Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak? f/2.8, 1/3200 i ISO640 - a to daje 12EV. Patrząc na oko co się dzieje na zewnątrz namiotu - "w hali" jest około 4EV ciemniej niż na zewnątrz.
Taką samą ekspozycję uzyskasz też ustawiając f/5.6, 1/640s i ISO800. Oczywiści głębia ostrości będzie inna, ale nie będzie tak źle
Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i nasunęło mi się parę refleksji, pierwsza jest taka że bez względu na to co kupi irmusiqa, nie będzie w pełni zadowolona, z takim budżetem trzeba iść na kompromisy i te kompromisy dotyczyć będą głównie jasności obiektywu długiego. Body Nikona oferuje filmiki a Sony A500 ma tryb 7 kl/s który mino swoich ograniczeń daje się kreatywnie wykorzystać w takich sytuacjach.
Obawy o AF-C w Sony są bezpodstawne, działa on zadowalająco, o ile jest dobrze wysterowany AF w body (a to w Sony nie jest oczywiste). Optyka Sony 55-200 to jest to samo co Tamron 55-200, jednak Sony jest tu lepiej wykonane i jest zdecydowanie mniejszy rozrzut jakościowy między poszczególnymi egzemplarzami.
Sony A500 + Sigma 70-300 Apo to nie jest zły zestaw i od biedy mógłby wystarczyć, obawy mam tylko przed rozrzutem jakościowym Sigmy.
Nikon D5000 + 70-300 VR, dobry obiektyw i taki se aparat.
Nikon 4 kl/s a Sony 5 kl/s w porywach do 7 przewaga na rzecz Sony, czasem może być istotna, 70-300 VR duża przewaga Nikona (bo to dobry obiektyw) ale w zastosowaniach innych niż zdjęcia koni pod tym namiotem tam potrzeba jasności a tu ani Sony ani Nikon nie daje nam nic sensownego co zmieści się w budżecie.
Ja chciałbym A500 + 70-300 VR i jakimś kitem poniżej 3000 no ale tak się nie da
Ale do sony moze podlaczyc tamrona 28-75 ze stalym swiatlem 2.8 co daje ekwiwalent 42-112 do hali wystarczy i bedzie miec stabilizacje czego nie bedzie miec w Nikonie D5000. Cena 1450 zl - rewelacja. Stalek do tego nikona tez tyle co kot naplakal.
Tak jak napisal SlawGlaw kupowanie zestawu tylko dlatego ze nikon ma tego 70-300 ktory do tych warunkow sie nie nada mija sie z celem.
No i nie piszcie dziewczynie ze ISO800 bedzie ok. Rozumiem zrobic kilka ekstremalnych fotek ale zasada jest taka ze im mniejsze ISO tym lepiej.
Ale do sony moze podlaczyc tamrona 28-75 ze stalym swiatlem 2.8 co daje ekwiwalent 42-112 do hali wystarczy i bedzie miec stabilizacje czego nie bedzie miec w Nikonie D5000
1) Po co w tej hali stabilizacja? Myślisz o panoramowaniu?
2) Załóżmy że zdjęcie będzie robione z 20m, przy ogniskowej 75mm i aparacie APS-C kadr obejmie 6.4x4.3m - ciut szeroko
sampler napisał/a:
No i nie piszcie dziewczynie ze ISO800 bedzie ok.
No w Sony to masz rację - porażka
W D5000 - jest spoko.
sampler napisał/a:
Rozumiem zrobic kilka ekstremalnych fotek ale zasada jest taka ze im mniejsze ISO tym lepiej.
A skąd ta zasada? Samochodem też ZAWSZE jeździsz 50km/h bo najmniej wtedy spala?
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 29 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
hijax_pl, wybacz, ale piszesz (...).
Jeśli ktoś chce bardzo dobrej jakości i ogląda cropy 500% to praktycznie każdy aparat na iso 800 szumi.
