Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 Rozmiar zdjęcia a jakość obrazu
Mam takie trzy zupełnie amatorskie pytania dotyczące jakości obrazu a jego zależności od rozmiaru zdjęcia.
1. Dajmy na to, że mamy matrycę 12MP. W aparacie wybieramy jednak rozmiar zdjęcia 6MP. Czy jest możliwość aby na tym zdjęciu 6MP było więcej szumu niż na 'domyślnym' 12MP? Jakie w ogóle straty są związane z wyborem mniejszego rozmiaru zdjęcia niż pozwala na to matryca? Oczywiście, że samo zdjęcie będzie mniejsze, mniej szczegółów będzie zarejestrowanych. Chodzi mi o takie mniej oczywiste rzeczy, tzn czy właśnie więcej szumów się może pojawić, jakie jeszcze straty się z tym wiążą?
2. Przykładowo mając monitor 24 cale - 1920/1200 czy tutaj oglądając te zdjęcia 6MPi 12 MP dopasowane do monitora, czy będzie widać różnice w tym 6MP a 12MP? Nie chodzi mi o powiększanie do wielkości 'normalnej', ale przy zwykłym oglądaniu zdjęcia, tak żeby całe było widoczne na ekranie.
3. Które zdjęcie będzie miało lepszą jakość, robione od razu w 6MP, czy najpierw w 12MP a potem zmniejszane do 6MP na komputerze?
Ad.1
Nie widze powodów aby zdjęcie bezpośrednio z aparatu o ustawieniach 6MPix miało mieć więcej szumów od takiego samego, przy ustawieniu 12Mpix. Raczej odwrotnie, szumy powinny być mniejsze. Ponadto może się zwiększyć (czyli in plus) tzw dynamika tonalna.
Ad.2
Nie zobaczysz żadnej różnicy. Twój monitor jest w stanie odwzorować dla zdjęcia w formacie 3:2 jedynie 1800x1200pix, co daje 2,16Mpix. Wielkość plamki nie pozwali mu na nic więcej. Twoje zdjęcie 6Mpix posiada rozdzielczość 3000x2000pix i przeglądarka komputera i taj je skompresuje.
Ad.3
Według mnie nie ma to znaczenia. Jeżeli nie chcesz np. bawić sie z obróbką RAW'a to obrazki z aparatu mogą być nawet lepsze niż po przetworzeniu w PC. Wszystko zależy od programu, którym będziesz to robił. Kiepski program może nabroić.
Zamieniłbym słowo "powinny" na "mogą". No chyba że dokładnie wiesz w jaki sposób jest w puszce takie zdjęcie generowane, tj wybierany co któryś pikseli oryginalnego 12Mpix obrazu, czy też obraz jest resamplowany (tzn uśredniany)
B o g d a n napisał/a:
Ponadto może się zwiększyć (czyli in plus) tzw dynamika tonalna.
W jaki sposób?
B o g d a n napisał/a:
Twoje zdjęcie 6Mpix posiada rozdzielczość 3000x2000pix i przeglądarka komputera i taj je skompresuje.
Przeglądarka nie kompresuje. Może co najwyżej zmieniać rozmiar zdjęcia przez resampling lub resizing
B o g d a n napisał/a:
Kiepski program może nabroić.
Dobry też jak się go nieumiejętnie użyje
lolek88, Twoje wszystkie obawy są bezpodstawne. Ustawiaj jaką chcesz rozdzielczość i poeksperymentuj. Mniejszy rozmiar to przed wszystkim mniejsze pliki - a dzięki temu szybszy transfer choć z drugiej strony mniejsze możliwości np rekadrowania w komputerze.
Eksperymentuj. Nic Cię to nie kosztuje. Ciesz się fotografowaniem.
Trochę tak wybiegam w przód myślami - do wakacji I po prostu się zastanawiam czy jest sens robić zdjęcia 12MP tylko jako takie 'pamiątkowe', które potem będa oglądane na monitorze wyżej wymienionym Ale po waszych odpowiedziach widzę, że nie ma takiej potrzeby. Także dzięki za odpowiedzi, wszystkie wątpliwości rozwiane.
Trochę tak wybiegam w przód myślami - do wakacji I po prostu się zastanawiam czy jest sens robić zdjęcia 12MP tylko jako takie 'pamiątkowe', które potem będa oglądane na monitorze wyżej wymienionym Ale po waszych odpowiedziach widzę, że nie ma takiej potrzeby. Także dzięki za odpowiedzi, wszystkie wątpliwości rozwiane.
Jak nie masz zamiaru nic z nimi nigdy robić, obrabiać, kadrować i drukować - to nie ma większego sensu robić 'pełnych' kadrów na rozdzielczości maksymalnej.
Tylko, że ogladanie 1000 pamiątkowych fotek nuży bardziej niż tych kilku-kilkunastu naprawdę udanych zdjęć, które się do tego jeszcze dopieściło technicznie a potem można najlepsze z najlepszych powiesic na ścianie w formacie np. A2
Co innego fotki pamiątkowe, co innego takie udane, o które się stara Wiadomo, że największą satysfakcję sprawią te udane, piękne, ale jednak zawsze chcę mieć parę takich, które tylko jakoś przypomną o danym miejscu, chwilach. Nie mówię o robieniu 1000 takich samych Ale tak jak mówisz, sam zdecydowanie wolę jednak popracować trochę nad kadrem, przemyśleć wszystko i zrobić jedno czy więcej takich udanych - przynajmniej dla mnie Te pamiątkowe to głównie dla rodziny/znajomych, osób z którymi wyjeżdżam.
