Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
SB 600 czy SB 900
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

jaad75, zgadza się - technicznie tak - obie lampy mają identyczny moc błysku wyrażoną w Ws. Ale przez konstrukcję i kąt rozsyłu inaczej się to przekłada na liczbę przewodnią. ;)

Ale jak napisałem - jest to bez znaczenia, odpowiednio programując SB900 można uzyskać praktycznie identyczną "moc" wyrażoną w GN tak jak przy użyciu SB800

Reklama

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 28 Mar, 2010   

jaad75 napisał/a:
darekk napisał/a:
ale może maksymalnie używałem 70-80% jej mocy.
I o to właśnie chodzi, aczkolwiek nie mam pojęcia jak wyliczyłeś te 70-80% mocy... :razz:

Na ustawieniach TTL BL (palnik w górę lub pod kątem, sufit do 4m.) nie wychodziłem ponad + 1,5 - 2 EV (maksymalna skala +3EV).

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010   

Krtoko moze ktos ocenic obie lamy tj SB 800 i SB 900 , jakie sa roznice i ktora jest lepsza ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

SB900 w porownaniu do SB800:
- ma wiekszy palnik
- ma wiekszy zakres obrotu palnika
- ma wiekszego zooma (17-200mm)
- szybciej sie laduje
- ma zabezpiecznie termiczne
- moze modelowac blysk
- automatcyznie koryguje kat rozsylu przy pracy DX/FX
- mozna samemu wgrywac firmware

Minusem jest tylko to, ze nie wspolpracuje w D-TTL. No ale to sie tyczy wspolpracy ze starszymi korpusami tylko.

Tworas 
Entuzjasta

ja jeszcze dodam, że w SB900 zakładanie filtrów jest baaardzo uproszczone, i ogólnie całe menu jest uproszczone i bardzo przyspiesza prace.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ano tak - to trzeba tez dodac, ze SB900 rozpoznaje kolor filtru (oczywiscie tyczy sie to oryginalnych nikonowskich tylko) i rpzekazuje ta informacje do korpusu.

Raideur 
Rozmowny

Ja z mojej SB900 jestem bardzo zadowolony,oczywiscie to dzieki wam i waszym podpowiedzia ;) Wolalem zainwestowac wiecej w przyjemnosc ,i sie oplacilo,dzieki tej lampeczce oswietlam tak jak chce i gdzie;)

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

Raideur napisał/a:
Krtoko moze ktos ocenic obie lamy tj SB 800 i SB 900 , jakie sa roznice i ktora jest lepsza ?

Mam obie, coś zostało już napisane przez kilka Osób. Dla mnie w działaniu SB 800 jest mniejsza, poręczniejsza, mocniejsza (różnica widoczna) i daje lepsze efekty z nałożonym dyfuzorem (w SB900 jest taki płaski dyfuzor, gorzej rozpraszsa światło jak nie ma od czego odbijać.). Co do ładowania do kolejnego błysku to nie widzę różnicy, obsługi menu - obie bez problemu. SB 900 na plus ma palnik który ma większą możliwość obracania i jak się doświetla cienie przy portretach w ostrym świetle możliwość regulacji palnika na większe światło na centrum kadru (żeby nie tracić mocy na boki) lub równomierne oświetlenie całego kadru.
Do moich zastosowań praktyczniejsza jest SB800. Jedyny minus który by się przydał to większy zakres obrotu palnika.

Odpowiedz do tematu