Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Safari wszystkie zdjęcia bez profilu wyświetla przesycone
Ale to chyba w tym gorszym systemie operacyjnym? Bo w tym normalnym systemie zdjęcia Usjwo nr 3 i 4 wyglądają jednakowo na moim monitorze zewnętrznym i prawie jednakowo na matrycy laptopa. Nie do końca jestem tylko pewien czemu jest różnica w reakcji między monitorami. Czy dobrze myślę, że profil monitora zewnętrznego jest bardziej zbliżony do sRGB? Chyba już za późna godzina na rozmyślanie o tym.
Usjwo napisał/a:
Jakims posrednim rozwiazamniem jest sAdobe z ICC, tylko jak autor nie ma szerokogamutowego monitora to tez mija sie z celem.
Usjwo, czy pisząc sAdobe masz na myśli AdobeRGB czy coś innego?
Tomasz_ napisał/a:
Natomiast Ty chcesz powiadomic wlascicieli drogich ultraszerokogamutowym monitorow ze utopili pieniadze w czyms czego nie wykozystaja przy ogladaniu twoich zdjec.
Tomasz, nie sądzę, żeby osoby kupujące takie monitory robiły to w celu delektowania się oglądaniem zdjęć z internetu. Jeśli nie do pracy i obróbki własnych fotek to może do prezentacji zdjęć przygotowanych już z myślą o takim sprzęcie, a nie umieszczonych na publicznej stronie WWW.
Natomiast Ty chcesz powiadomic wlascicieli drogich ultraszerokogamutowym monitorow ze utopili pieniadze w czyms czego nie wykozystaja przy ogladaniu twoich zdjec.
Tomasz, nie sądzę, żeby osoby kupujące takie monitory robiły to w celu delektowania się oglądaniem zdjęć z internetu. Jeśli nie do pracy i obróbki własnych fotek to może do prezentacji zdjęć przygotowanych już z myślą o takim sprzęcie, a nie umieszczonych na publicznej stronie WWW.
>
Masz racje w 100%, zle się sformulowalem/zagalopowalem chcąc podkreslic roznice miedzy czymś co mozę pokazać więcej niz sRGB a tylko sRGB
Zaraz zaraz, jesli jakis kolor opisany w LAB miesci w profilach 2 roznych monitorow (ktore sa poprawnie wykalibrowane) dlaczego ten kolor mial by byc roznie pokazany na tych monitorach? Tego nie zrozumiale. Z twojego rozumowania wyglada na to ze czym lepszy monitor tym gorzej polazuje kolory a jakosc zdjec bedzie gorsza czym wiekszy gamut moga pokazac.
Nie przyjmujesz do wiadomości, że obecnie jeszcze mało który monitor wyświetla gamut równy lub większy od Adobe RGB, zazwyczaj monitory szerokogamutowe wyświetlają 85-95% aRGB, co jednak nie znaczy, że ta część gamutu, której nie są w stanie pokazać, to zawsze te same kolory. Mówię o sytuacji, w której standaryzujesz zdjęcie do aRGB, ale newralgiczne kolory znajdują się w tych 5-15%, którego dany monitor akurat nie jest w stanie wyświetlić i zaczyna pokazywać różne herezje...
Tomasz_ napisał/a:
Czym wiekszy gamut jest przypisany zdjeciu, tym dokladniekj monitor moze zinterpretowac kolory zdjecia.
Tylko wtedy jednak, jeśli gamut zdjęcia nie jest większy od gamutu monitora, a to nie zachodzi dla większości monitorów i przestrzeni Adobe RGB.
Tomasz_ napisał/a:
Czy polityka pokazywania gorszej jakosci ale wszytkim rowno jest dobra polityka?
Tak, bo masz wpływ na to jak to "gorzej wyglądające" zdjęcie jest odbierane i możesz je optymalizować pod kątem tej "gorszej jakości".
Tomasz_ napisał/a:
Drugie pytanie ktore mi sie nasuwa jest czy dobrze skalibrowane monitory pzeklamuja barwy czy je tylko interpretuja?
Można powiedzieć, że jest to translacja w obrębie gamutu i interpretacja powyżej... A z interpretacją jest ten kłopot, że może conieco mijać się z intencją autora...
Tomasz_ napisał/a:
Jesli ta gigantyczn wiekszosc nie ma pojecia to juz jej nic nie uratuje i tak oglada swiat w monitorze bardzo paskudnie. Nawet zmniejszenie gamutu tu juz nic nie pomoze.
