Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dobrym rozwiązaniem będzie B+W MRC ( normalny , nie slim ponieważ nie grozi Ci winietowanie)
Chyba, że planujesz zakupić w przyszłości jakiś szeroki kąt np. 10-20mm to już porzebujesz slim'a.
od jakiej ogniskowej grozi winietowanie?
czy przy 18mm trzeba już myśleć o slimie czy niekoniecznie?
To zależy również od puszki jeżeli masz kropa ( x 1,6 ) to raczej nie powinno być .Przy pełnej klatce bardzo prawdopodobne przy założeniu ,że mówimy o ogniskowej 18 mm bez przeliczania na cropa.
witam, pozwole sobie odkopac temat i poprosić Was o pomoc. szukam CPL na obiektyw C17-85.. w wersji slim (koniecznie ) i z zew. gwintem, doszukałem sie tylko Marumi Hoya (uzywam UV i z czyszczeniem nie mam problemow ) B+W (cena troszke przeraza i owe cudo nie posiada gwintu zew. ) jak to sie ma z Hoya ? ktora seria ??
witam, pozwole sobie odkopac temat i poprosić Was o pomoc. szukam CPL na obiektyw C17-85.. w wersji slim (koniecznie ) i z zew. gwintem, doszukałem sie tylko Marumi Hoya (uzywam UV i z czyszczeniem nie mam problemow ) B+W (cena troszke przeraza i owe cudo nie posiada gwintu zew. ) jak to sie ma z Hoya ? ktora seria ??
pomożecie ??
Hoya nigdy nie miałem a marumi owszem , wg mnie brać co tańsze , gdyż optycznie i technicznie ( materiał , powłoki ) są bardzo podbne .
Z tego co pamiętam to tak dla pewności możesz zapytać sprzedawcę ,w marumi na pewno .
nie chce Marumi..
Przecież nie musisz chcieć ... są jeszcze oprócz hoya : B+W,Heliopan,Canon , i inne , wybór jest szeroki , a zadać pytanie aby się upewnić jak najbardziej wypada .
Witam serdecznie. I ja się podepnę pod ten temat.
Planuję zakup filterków - polaryzacyjny i UV. Polaryzacyjny chcę do 16-35/2,8L II - 82 mm i UV do 70-200/2,8 L. Czy możecie mi coś polecić. Bo po przeczytaniu postów na kilku już forach sam już nie wiem na co się zdecydować. Mam 7,5 stówki na zakup tych filterków. Nie wiem czy zdecydować się na Helipoana polara do 16-35 w cenie 601 zł w Raysfoto czy może tańszy Marumi Slim CPL DHG 82mm - 430zł w Foto-negatyw. I do 70-200 UV Marumi WPC Slim 77mm za 178 zł czy oby dwa marumi i do tego redukcję z 77 na 82 dla 70-200 bym mógł zakręcić polara. Poradźcie mi coś. Bo jestem bardziej zdecydowany na Heliopana +Marumi UV. Zależy mi na czasie więc proszę o szybką odpowiedź i pomoc w wyborze.
Witam serdecznie. I ja się podepnę pod ten temat.
Planuję zakup filterków - polaryzacyjny i UV. Polaryzacyjny chcę do 16-35/2,8L II - 82 mm i UV do 70-200/2,8 L. Czy możecie mi coś polecić. Bo po przeczytaniu postów na kilku już forach sam już nie wiem na co się zdecydować. Mam 7,5 stówki na zakup tych filterków. Nie wiem czy zdecydować się na Helipoana polara do 16-35 w cenie 601 zł w Raysfoto czy może tańszy Marumi Slim CPL DHG 82mm - 430zł w Foto-negatyw. I do 70-200 UV Marumi WPC Slim 77mm za 178 zł czy oby dwa marumi i do tego redukcję z 77 na 82 dla 70-200 bym mógł zakręcić polara. Poradźcie mi coś. Bo jestem bardziej zdecydowany na Heliopana +Marumi UV. Zależy mi na czasie więc proszę o szybką odpowiedź i pomoc w wyborze.
Nie wiem czy nie za późno ale podobno lepiej późno niz wcale do 16-35 II proponuję B+W lub heliopan ( ale nie wyrobisz na dwa z tym budżetem) chyba ,że dokupisz redukcję 82/77 mam taką i spoko dasz radę do 70-200/2.8 ( mam też) , gdzie tulipan jest duży i nie będzie problemu z kręceniem i winietowaniem.
Z własnego doswiadczenia nie polecam marumi do szerokiego kąta 16-35/2.8 II na 5d daje mało ciekawą brązowawa dominante kolorystyczną , zamieniłem na heliopana i jest ok.
Kurcze,
Zastanawiam się i tak sobie myślę.
Wielu z was krytykuje Marumi, w testach Marumi wychodzi pozytywnie (pierwsza 5ka).
Zastanawiam się tak naprawdę, w czym leży problem, że Marumi jest tak źle postrzegane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9