Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozwój...
Autor Wiadomość
fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010   

lupo57 napisał/a:
MC dobrze pisze, na portret jest lepsza 85mm do półpostaci 50mm jest w sumie OK,

Jest lepsza ok też tak uważam, ale nie można powiedzieć o 50, że to nie wiadomo co.

Reklama

bacruk 
Entuzjasta

50 to obiektyw pierwszej potrzeby (standardowy) pod FF tak jak 30-35 pod cropa.
Ta ogniskowa jest w miarę uniwersalna na codzień i tak ją trzeba rozpatrywać.

50 pod cropa traci na uniwersalności a do portretu ledwo obstaje.

Nieprzypadkowo dawno temu zostały stworzone pewne standardy.
Nie widze uzasadnienia do pchania na siłę stałek odpowiednich pod FF do cropa.

Oczywiście wszystkim da się niemal wszystko fotografować tylko chyba nie o to chodzi..

MC 
Temu Panu już podziękujemy

A kto mi zabroni :twisted:

Ja tak uważam i mam do tego prawo. 50mm do portretu na cropie to jest co najwyżej półśrodek.

[ Dodano: Sob 03 Kwi, 2010 14:22 ]
fotostrzal napisał/a:
Jest lepsza ok też tak uważam, ale nie można powiedzieć o 50, że to nie wiadomo co.

fotostrzal
[Usunięty]

No zabronić nikt Ci nie zabroni. Wolność słowa póki co jest. :razz:
W każdym bądź razie zaciekle bronie pięćdziesiątki jako grejt ogniskowej.

[ Dodano: Sob 03 Kwi, 2010 14:36 ]
bacruk napisał/a:
Nie widze uzasadnienia do pchania na siłę stałek odpowiednich pod FF do cropa.

A ja jak najbardziej widzę. Nie uważam, że to jest pchanie na siłę. Stworzenie odpowiednika to często nieświecące się złoto.

whisper88 
Nowy

Spędziłem już chwile czasu testując 50tke wg swoich potrzeb i pomysłów...

I zgadzam się z MC, i lupo57, że jest to dobry obiektyw do szerszych portretów jak i do półpostaci. Ale wydaje mi się, że chyba każdy na początku powinien przejść przez 50mm, bo to całkiem niezłe szkło - w mojej opinii.

MasterB 
Maniak

Piszecie tak jakby 85/1.8 był obiektywem zaprojektowanym jako portretówka pod APS-C...

50mm jest bardzo użyteczną ogniskową na APS-C, to że nie jest to standard ani ciasny portret to chyba oczywiste, ale żeby od razu ją dyskwalifikować?
Trochę promowanie schematu i sztampy...

MC 

Pewnie, że nie. Portrety można robić i fiszajem i Sigmą 10-20. Zależnie od rezultatu jaki chcemy osiągnąć.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MC napisał/a:
Ja tak uważam i mam do tego prawo. 50mm do portretu na cropie to jest co najwyżej półśrodek.
Masz prawo mówić co chcesz, ale mijasz się z prawdą. To nie 50mm jest problemem, a odległość z jakiej fotografujesz, to raz, a dwa, wiedząc co się robi i jak działają zniekształcenia perspektywiczne można portretować choćby 50-tką, czy 35-tką na FF. Dodatkowo, fotografowanie ze skróconej odległości daje lepsze złudzenie przestrzenności obiektu i często o wiele lepsze efekty, niż odejście i użycie dłuższej ogniskowej. Masz tu 31mm na APS-C (ekwiwalent 46mm na 135) - widzisz jakieś niekorzystne zniekształcenia?

Tu dla odmiany 43mm (ekwiwalent 64mm na 135):

85mm to nie jest dobry wybór jako jedyna portretówka na APS-C. Tak jak 135-tka nie jest najuniwersalniejszym szkłem na FF. Uważam, że 50/55/58mm to w przypadku APS-C złoty środek.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To ja powiem tak: na cropie 85ka jest tak samo portretówką jak 50ka - standardem...

Jeśli mówimy o portrecie realistycznym to poprawna perspektywa będzie tylko dla zakresu 85-105mm (dla FF).

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Jeśli mówimy o portrecie realistycznym to poprawna perspektywa będzie tylko dla zakresu 85-105mm (dla FF).
"Poprawna" perspektywa będzie dla odległości od 1.5 (1.2)m w górę, choć powyżej 3m zaczyna być już zbyt płasko. Jeśli wiesz co robisz, to większe wrażenie robią portrety z krótszej, niż z dłuższej odległości.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75, oczywiście - zgadzam się co do joty. :)

To zacznijmy od początku. Zdjęcia portretowe robimy z odległości 1,5-2m (no chyba że to portret tzw środowiskowy ;) ) a to jaką zastosujemy ogniskową zależy od tego jak dużo chcemy w kadrze zmieścić..
Gadanie zatem, że 85 jest dobra a 50 już nie - jest z definicji pozbawione sensu :)

Szninkiel 
Rozmowny

MC napisał/a:
50mm do portretu na cropie to jest co najwyżej półśrodek

A co nie jest półśrodkiem na APS-C?

fotostrzal
[Usunięty]

Nie można skreślić 50tki żadnym stwierdzeniem. Żadnej ogniskowej nie można skreślić tak po prostu ani ocenić w stylu 85 będzie lepsza albo 100 albo 135, ale 35/50 to lipa i w zasadzie to po co to jest. Najpierw MC powiedział coś co zwaliło mnie z nóg, ale potem powiedział z kolei bardzo mądrą rzecz, że w zależności czego szukamy taka ogniskowa nam pomoże.

mavierk 
never knows best

MC napisał/a:
50mm do portretu na cropie to jest co najwyżej półśrodek.
jaad75 napisał/a:
Jeśli wiesz co robisz, to większe wrażenie robią portrety z krótszej, niż z dłuższej odległości.
święte słowa - po za tym biorąc przeliczanie tego Waszego cropa, to 50 na apsc daje nam 80mm, a biorąc pod uwagę fakt, że często te szkiełka mają rzeczywistą ogniskową około 52mm - 85mm jak się patrzy.
Dlatego, jak dla mnie optimum cena / jakość to 50/1.4 na aps-c. 85tka jest do zdjęć z większym dystansem, jednakże nie potrafię tak robić zdjęć (lub po prostu nie lubię).
Szninkiel napisał/a:
A co nie jest półśrodkiem na APS-C?
Komplet eLek, od najjaśniejszych: 50 i 85 z światłem 1.2, 24 i 35 z światłem 1.4 oraz 100, 135, 200 z światłem 2 :) - ale to i na pełnym małym obrazku nie jest półśrodkiem (no.. jeszcze można dokupić Nikkora 300/2 :D )

Szninkiel 
Rozmowny

...Bo każdy ma jakieś swoje wizje do fotografii portretu jeden śmiga na 50 inny lubi wąski inny szeroki :-D

mavierk napisał/a:
(no.. jeszcze można dokupić Nikkora 300/2 )

...z przejściówką pod Canona do tego kompletu eLek :cool:

Odpowiedz do tematu