Pomoże, bo jeśli oglądają moje zdjęcie np. przy użyciu IE/Opery/Chrome i zobaczą zdjęcie w aRGB, które ich przeglądarka uzna za sRGB, to (w zależności od gamutu monitora) dostaną np. wyblakłe kolory (standardowy zarzut ludzi używających niezarządzanego oprogramowania jeśli zobaczą zdjęcie w aRGB), albo dziwne zafarby... Konwersja do sRGB pozwoli im zobaczyć zdjęcie minimalnie bliżej tego, co chcesz im pokazać, bo eliminujesz chociaż tę jedną pomyłkę na wstępie.
Tomasz_ napisał/a:
Czy jest to twoja publika i czy obarczenie zdjecia sRGB naprawde rozwiazuje Twoj problem?
Liczysz na to, że Twoje zdjęcia będą oglądali wyłącznie ludzie z właściwym sprzętem i wiedzą?...
Tomasz_ napisał/a:
Czy aby na pewno uzyskujesz posteryzacje przy przejsciu z wiekszego gamutu do mniejszego?
Ale to chyba w tym gorszym systemie operacyjnym? Bo w tym normalnym systemie zdjęcia Usjwo nr 3 i 4 wyglądają jednakowo na moim monitorze zewnętrznym i prawie jednakowo na matrycy laptopa.
Opisałem, co widzę na moim laptopie, a ten akurat jest w stanie wyświetlić znacznie więcej niż aRGB...
komor napisał/a:
Czy dobrze myślę, że profil monitora zewnętrznego jest bardziej zbliżony do sRGB?
Czym wiekszy gamut jest przypisany zdjeciu, tym dokladniekj monitor moze zinterpretowac kolory zdjecia.
jaad75 napisał/a:
Tylko wtedy jednak, jeśli gamut zdjęcia nie jest większy od gamutu monitora, a to nie zachodzi dla większości monitorów i przestrzeni Adobe RGB.
Cytat:
Tomasz_ napisał/a:
Drugie pytanie ktore mi sie nasuwa jest czy dobrze skalibrowane monitory pzeklamuja barwy czy je tylko interpretuja?
jaad75 napisał/a:
Można powiedzieć, że jest to translacja w obrębie gamutu i interpretacja powyżej... A z interpretacją jest ten kłopot, że może conieco mijać się z intencją autora...
Jesli gamut zdjecia jest wiekszy niz gamut monitora bedzie on zinterpretowany przez oprogramowanie sprowadzajace zdjecie do gamutu monitora. Jesli ta interpretacja bedzie inna niz zamierzona przez autora jest to kwestia do wyboru i do czego zdjecie ma sluzyc. Ja robiac strone internetowa nie moge sobie na ten luksus pozwolic i obetne zdjecie po kolnierzyku, czyli umieszcze go sRGB, abo nawet do gifu. Wstawiajac go na Optyczne.pl wstawie je w wyzszym gamucie, bo to pozwoli na zobaczenie niuansow ktore sRGB obetnie bezpowrotnie. A z interpretacjami moge zyc. Wierze w ludzi
I tu chyba najbardziej sie roznimy zdaniami.
Chyba sie nie myle w twierdzeniu ze Ty uwazasz ze na twoich barkach spoczywa zadanie zeby twoje zdjecie bylo widziana na kazdym monitorze precyzyjnie jak Ty chcesz. Chcesz kontrolowac zdjecie co do ostatniego pixela, musisz go widziec na swoim monitorze (tego pixela) i byc pewnym ze bedzie on widziany na calym swiecie tak samo.
Do tego celu uzywasz profilu o bardzo malym gamucie. Zyskujesz przez to precyzyjniejsze okreslenie barw, wieksza glebie bitowa.
Zyskujesz dokladnosc, eliminujesz niuanse. Nieszkodzi ze monitor wyjsciowy, mimo ze nie umi pokazac tych barw co monitor wejsciowy, moze popsuc moje plany ze zdjeciem, ale zostanie to co moze wlasnie dac smak zdjeciu.
To tak jak z muzyka, mozesz ja skomprymowac poobcinac i wyslac masom. Moze sie stac ze wszedzie bedzie slychac rowno i na sprzecie hifi i na monofonicznym radyjku. Mozesz tez przygotowac muzyke i niezwazac na to ze ktos ja otworzy w odbiorniku mono i nie uslyszy tego co Ty chciales zeby uslyszeli. Za to Ci co beda mogli uslysza cos wiecej.
