Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 27 Kwi, 2010
Canon EOS 550D
Autor Wiadomość
hereyoufindme 
Początkujący

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Yankes napisał/a:
Witam serdecznie :) Pragnę zacząć przygodę z fotografią:) Czysto hobbystycznie:) Po prostu mam do wydania pewną ilośc pieniędzy tj ok 7 tysięcy:) Zastanawiam się właśnie nad zakupem tego aparatu 550D ale po miesiącu oglądania tej fantastycznej stronki dochodzę do wniosku że lepiej zainwestować w 7D..... wiem wiem jestem total amator, alllee.... ja naprawdę szybko się uczę i jak coś załapię wydaję połowę kasy na to:) a więc obawiam się że po pół roku będę żałować że nie kupiłem 7D .... Najbardziej frustruje mnie obudowa 550-ki oraz brak sterowania lampą czy zestrojenia aparat-lampa - bo tyle zrozumiałem czytając wypowiedzi:)
Możecie doradzić czy do dobrze rozumuję??:):):)
Jeżeli się mylę niech ktoś krzyknie i powie - nieeeeeeeeee - kup na początek 550 i wiecej obiektywów:):):)
Ps. Mam zamiar na początek kupić dwa obiektywy :
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM za 630 złotych oraz
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM za 960 złotych...
Dobry wybór czy radzicie coś innego ??? Serdecznie pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość:):):)

Tutaj test i porównanie 17-85, 15-85 i sigmy:
http://www.juzaphoto.com/...igma_18-125.htm

Nie za bardzo rozumiem zestawienia karabinu maszynowego 7D z ciemnymi puszkami pracującymi w zasadzie od f/5.6.

Nie wiem jak 550D, ale moje 500D i 580 EX II dogadują się dobrze.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   

lupo57 napisał/a:
a może lepiej 50D i do tego lepsze szkła

Koniecznie! 50D to już solidna puszka z fajnymi funkcjami, a resztę kasy przeznaczyłbym na przyzwoite szkła. A czemu Canon? :D Może inny system bardziej by Ci podpasował? Brałeś coś już w ogóle do ręki? Bo przyjemność trzymania oraz prererowany sposób obsługi mają też duże znaczenie.

Yankes 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Mar, 2010   

dzisiaj byłem w sklepie:) jednak biorę 7D :) :):):) jak porównałem jakość wszystkich 3 aparatów to ..... tylko 7D :) :):) a więc zaczynamy przygodę z fotografią:):):):) za 5 lat Wam dorównam heheh okej... za 5 miesięcy:):):):):) pzdr:)
Ps. Mam 7 tysięcy ... 7D za 4.400 PLN i potrzebuję za resztę kupić szkło:) na początek standardowe :) żebym się zmieścił w 7 tysiakach:) no i bardzo bardzo myślę o jakimś teleobiektywie:):):) żeby chociaż troszkę mieć zbliżenie jak "kompakty":):):)
hereyoufindme kurcze nawet nie wiem co to znaczy (zestawienia karabinu maszynowego 7D z ciemnymi puszkami pracującymi w zasadzie od f/5.6) :) :):)
Ps nie chcę 50 D bo muszę też mieć możliwość nagrywania idiotycznych filmów... rozumiecie... żona się godzi na taki wydatek ale chce mieć tyyż kamerę i na nic tłumaczenie jej że aparat powinien być tylko do zdjęć ;/;/;/:)

hereyoufindme 
Początkujący

Wysłany: Czw 25 Mar, 2010   

Yankes napisał/a:
dzisiaj byłem w sklepie:) jednak biorę 7D :) :):):) jak porównałem jakość wszystkich 3 aparatów to ..... tylko 7D :) :):) a więc zaczynamy przygodę z fotografią:):):):) za 5 lat Wam dorównam heheh okej... za 5 miesięcy:):):):):) pzdr:)
Ps. Mam 7 tysięcy ... 7D za 4.400 PLN i potrzebuję za resztę kupić szkło:) na początek standardowe :) żebym się zmieścił w 7 tysiakach:) no i bardzo bardzo myślę o jakimś teleobiektywie:):):) żeby chociaż troszkę mieć zbliżenie jak "kompakty":):):)
hereyoufindme kurcze nawet nie wiem co to znaczy (zestawienia karabinu maszynowego 7D z ciemnymi puszkami pracującymi w zasadzie od f/5.6) :) :):)
Ps nie chcę 50 D bo muszę też mieć możliwość nagrywania idiotycznych filmów... rozumiecie... żona się godzi na taki wydatek ale chce mieć tyyż kamerę i na nic tłumaczenie jej że aparat powinien być tylko do zdjęć ;/;/;/:)