Akurat nowe Alfy spisują się pod tym względem co najmniej tak samo dobrze jak Nikon. O ile nawet nie lepiej.
hijax_pl: miales dluzej do dyspozycji A500 ? Bo akurat jak dla mnie D5000 to zadna rewelacja jesli chodzi o szumy. Coz matryca jest juz troche stara. Trzeba to powiedziec ale taki pentax, canon czy nawet znienawidzone przez niektorych sony maja lepsze iso. Oczywiscie sa to porownania dla szumofobow niewidoczne "golym okiem"
Czy na tamronie bedzie za szeroko owszem 112 to nie jest super ale ma za to swiatelko 2.8 za rozsadne pieniazki. Zreszta mozna sobie to szklo tez kupic do nikona jesli komus zalezy na marce. Ale trzeba pamietac o odpowiedniej wersji z wbudowanym napedem AF.
Wyszłam z domu na pół dnia, szczęśliwa, bo wychodząc zdecydowana na d5000 z 70-300, wracam i czytam wasza dyskusję. I połapać się nie mogę, nie ogarniam tego co tu piszecie.. Namieszaliście mi strasznie, nie wiem co mam zrobić ani co kupić.
Powtarzałam milion razy że nie stać mnie na jasny obiektyw. Dlatego poprosiłam, abyście poradzili mi coś z tego co zaproponowałam.......
Bo akurat jak dla mnie D5000 to zadna rewelacja jesli chodzi o szumy.
Naprawdę?
sampler napisał/a:
Trzeba to powiedziec ale taki pentax, canon czy nawet znienawidzone przez niektorych sony maja lepsze iso
Rozumiem że mówimy o JPGu I o których to modelach mówimy?
Zresztą nie ma co czepiać się. Bez podniesienia ISO to raczej nie zrobisz zdjęcia w takim namiocie na rozsądnym czasie. Nawet ze szkłem f/2.8. A skoro jak sam zauważyłeś:
sampler napisał/a:
Oczywiscie sa to porownania dla szumofobow niewidoczne "golym okiem"
I weźcie pod uwagę, że jeździ się też na wolnym powietrzu, wyjeżdża na zielone łąki gdzie mamy SŁOŃCE, albo zawody na powietrzu..
Oczywiście na hali też... Ale mówicie, że da rade..
[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 00:17 ]
Ostateczne pytanie!
I koniec tej dyskusji bo już nie mam siły...
Nikon d5000 + 18-55 + 70-300 VR
Czy alfa 500 + 15-55+ Tamron 28-75/2.8
I weźcie pod uwagę, że tych zdjęć nie będę robiła TYLKO na hali !!!!
Jeszcze będą zawody na zewnątrz sesje z końmi na łące (na tym tez mi zależy!!)
Zdjęcia w parku z moim pięknym psem, widoki w cieplych krajach..
Błagam, już konkretnie... Chcę go jutro kupić.
[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 01:17 ]
Albo canon 500d z canonem EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS, który widzę, jest jasniejszy.
Chcesz jednoznacznej rady.
Kupuj Alfę z 18-55 i 55-200. Będzie taniej i będzie dobrze, jak na twoje amatorskie potrzeby. Jestem przekonany że te podstawowe Sony ci wystarczą.
A jeśli uznasz że musisz jednak mieć coś lepszego, to Sony ma jeszcze 70-300 G, no i jest jeszcze 70-400 jakby ci nawet tego 70-300 G było za mało.
Świat nie kończy się na 70-300VR Nikona.
irmusiqa: proponuje decyzje podjac tak. Czy chcesz miec dluga ogniskowa typu 200-250-300 mm ale ciemny obiektyw czy krotsza rzedu 112-120 mm ale znacznie jasniejsze?