Generalnie uwazam ze to odbiorcy sprawa jaki ma sprzet na ile umi go obslugiac, w jaki sposob moze ogladac swiat i z jaka jakoscia. Ja wstawiajac zdjecia na takie strony jak Optyczne przygotowuje zdjecie jak nalepiej umie i oczywiscie umieszcze je w profilu o takim gamucie ktory uwazam za stosowny od oklolicznosci, najczescie bedzie to najwiekszy, mozliwy. Taki aby pokazal tym co moga wszytkie te niuanse ktore sa mozliwe do pokazania.
Uwazam ze mozna co nieco wymagac od naszych grupowiczow.
Artykul ktory zlinkowales jest bardzo ciekawy zwlaszcza o glebi bitowej miedzy gamutami. Dzieki
Cytat:
Tomasz_ napisał/a:
Czy jest to twoja publika i czy obarczenie zdjecia sRGB naprawde rozwiazuje Twoj problem?
jaad75 napisał/a:
Liczysz na to, że Twoje zdjęcia będą oglądali wyłącznie ludzie z właściwym sprzętem i wiedzą?...
He he To zalezy od oklolicznosci W niektorych wypadkach, moja publika nie bedzie ograniczona sRGB, czyli bedzie szersza publika
No ale najwazniejsze jest wiedziec jakie sa mozliwosci i je umiec wybrac w odpowiednich okolicznosciach
Mam sprzęt jaki mam - rewelacji nie ma, ale najgorzej też nie jest : WVista i dwa monitory jeden to HPLP3065 drugi NEC 2070NX, przeglądarki to standardowy Explorer, Google Chromei Avast. Dawno temu już rozważałem tego typu problem, bo zawsze mi się wydawało, że na gorszym monitorze widać gorzej czego sam jestem ofiarą przesuwając zdjęcie z jednego monitora na drugi, lub chodząc do znajomych olądałem własne zdjęcia z mojej galerii i efekty czasami były tak tragiczne, że dodałem w opisach do galerii, aby ściągać oryginalny plik bo wtedy widać nieco lepiej - niewiele ale jednak (nie wiem czemu ale tak jest podejrzaną jest przeglądarka internetowa i jednak nieco lepsza przeglądarka do zdjęć ).
Podsumowując do niedawna (ok 3mieś wstecz) wiedziałem, ze są jakieś różne profile kolorów, ale nie miałem nigdy czasu zgłębiać tego tematu, a nikt ze znajomych nie był w stanie mi wyjaśnić dokładnych różnic, poza "no wiesz Adobe RGB to dla Proffff" bla bla bla, a jak się zapytałem co to PRO Photo RGB to stwierdził, ze to to samo , ot tak ludzie widzą różnice między tymi profilami , a na monitorach przynajmniej tych co mam WIDAĆ przynajmniej pomiędzy sRGB, a sAdobe tak jak na powyższych zdjęciach. Pierwsze dwa ładne, pozostałe dwa jak z taniej cyfrówki gdzie producenci specjalnie podbijają kolory no bo take cioci na imieninach się bardziej podobają .
Powiem tak - NIE CHCIAŁ BYM aby zdjęcia w które wkładam tyle czasu i energii wyglądały jak przedruk z prasy czyli jak fotki 3 i 4, zatem pomysł zamieszczania w najgorszej wersji by wszyscy widzeli tą samą KICHĘ jest lekko niedorzeczny!!!
Problem tylko pojawia się kiedy obrabiamy w przestrzeni kolorów wyższej niż potrafi wyświetlić nasz monitor, ale to chyba też zbędna przesada, bo obrabiając nasze zdjęcia nie tworzymy nowych kolorów jak na opakowaniu jogurtu, tylko obrabiamy isniejące kolory, zatem jakiś tam ich zakres i wartości widzimy. Tak na mój chłopski rozum, konia z rzędem temu co widząc jeden dany kolor z górnego zakresu np. PRO Photo RGB poda jego wartość liczbową, albo po zamknięciu oczu i ich otwarciu widząc inną tabliczkę z kolorem różniącym się o kilka pól stwierdzi różnicę Wydaje mi się, ze większy zakres jest nieoceniony przy przejściach tonalnych aby nie było fatalnych artefaktów czy innych takich tam bzdur. Zatem jeżeli mamy źródło w jakimś lepszym profilu niż ma nasz monitor (przenośnia) to chyba może być tylko lepiej pomimo, ze tego nie widzimy, bo wreszczei jak zobaczymy, to przejścia będą lepiej niż idealne
A możesz pokazać wykres po kalibracji swojego laptopa?
