Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej, zwracam się do was z prośbą. Mianowicie stoję przed zakupem urządzenia, którego będę używał głównie do kręcenia filmów. I właśnie mam problem wybrać lustro z opcją HD czy dedykowaną kamerę. Budżet nie jest duży bo wystarcza tylko na Canona 500D... Ale jak myślicie co będzie lepszym wyborem?
I właśnie mam problem wybrać lustro z opcją HD czy dedykowaną kamerę.......... Ale jak myślicie co będzie lepszym wyborem?
Sajmon, według mnie wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju i w jaki sposób chcesz te filmy realizować.
Zwykła kamera amatorska za 2500-3000 zł. nawet jeżeli jest HD, nie daje możliwości uzyskania efektów "kinowych", czyli choćby małej głębi ostrości aby wydobyć z kadru właściwy motyw, pojedyńczego człowieka, biegającego dziecka itp, na którym widz ma zawiesić oko. Mam nadzieję, że wiesz o czym piszę.
Cyfrowe lustrzanki, poprzez to, że mają większą niż kamery matrycę, pozwalają bardziej kontrolować zakres ostrości i uzyskiwać bardzo dobre efekty wizualne z małą GO. Oczywiście wymaga to wprawy. Można w zasadzie powiedzieć, że aby robić dobre filmy trzeba wpierw być dobrym fotografem. Kompozycja, dobór kadru, głębi ostrości - wszystkie te elementy wpływają na atrakcyjność filmu. Film to zdjęcia, tyle że wprawione w ruch.
Jeśli więc chcesz spróbować robić filmy, z świadomym sterowaniem gdzie jest obraz ostry, a gdzie nie powinien, to kup lustrzankę. Jeśli chcesz jedynie kręcić proste, łatwe filmiki z życia rodzinnego i wiesz, że będziesz je robił na przymkniętych obiektywach, co da ostrość od metra do nieskończoności, to kup kamerę. Kamery również mogą dać obraz w wysokiej rozdzielczości i do tego nie potrzebujesz lustrzanki.
Bogdan wielkie dzięki za dokładną odpowiedź. A jak to jest, bo zakładając, że kupię lustro mam potem możliwości konfiguracji sprzętu na bardziej filmowy? Mam na myśli inny obiektyw, który wyciągnie lepsze filmy...
A jak to jest, bo zakładając, że kupię lustro mam potem możliwości konfiguracji sprzętu na bardziej filmowy? Mam na myśli inny obiektyw, który wyciągnie lepsze filmy...
Możliwości rejestracyjnych i konfiguracyjnych tego aparatu nie przeskoczysz innym obiektywem.
Mam na myśli inny obiektyw, który wyciągnie lepsze filmy...
Tak jak od rodzaju i jakości użytego obiektywu zależy jakość samego zdjęcia, tak również ma to wpływ na jakość i możliwy i/lub oczekiwany efekt wykonanego nim filmu.
Jeśli założysz do lustrzanki obiektyw makro, będziesz mógł wykonać film o odpowiedniej tematyce. Tak samo do filmowania ludzi użyjesz obiektywu o odpowiedniej ogniskowej aby rozmyć tło i tak dalej. Masz takie możliwości jak fotograf ale wpierw trzeba poznać tajniki fotografii.
Jeszcze zupełnie ogólnie:
Przykładowo dla takiego rodzaju filmu lepsza będzie zwykła kamera, ale już w takim wypadku lub w tym przykładzie zdecydowanie potrzebny jest dobry "jasny" obiektyw (np. o maksymalnym otworze względnym f/1.8) i większy przetwornik w kamerze, czyli np. takiej wielkości jaką mają lustrzanki, choćby z martycą APS-C, czyli np. 500D. Im większa matryca tym łatwiej uzyskać efekt, który umownie nazwałem "kinowym". Z Canona lepszym aparatem do tego celu byłby np. 5D Mark II.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010
Sajmon, kup sobie kamerę, 500D jest taką kamerą jak maluch samochodem transportowym...
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010
Gdybym chciał nagrywać, a nie robić zdjęcia, to choć kuszącym punktem jest ogromny wybór obiektywów też jednak kierowałbym się w stronę kamery, ale nie nowej turystycznej, a raczej używanej jakiejś takiej, która trochę poszerzy możliwości.
A ja bym kupił lustro, ale zdecydowanie nie 500D, tylko conajmniej 550D, a najlepiej 7D/5D Mk.II/GH-1. Filmowanie w 500D, moze być dobre jako dodatek, ale wybrać go z powodu trybu filmowego, to nienajlepszy pomysł.
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010
Przy 7d/5d nagrywanie to bajka. Glidecam ewentualnie lcdfv i efekty można uzsykać wyśmienite.
zdecydowanie 550d jeśli jest ograniczony budżet, teoretycznie lepszy powinien być 7d ale niestety jest droższy..
poza tym 550d manaprawdę niezłe iso 3200 http://www.dpreview.com/r...550d/page30.asp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15