Juz moze sie nie sugeruj marka bo w kazdej firmie sobie taki zestaw skonfigurujesz. Jedynie z Nikonem D5000 bedziesz musiala bardziej uwazac bo potrzebujesz wersje SP AF28-75mm Di (model A09NII). Majac 2.8 masz tez fajne rozmycie tla ze wzgledu na mala glebie ostrosci przy tym otworku.
hijax_pl: moim zdaniem i wielu innych jakosc zdjec z D5000 jest porownywalna z jakoscia wypluwana z A700. Natomiast seria A4x0 i A5x0 sa juz lepiej dopracowane pod tym wzgledem. Pentax k-x jest obecnie najlepiej dopracowana lustrzanka jesli chodzi o szumy ale ma inne wady. Canon 500D tez jest dobra opcja pod tym wzgledem.
A majac swiatlo 2.8 na pewno bedzie znacznie lepiej niz te 5.6 w 300. Moze bedzie trzeba uzyc i wyzszego ISO ale bedzie to conajmniej o rzad wielkosci nizej.
moim zdaniem i wielu innych jakosc zdjec z D5000 jest porownywalna z jakoscia wypluwana z A700.
No to nic dziwnego skoro praktycznie to ten sam sensor: Sony IMX-038 (odmiana IMX-021 ze wsparciem LV/video) Nota bene to ten sam co w D90 i D300s
sampler napisał/a:
Natomiast seria A4x0 i A5x0 sa juz lepiej dopracowane pod tym wzgledem
Mają ciut nowszy sensor, wg specjalistów różnice są minimalne (dodatkowy stopień wzmocnienia analogowego). Według marketingowców to nowa "jakoś". Ten sam tym matrycy jest też w K-x
Reszta - to co oceniasz - to czarna magia oprogramowania. Czego najlepszym przykładem jest...
sampler napisał/a:
Pentax k-x jest obecnie najlepiej dopracowana lustrzanka jesli chodzi o szumy
...oraz D3x i A900 (IMX-028)
A jak ta magia wygląda w praktyce? Wzmacniacz analogowy umieszczony w matrycy używa się do głównych jednostek ISO. Aby uzyskać kroki mniejsze od 1EV, obraz z matrycy musi ulec przeanalizowaniu przez procesor obrazowy aby odpowiednio "zmanipulować" jasność. W zależności od tego jakie jest natywne wzmocnienie (a akurat to można szybko odczytać z wykresów DXO ) możemy znaleźć optymalną wartość ISO, przy której najmniej nam grzebie procesor. Inne wartości (różne od natywnej) to kwestia odpowiedniego algorytmu sterującego matrycą i przetwarzającego dane z niej odczytane. Czyli ogólnie mówiąc: Bionz vs Expeed vs Prime
Podsumowując: to nie matryca jest "dużo lepsza" w A500 tylko BIONZ ma lepsze algorytmy obsługi tej matrycy. A różnice są minimalne
zdjęcie będzie robione z 20m, przy ogniskowej 75mm i aparacie APS-C kadr obejmie 6.4x4.3m - ciut szeroko
hijax_pl napisał/a:
Bez podniesienia ISO to raczej nie zrobisz zdjęcia w takim namiocie na rozsądnym czasie. Nawet ze szkłem f/2.8
To może canon 450d+canon 100/2,0USM byłby lepszym wyborem? Kadr nieco węższy a światła 2xwięcej. Można też spróbować współpracy z kenko TCx1,4 i będzie 200/2,8
Jeżeli chodzi o aparat to mi się najbardziej podoba d5000. No nie wiem, po prostu jakoś tak. Jest taki kochany, mały, lekki... Może czasem też skorzystam z fukncji Video.. No w sklepie zdecydowanie najbardziej mi przypasował..
jeżeli mam wybierać marka + ciemny obiektyw, to chce Nikona i koniec..
Ale piszecie, że potem będę miała gorzej z wyborem jasnego.. Więc nie wiem..
jeżeli miałabym kupić alfe czy coś, to i tak nie wiem jaki w końcu ten jasny obiektyw, ani za ile ani gdzie.. Więc chyba po prostu kupie tego Nikona i będę się modlić o dobre światło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14