A pytałem o tą jakość na mniejszych rozdzielczościach głównie z czystej ciekawości. Kto pytanie błądzi
Witam.
Prawdę powiedziawszy, jak czytam takie posty to troszkę mnie nurtuje w czym jeszcze jest problem? Obecnie ceny wszelkiego rodzaju nośników spadły na tyle że 100GB na fotki to chyba nie jest jakiś extremalny problem . Przeciętny laptop ma większy dysk na którym oprogrmowanie nie zajmuje więcej niż 50GB zatem 160ka czy 250GB już "prawie" wystarcza, jeżeli tylko laptop, to po paru latach są archiwa w postaci DVD=4,5GB 1PLN/szt chyba że większe bezpieczeństwo to powiedzmy 10PLN/4,5GB scrathproof, o stacjonarce nie wspomnę gdzie 1TB kosztuje ok300PLN. Zatem problem magazynowania zdjęć w dzisiejszych czasach to już chyba na prawdę nie problem. Faktycznie być może karta w aparacie, no ale mając nawet 1 GB można nacykać sporo zdjęć, wieczorem zrobić wstępną selekcję i następnego dnia mamy z powrotem sporo miejsca. Skoro dużo podróżujemy to znaczy mamy więcej kasy i możemy dokupić 4GB . Problemem mogą być RAWy ba ja mając 2x4GB i 2x8GB jadąc na parę dni w jakieś nazwijmy "ciekawe" miejsce bez wieczornych selekcji nie dał bym rady (deska ratunkowa pendrive 16GB ), ale jak ktoś robi w tym magicznym RAWie to już na pewno nie zastanawia się czy zapisywać w niższej rozdzielczości i co ? z tego wyjazdu ostaje 50fotek tych "sentymentalnych" z czego 5 w a co tam powiem tak: na pokaz w Necie . i do tego właśnie zmierzałem. żeby mieć te 50 fotek (max. bo to itak za dużio - p[oliczcie sobie np. 10 wyjadów na rok, odwiedza nas ciotka po 5 latach i mamy jej do pokazania 2500 zdjęć !!!! 5s na zdjęcie (bo ciotki się w nie tak długo wpatrują) i mamy ponad 3h oglądania !!! zatem ja nie zastanawiam się czy zapisywać mniejsze fotki, tylko jakie pozostawić, a żeby je pozostawić muszę mieć dobre źródło czyli max. rozdzielczość z puchy. koniec .
Poza tym nigdy nie wiadomo, kiedy będzie potrzebny plik zrobiony z rozdzielczoscią wyzszą..
Michal4 napisał/a:
...Problemem mogą być RAWy ba ja mając 2x4GB i 2x8GB jadąc na parę dni w jakieś nazwijmy "ciekawe" miejsce bez wieczornych selekcji nie dał bym rady (deska ratunkowa pendrive 16GB ...
Polecam jakiś dysk zewnętzrny, lub bank danych. Nawet nieudane zdjecia mogą sie przydać. Zrobisz super ujęcie, ale kadr wlazł "mistrz drugiego planu". Na tym nieudanym zdjęciu ten fragment obrazu moze być akurat wolny. Nigdy nic nie kasuję do momentu, kiedy skonczę obróbkę wszystkich zdjęć.
Nie jestem pewien do konca jakim "zjawiskiem" czy softwarem to wyjasnic ale
zdjecie zrobione (tym samym aparatem) przy ustawieniu 12Mpix i przeskalowane na edytorze do 6 Mpix
bedzie lepszej jakosci (czystsze) od tego zrobionego bezposrednio na ustawieniu 6Mpix
pod warunkiem ze resizing bedzie ostatnia czynnoscia w obrobce zdjecia.
Przynajmniej takie sa moje doswiadczenia w tej materii.
I to nie tylko przy zdjeciach ale odnosi sie to tez do filmow z kamery video
czyli rejestracji w HD i resizing na DV bedzie zauwazalnie lepszy niz bezposrednie ujecie w DV
Tak jak wspomnialem, nie wiem do konca jak to pracuje, moze na tej zasadzie ze jesli
z 12 pixels zostaje ci 6 to "wyrzucone" sa te gorsze pixle
Ja nie pisałem o skalowaniu i wyostrzaniu. Gdy na monitorze zwiększam powiększenie zdjęcia z Sigmy do 100% to obraz wychodzi lepszy, a z Bayerowskich aparatów gdy je zmniejszam do 25-50%
Ostatnio zmieniony przez Marian Wto 30 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
To co napisałem ma znaczenie dla odpowiedzi na pytanie zadane przez autora.
Jeśli bayerowska matryca ma 12, to gdy wybierze 6, pozbędzie się części dodanego przez interpolację "czegoś", nie wiadomo tak naprawdę czego, co "nadmuchuje" piksele. I to widać dzięki operacjom na monitorze o których napisałem. Dlatego 6 z takiej matrycy od razu wygląda lepiej niż 12, gdy nie stosujemy żadnych dodatkowych manipulacji na obrazie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10