Spoko, ale mogę to zrobić dopiero po rekalibracji, bo tylko bezpośrednio po niej mogę dostać widok krzywych, a specjalnie nie będę wieszał Spydera... No chyba, że znasz jakiś inny sposób?
Tomasz_ napisał/a:
A z interpretacjami moge zyc. Wierze w ludzi
I tu się różnimy - ja nie wierzę i mam ku temu podstawy...
Michal4 napisał/a:
Mam sprzęt jaki mam - rewelacji nie ma, ale najgorzej też nie jest : WVista i dwa monitory jeden to HPLP3065 drugi NEC 2070NX, przeglądarki to standardowy Explorer, Google Chromei Avast.
Masz monitory o poszerzonym gamucie i używasz niezarządzanych aplikacji - to powinno zakończyć dyskusję, bo zaliczasz się tym samym do grupy użytkowników, którą mieliśmy całkowicie wyłaczyć z naszych rozważań...
Masz monitory o poszerzonym gamucie i używasz niezarządzanych aplikacji - to powinno zakończyć dyskusję, bo zaliczasz się tym samym do grupy użytkowników, którą mieliśmy całkowicie wyłaczyć z naszych rozważań...
Nie przepraszaj, tylko skalibruj monitor i zacznij używać programów z CMS - jeśli chodzi o przeglądarki internetowe, to masz do wyboru Firefoxa 3.x i Safari. Reszta się nie nadaje. Z przeglądarek do zdjęć polecam Exif Pro, FastPicture Viewer i ACDSee Pro. Oczywiście CMS trzeba najpierw poprawnie skonfigurować wybierając profil Twojego monitora w ustawieniach programów.
Nie przepraszaj, tylko skalibruj monitor i zacznij używać programów z CMS - jeśli chodzi o przeglądarki internetowe, to masz do wyboru Firefoxa 3.x i Safari. Reszta się nie nadaje. Z przeglądarek do zdjęć polecam Exif Pro, FastPicture Viewer i ACDSee Pro. Oczywiście CMS trzeba najpierw poprawnie skonfigurować wybierając profil Twojego monitora w ustawieniach programów.
OKI, ale troszkę nie łapię? Ja może i mogę zrobić wiele, bo chcę - bo tak jak w moim podpisie bo mam nazwijmy to ambicje i zapał - coś tam próbuję się dowiedzieć. Dużo czytam (na tym forum od 4-ech lat) na razie mało piszę, sporo pytam. Bo żeby coś robić trzeba wiedziec jak i co się robi aby nie na robić - bigosu! Problem polega na tym, że nie wiem ilu ludzi ale wielu to kompletni laicy (50% z nich kupuje małpkę i się cieszy), potem tacy jak ja co coś wiedzą ale nie do końca (często daleko do końca) potem długo długo nic i ludzie z ogromną wiedzą którą nie wiedzą jak się dzielić, albo nie chca się nią dzielić zasłaniając się technicznym bełkotem - "tylko skalibruj monitor" - a co ja chcę zrobić od miesiąca albo więcej!! - reszta wypowiedzi idealnie zrozumiała celowo nie cytuję bo nie mam osobistej urazy tylko troszkę chciałem naświetlić sytuację (takie małe wiadro wody na głowę ).
Zatem zgodnie z z tematem i pytaniami na początku. Odpowiedź już była: tak najelepiej dawać wszystko w sRGB z ICC i wszyscy widza to samo ale jednak wielu widzi gorzej niż by mogli widzieć.
U mnie (Kowalski z nieskalibrowanymi monitorami i brakiem pojęcia o profilach i próbujący zgłębić tą wiedzę) widzę, że w sAdobe bez i z ICC zdjęcia w przeglądarkach bez CMS wyglądają jak dla mnie lepiej – są po prostu bardziej naturalne ktoś nazwał wyprane, ale może widzi co innego – ale może się mylę. Po zainstalowaniu Firefoxa zdjęcie 2 już wygląda tak samo jak 3 i 4 bo jest już CMS. Ok dotąd rozumiem (ciągle tylko nie rozumiem intencji tego działania).
