Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
500d: 0.87x, pokrycie: ok. 95%
d5000: x0.78, pokrycie: ok. 95%
masz to w tabelkach w każdym z testów, a opinie testującego w takich kwestiach czytaj z przymrużeniem oka. kufel dobrze prawi choć ja też nie wiem jak dokłądnie jest w d5000.
już nie raz było to wytknięte redaktorom... a jak widzisz najlepiej samemu pomacać sprzęt.
Dzieki za pomoc.Nie wiedziałem ,że wizjery w lustrzankach są wspomagane elektrycznie-zatrzymałem się na zenicie.Szkoda,że nie miałem okazji popatrzeć przez wizjer d90-na dprewiev piszą:"excellent viewfider".A co do specyfikacji to jakoś ciężko się doczytać czy dany model ma wstępne podnoszenie lustra,co najwyżej jest to gdzieś schowane w teście,powinno być umieszczone raczej w tabelce specyfikacji.Oczywiście nie kupię wszystkomającego aparatu,jakiś kompromis będzie konieczny.
A co do specyfikacji to jakoś ciężko się doczytać czy dany model ma wstępne podnoszenie lustra,co najwyżej jest to gdzieś schowane w teście
Zawsze możesz ściągnąć z sieci instrukcję w PDF i sobie doczytać
MarcinF napisał/a:
Dzieki za pomoc.Nie wiedziałem ,że wizjery w lustrzankach są wspomagane elektrycznie-zatrzymałem się na zenicie.
W Nikonie na pewno. Pomiędzy pryzmatem a matówką jest semi-transparenty wyświetlacz LCD. Wyświetlane na nim są punkty AF, linie kadrowania, inf o słabej baterii itp. Konstrukcja tego wyświetlacza jest taka, że gdy nie jest on zasilony (spolaryzowany) jego przeźroczystość to ok 30%. Wystarczy podłączyć jednak zasilanie i uzyskuje już 100% przeźroczystość.
MarcinF a może warto się zastnowić nad d90? w sumie to nie napisałeś jakie masz oczekiwnia co do apartu/systemu. jest jeszcze sony, pentax/samsung i olympus do wyboru. jeśli lubisz dobre wizjery to d90, k20, gx20, 40d, e3 można wyrwać nowe lub prawie nowe w cenie poniżej 2500zł. najlepiej przymierzyć kilka modeli różnych producentów i wtedy zacząć sie zastanawiać co jest dla Ciebie ważniejesze
Ostatnio zmieniony przez krewzszafy Sob 03 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010
Tak samo jest w 7D, dlatego nie ma też tak łatwej możliwości wymiany matówki. Nie wiem czy nie jest tak też w 550D. Ostatnio miałem w rękach 1DmkIV, ale nie przyszło mi do głowy, żeby to sprawdzić.
krewzszafy
System chcę wybrać pod kątem ceny i jakości obiektywów.Dla tego skłaniam się ku nikonowi.Jako amator nie kupię wielu obiektywów.W systemie nikona wybrałbym 16-85vr-wysoka rozdzielczość oraz niewielkie zniekształcenia ,dobre wykonanie.Prócz tego stałka 35mm 1.8 do trudnych warunków oświetleniowych.Właściwie to waham się między d5000 a d90.W pewnym znanym sklepie d5000 kosztuje 1750 a d90 600zł więcej.Nie wiem czy warto zaoszczęcić 600zł.To plastik i to plastik .Obydwie puszki nieuszczelnione.D90 ma wstępne podnoszenie lustra,nie wiem jak jego brak może wpłynąć na jakość zdjęć ?
To się nie wahaj, tylko bierz D90. Zyskasz AF ze śrubokrętowymi szkłami, nieporównywalnie wiekszy wizjer i wbudowany sterownik CLS. Już tylko to ostatnie jest warte znacznie więcej, niż marne 600zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9