Chodziło mi o to, że aparat, który robi 8 klatek na sekundę i ma precyzyjny system ustawiania ostrości, używany jest zazwyczaj do fotografii akcji (zawody sportowe, biegające zwierzaki, itd.), a ta wymaga krótkich czasów naświetlania. Obiektyw, który ma na maksymalnym zbliżeniu światło f/5.6 wymaga w porównaniu do obiektywu np. EF 135 f/2 L ośmiokrotne dłuższego czasu naświetlania. A chcąc mieć zdjęcie człowieka w biegu potrzebujesz ustawić czas naświetlania na 1/500 sekundy. Tak krótki czas naświetlania wymaga jasnego obiektywu, mocnej lampy błyskowej (jeśli obiekt będzie w jej zasięgu) albo dużo światła naturalnego. Suma sumarum, obiektyw o świetle f/5.6 ograniczy możliwość fotografowania obiektów w ruchu do bardzo dobrych warunków oświetleniowych. Można oczywiście podnosić czułość (ISO), ale to w 7D wiąże się z koniecznością zaakceptowania paskudnego pogorszenia obrazu.

Za 2,6 kafla z jasnych zoomów możesz kupić używany EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, bo do kręcenia filmów stabilizacja jest bardzo pożądana. Tyle tylko, że nie zostaje Ci już nic na zapasowy akumulator, kartę pamięci i osłonę ekranu lcd nie mówiąc już o torbie fotograficznej i środkach do czyszczenia sprzętu. Ale Ty chcesz jak rozumiem mieć zakres z kompaktów, a więc pozostają Ci obiektywy typu EF-S 18-200 f/3.5-5.6 IS albo pogodzenie się z utratą szerokiego kąta i kupno EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM i wykorzystanie rezerwy finansowej na akcesoria.

Mniemam, że masz już odpowiedni komputer do odtwarzania filmów HD 60 klatek na sekundę i FHD 30 klatek na sekundę tj. conajmniej dwurdzeniowe pentium o zegarze 2.6 i kartę graficzną 512MB - mój Q6600 rwał filmy równo, tak przy okazji - polecam najpierw mały test: http://www.imaging-resour...D/E7DVIDEO.HTM. Jeśli liczysz, że kręcenie filmów lustrzanką to naciśnięcie przycisku rec i stop, to grubo się mylisz. Autofocus pracuje tak: http://www.imaging-resour...iMovieMode.mp4, a do szybkiej zmiany ostrości szybko poruszających się obiektów nakręcisz się oboma pierścieniami.

To byłoby na tyle porad przed świątecznymi zakupami.

Yankes 
Nowy

łoł nie wiem co mam powiedzieć...:) Jesteś super człowiek:) Bardzoooooo dziękuję bardzo:) Tych parę zdań dało mi jasno do zrozumienia że .... znowu nic nie wiem hyhyh żartuję:) myślę że od razu może nie będę umiał kręcić filmu, ale mam nadzieję że się w końcu nauczę:):):) co do obiektywów - baaaardzo mocno dziękuję:) Miło jest czytać fachową poradę:) Pozdrawiam serdecznie:)
Ps.
a filmy to raczej chcę oglądać z cd płytki na telewizorku:):):)
Ps.II
Podwyższyłem budżet heheh na 8,5 tysiaków:)
Ps III
pewien super fachowiec namawia mnie na szkło 15-85 - widziałem zdjęcia są niesamowite:)
Ps. IV
Polecam stronkę mojego kolegi jak Wam się podoba??:)
http://www.echoprojekt.pl/page.php?id=2

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Yankes napisał/a:

Ps III
pewien super fachowiec namawia mnie na szkło 15-85 - widziałem zdjęcia są niesamowite:)

ja w tej cenie zdecydowałbym się bardziej na C17-55 IS

darek-dorado 
Rozmowny
darek

Yankes, stronka twojego kolegi jest cudowna! Wspaniałe klimatyczne zdjęcia.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Mar, 2010   

pojawił się test u konkurencji :)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10639&p=8
sample nie kłują w oczy, dosłownie i w przenośni,
wszystko jest lekko rozmazane :)

[ Dodano: Sob 27 Mar, 2010 14:16 ]
czekam na test na optyczne.pl :)

sławek_38 
Rozmowny

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010   

hereyoufindme napisał/a:
bo do kręcenia filmów stabilizacja jest bardzo pożądana

no nie wiem, raczej w ogóle przy takim sposobie działania stabilizacji, nie wyobrażam sobie kręcenia z is...

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010   

na photography blog pojawił się test http://www.photographyblo...os_550d_review/
można sobie popodziwiać RAW-y

[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 20:15 ]
rawy w wysokich iso wyglądają duuuużo lepiej niż jpg.

[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 20:17 ]
chociaż określenie "rozdzielczość pozorna" świetnie pasuje do tego aparatu.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

jest test na dpreview:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d/

pasożyt społeczny 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

Wyniki testu bardzo zachęcające. Określili 550D nie tylko jako najlepszy w serii, ale także najlepszy jaki kiedykolwiek testowali w tej klasie.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

To jak co określa dpreview i co wpisuje w zalety/wady często jest spowodowane przez ich antypatie lub sympatie.
Co nie zmienia faktu, że 550D to bardzo udany aparat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi