Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 Drgający obraz w wizjerze, obiektyw Tamron 17-50/2.8 VC
witam. Nie wiem czy to jest problem czy zupełnie normalna rzecz. Posiadam tamrona 17-50 VC i podczas ostrzenia na włączonej stabilizacji obraz po wyostrzeniu przez ułamek sekundy "trzęsie się". Jest to zauważalne przy każdym ostrzeniu.
Gdy wyłączę VC to tego nie ma. Czy to jest jakiś problem z obiektywem czy to tak ma być?
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 31 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
lukemeng,najprawdopodobniej nie ma co sie stresować, bo to co widzisz to efekt działania właśnie stabilizacji ,a stabilizacja to nic innego jak zespól ruchomych soczewek (ogólnie mowiąc) i dlatego czasem obraz wydaje sie drgać. w moim 70-300 IS występuje podobny efekt
no właśnie nie jestem do końca pewien czy ja ten efekt widziałem wcześniej czy moje oko dostrzegło to od niedawna.
W każdym razie na pewno tego nie widzę jak mam vc wyłączone. Tak sobie właśnie myślałem że to stabilizacja, ale czemu mają służyć te drgania milisekundowe to pojęcia nie mam. No ale chciałem zapytać bo trochę się wystraszyłem, że szkło pojedzie do serwisu.
Ostatnio zmieniony przez lukemeng Pon 29 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
lukemeng, w moim przypadku ten efekt nie pojawia sie przy każdorazowym ostrzeniu.raczej rzadziej niz częściej . jesli nie jestes pewien czym to jest spowodowane i czy obiektyw jest sprawny to pozostaje zadzwonić do serwisu i rozwiać wszelkie watpliwosci
lukemeng, Jeżeli jest ostro to bym się nie przejmował.
Ustaw ostrość na obiekt i lekko poruszaj aparatem, zorientujesz się o co chodzi z "klejeniem". Poruszasz aparatem a obraz z pewną bezwładnością pozostaje w miejscu - istota stabilizacji.
Gdy aparat jest stabilny VC może się wzbudzać i drgać sam z siebie. Dlatego przy korzystaniu ze statywu trzeba wyłączyć. Może w normalnych warunkach światło/czas/ogniskowa nie potrzebujesz VC. Załączaj wtedy gdy wiesz, że nie utrzymasz z ręki i po kłopocie.
Myślę, że wszystko jest ok
Swoją drogą, nieraz były głosy, że przy tych ogniskowych VC to bajer, który się przydaje gdy jest już naprawdę ciemno.....
lukemeng, jak masz wątpliwości to przeprowadz jeszcze test w warunkach bojowych.
Czas około 1/10s i powiedzmy ogniskowa 40mm czyli gdzieś na granicy wydolności VC.
Przy tych warunkach utrzymanie z ręki zaczyna być kłopotliwe i jeżeli masz ten dar to gdzieś tutaj będzie granica. Zobacz czy nadal będzie drgać czy zacznie się kleić do obiektu.
Ważny jest efekt czyli ostre fotki. To co się dzieje po drodze jest mało istotne.....
Wydaje mi się, że tylko He-Man potragfiłby tak nieruchomo utrzymać aparat. Jestem przekonany, że przyczyny nalezy szukać gdzie indziej. Po prostu stabilizacja nie jest włączona cały czas. Włącza się w chwili naciśnięcia spustu do połowy, a wyłącza chwilę po zrobieniu zdjęcia. Możesz po prostu być świadkiem jej włączania się, gdzie zanim osiągnie stan nirvany może trochę trząść.
Posiadam tamrona 17-50 VC i podczas ostrzenia na włączonej stabilizacji obraz po wyostrzeniu przez ułamek sekundy "trzęsie się".
To pewnie efekt załączania się układu stabilizacji VC. Jeżeli tak się dzieje po wyostrzeniu to tylko dowodzi, że Twój Nikon szybciej ostrzy niż Tamron "rozbuja" układ VC. Nie ma w tym nic dziwnego, bo w trybie pojedyńczym autofokusa zawsze aparat będzie szybszy w takiej sytuacji. Stabilizacja w obiektywach potrzebuje czasu (nawet do 1 sekundy) na osiągnięcie swojej efektywności w działaniu.
lukemeng napisał/a:
Czy to jest jakiś problem z obiektywem czy to tak ma być?
Być może ten typ tak poprostu ma, ale aby to wiedzieć należałoby porównać pracę z kilkoma innymi tego samego typu obiektywami. W każdym razie według mnie zdjęcie bezwzględnie powinieneś robić wtedy gdy nic Ci nie drga w wizjerze. Przy stabilizacji w obiektywach, drgania w wizjerze oznaczają, że "widzi" je też matryca. Jeżeli się pośpieszysz, to przy odpowiednio niekorzystnym czasie migawki, możesz uzyskać poruszenie na zdjęciu.
Z moich doświadczeń z różnymi Canonami nigdy nie zaobserwowałem takiego zjawiska, o jakim piszesz i dlatego sprawa jest dla mnie trochę dziwna. Nie zaobserwowałem też tego w Sony, przy stabilizacji matrycy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12