 napisał/a:
kubek napisał/a:
To zależy do czego, ale bardzo wiele osób używa właśnie wymiennie puszek APS-C i FF i to wcale nie ze względów finansowych... Ba są nawet tacy, co używają kilku systemów na raz, w zależności od potrzeb, nastroju, czy wymogów zlecenia/koncepcji artystycznej...

Przed premierą d700 nie mieli też wyboru jako drugie zapasowe body do FF, po prostu go nie było, był tylko d300 i d200.

Odpowiedz do tematu