Pisałem już chyba wcześniej, że chodząc do znajomych i oglądając moje fotki na różnych monitorach (nazwijmy to przeciętni Kowalscy), różnice są często dramatyczne, a moje zdjęcia są zaledwie w sRGB przynajmniej jak do tej pory, bo moja wiedza nie pozwala mi wzlecieć wyżej . No cóż. Dodatkowo wczoraj obejrzałem jeszcze powyższe cztery fotki na trzech kompach i na jednym z nich HP było jak u mnie , a na dwóch pozostałych o dziwo wszystkie 4 wyglądały jakoś faktycznie strasznie blado, a przeglądarka ta sama co inne bo IE i zwykły laptop jakieś Lenovo, drugi to HP tylko inny niż ten pierwszy HP. Zatem nawet to najprostsze zdjęcie w sRGB z ICC wyświetla się inaczej na różnych kompach (chyba tych z niższej półki) ale faktycznie tak samo ale też kiepsko na lepszych monitorach, na których widząc zdjęcie nr1 widać, że da się jeszcze lepiej . Penie ktoś mnie tu zaraz pogoni i powie jak wiele się mylę , ale trochę nie wiem do czego dążymy? (co po niektórzy dążą)? Żeby wszyscy nawet ci co wydali kupę kasy na swoje super skalibrowane monitory widzieli równie źle jak Kowalski z LCDkiem za parę stówek, który i tak co LCDek to widzi inne zdjęcie pomimo, że to to samo zdjącie? Coś mi tu nie gra?
Propo kalibracji monitora itd.. to właśnie od dawna latając po googlu wjechałem m.in. na moje ulubione forum właśnie tutaj i tak sobie czytam
U mnie (Kowalski z nieskalibrowanymi monitorami i brakiem pojęcia o profilach i próbujący zgłębić tą wiedzę) widzę, że w sAdobe bez i z ICC zdjęcia w przeglądarkach bez CMS wyglądają jak dla mnie lepiej – są po prostu bardziej naturalne ktoś nazwał wyprane, ale może widzi co innego – ale może się mylę. Po zainstalowaniu Firefoxa zdjęcie 2 już wygląda tak samo jak 3 i 4 bo jest już CMS. Ok dotąd rozumiem (ciągle tylko nie rozumiem intencji tego działania).
Poniewaz nie oceniamy tu zdjec, tylko omawiamy sprawy techniczne, przyjmij (troche upraszczajac) ze lepsze kolory to te ktore widzisz na 3 i 4. Powiedzmy sa to kolory jakie chcial wystawiajacy, "Lepsze kolory" oznaczaja blizej intencji wystawiajacego, nie ogladajacego. (CM nie ma nic od tego ktore kolory Ci sie podobaja )
Ogolnie mowiac sa dwa sposoby zalezne od wystawiajacego:
- wyswietlac lepiej dla wezszej grupy osob - AdobeRGB,
- wyswietlac gorzej ale za to dla wiekszej grupy - sRGB,
to ze profile trzeba dolaczac w obydwu to juz zostalo ustalone (powieksza sie nam grupa dobrze widzacych w obu grupach)
Kalibracja monitora jest po stronie odbiorcy. Niewazne ktora opcje wybierze wstawiajacy, skalibrowany monitor wyswietli to lepiej
Wszytko jest po to aby te zdjecie ktore zrobiles i nameczyles sie z obrobka bylo pokazane z takimi barwami jakie Ty masz zamiar pokazac odbiorcy.
Jakakolwiek wybierzesz polityke Cm musisz miec wykalibrowany monitor. Inaczej sam bedziesz widzial swiat nie w tych barwach, a jak zaczniesz cos przerabiac to wszytcy inni beda wiziec cos innego niz Ty sobie wyobraziles.
Porownujesz na innych ekranach , to takich ktore sa wykalibrowane.
Chociaz nieraz jak mam cos wstwic na jaks witryne to zerkne na grafike na kilku roznych monitorach taniej marki aby sprawdzic czy to sie wogule widzi zwaszcza w porownaniu z reszta.
