Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 Nikon d40 lub d40x czy Canon
Witam sporo ostatnio czytałem o lustrzankach i mam pytanie co myślicie na początek kupić, żeby leżało w ręce dobrze i było w miarę rozwojowe.
na myśli mam Nikona d40 lub d40x oraz jakiegoś Canona w tym przedziale. Chyba że Sony? ( czytałem, że z Sony gra nie warta świeczki)
z góry dziękuję za odpowiedź na pewno będzie mnie ukierunkowywała zaznaczam że chce robić zdjęcia czysto amatorsko.
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 04 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
właśnie wiedziałem, że tak będzie wiec liczę teraz na argument bo zastanawiałem się nad d40 lub d40x ale spoko piszecie że Canon lepszy? tylko czy moje fundusze podołają 1300 zł
Wiec tak Chodzi mi o coś w okolicy 1300 zł żebym miał najlepiej w tej kwocie oczywiście używane Body plus jakieś fajne 2 obiektywy do tego jestem początkujący w lustrzankach (wcześniej miałem tylko cyfrówki pokroju Sony DSC H 10)
dawid503,
W Canonie zaczyna się od 1000d za 999 w Auchanie + kit 18-55IS za ok 350 + karta pamięci wg uznania.
Potem proponuje porozglądać się za używanym tele. Pewnie głównie będziesz używał kita...
A może w międzyczasie wpadnie Ci do głowy jasna stałka (np. 50/1,8 II).
Osobiście preferuje nowy sprzęt. Przy tych cenach na używkach można zaoszczędzić kilkaset zł przy zakupie zestawu. Czy warto?
Zestaw który zaproponowałeś już dawno nie przystaje.., pewnie dlatego nie było kupca...
Oba systemy są bardzo dobre, a i sprzęt w odpowiednich przedziałach cenowych będzie porównywalnej jakości. Sam posiadam system Nikona. Między innymi mam jeszcze D40 i jestem z niego zadowolony, dlatego u mnie został. Prosta obsługa, duży 2,5" wyświetlacz (z tego co widziałem tańsze Canony mają dużo mniejszy wyświetlacz). Miałem okazję używać również D40X. Niby większa rozdzielczość bo 10 a nie 6 MPx, ale faktycznie szumy są większe niż w D40. Cena D40 jest dziś na takim poziomie, że spokojnie się zmieścisz w swoim budżecie z body+kit+jakiś tele np. 70-300 Sigmy lub Tamrona.
Co do Nikona pamiętaj, że modele D40/D40X/D60/D3000/D5000 nie mają silnika w korpusie więc w pełni współpracują tylko obiektywy z własnym silnikiem, no ale dzisiaj to już nie problem - jest ich sporo a i ceny też przystępne.
Ewentualnie jeśli wystarczyłby ci póki co tylko obiektyw kitowy to w tej cenie można już znaleźć nowego Nikona D3000
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10