Z innej strony nie ma 2 monitorow ktore Ci pokaza zdjecie jednakowo, nawet z tego samego fabrykanta. I tu nic nie ma wspolnego z profilem. Monitor to zarowa, roznie wypalona, roznie wykalibrowana, swiatlo i kolory otoczenia tez maja wplyw. Duzy wplyw ma oprogramowanie ktorego uzywasz. Chcesz naprawde zobaczyc zdjecie to uzyj np. programu z Adobe. Pregladarki sie raczej do tego nie nadaja, no chyba zeby szybko przegladac Flickra
"tylko skalibruj monitor" - a co ja chcę zrobić od miesiąca albo więcej!!
Tzn. co przepraszam robisz "od miesiąca albo więcej"? Weź sobie kup/pożycz jakiś kalibrator i zrób profil swojego monitora... Bez tego nie masz możliwości zobaczenia niczego prawidłowo.
Michal4 napisał/a:
U mnie (Kowalski z nieskalibrowanymi monitorami i brakiem pojęcia o profilach i próbujący zgłębić tą wiedzę) widzę, że w sAdobe bez i z ICC zdjęcia w przeglądarkach bez CMS wyglądają jak dla mnie lepiej – są po prostu bardziej naturalne ktoś nazwał wyprane, ale może widzi co innego – ale może się mylę.
No właśnie. Widzi wyprane kolory, bo ma monitor o małym gamucie i podane wartości RGB są w niezarządzanej aplikacji traktowane wprost - np. to samo 255.0.0 u Ciebie będzie maksymalnie nasyconą czerwienią, jaką jest w stanie wyświetlić Twój szerokogamutowiec, a u osoby z monitorem "sRGB" będzie maksymalnie nasyconą czerwienią z gamutu monitora, czyli zupełnie innym kolorem. Mniej nasycony kolor u Ciebie, oznacza jeszcze mniej nasycony i przesunięty u niego, czyli to co Ty widzisz normalnie na monitorze o szerokim gamucie, u niego jest wyraźnie niedosycone. Odwrotnie sytuacja wygląda w przypadku zdjęcia sRGB - tam, gdzie osoba używająca monitora "sRGB" zobaczy "normalne" kolory, Ty będziesz widział znacznie bardziej nasycone i przesunięte, bo przeglądarka podaje Twojemu monitorowi bezwzględne wartości RGB, które dla Twojego sprzętu oznaczają, że ma wyswietlić coś, co jest przesunięte znacznie dalej niż to, co zawiera przestrzeń sRGB, w której to zdjęcie miało być pokazane.
Zarządzana aplikacja pokaże niemalże takie same kolory (zmapowane do gamutu monitora, który by widzieć prawidłowo musisz zdefiniować poprzez wybór właściwego profilu monitora), z wyjątkiem nieotagowanego aRGB, które domyślnie potraktowane zostanie jako sRGB, czyli będzie trochę niedosycone i nieco przesunięte. Zauważ, że np. Firefox nie ma tego problemu z nieotagowanym sRGB, bo tu domyślne mapowanie będzie trafnym wyborem. Safari z kolei wydaje się w ogóle nie zarządzać kolorem dla nieotagowanych obrazków.
[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 06:20 ]
Usjwo napisał/a:
Ogolnie mowiac sa dwa sposoby zalezne od wystawiajacego:
- wyswietlac lepiej dla wezszej grupy osob - AdobeRGB,
Przy czym to "lepiej" jest dyskusyjne, ze względu na znikomą ilość monitorów potrafiącą wyświetlić pełne Adobe RGB...
Tomasz_ napisał/a:
Wszytko jest po to aby te zdjecie ktore zrobiles i nameczyles sie z obrobka bylo pokazane z takimi barwami jakie Ty masz zamiar pokazac odbiorcy.
Właśnie... Tak więc nasz nasz "spór" chyba można uznać za zamknięty?...
Tomasz_ napisał/a:
Chociaz nieraz jak mam cos wstwic na jaks witryne to zerkne na grafike na kilku roznych monitorach taniej marki aby sprawdzic czy to sie wogule widzi zwaszcza w porownaniu z reszta.
Też staram się to robić i bo niestety zdarza sie, że coś, co wygląda dobrze na skalibrowanym monitorze, jest niezbyt akceptowalne na nieskalibrowanym, a tego mimo wszystko staram się unikać...
Tomasz_ napisał/a:
Pregladarki sie raczej do tego nie nadaja, no chyba zeby szybko przegladac Flickra
Eee, ja uważam, że rendering takiego Firefoksa jest bliższy temu, co pokazuje PS, niż np. rendering poważanego ACDSee Pro... Różnice widać zwłaszcza w cieniach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10