Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka pytan odnosnie 430EX II
Autor Wiadomość
nesta 
Początkujący

Wysłany: Czw 19 Lut, 2009   Kilka pytan odnosnie 430EX II

Witam, mam juz jako takie doswiadczenie jesli chodzi o fotografie portretowa i nie tylko, ale wszystkie bez uzycia lampy blyskowej. Nigdy nie uzywalem takowej. Dzis dokonalem zakupu lampy wymienionej w temacie aby poszerzyc swoje mozliwosci o zdjecia w pomieszczeniach i ew. doswietlanie w plenerze.

Jestem po lekturze niezbyt obszernej instrukcji i niestety kilku opcji nie zrozumialemm, bo tez jest na nie poswiecone doslownie 1-2 zdania. Mianowicie chcialbym spytac:

1) Do czego dokladnie sluzy i kiedy uzywac funkcji synchronizacji z krotkimi czasami ? Domyslnie nie jest ona ustawiona, trzeba ja wlaczyc czyli rozumiem, ze ma jakies konkretne przeznaczenie.

2) Czy mozna prosic o wyjasnienie trybow pracy lampy ? Do wyboru mam ETTL i M, ale w instukcji niejasno jest napisane, ze moze jeszcze pracowac ETTL II, TTL, ale tego juz ustawic nie moge, mam Canona 40D.

3) W jakim trybie najczesciej uzywac lampy ? Zdjecia robie oczywiscie w manualu i rozumiem, ze lampa bedaca w trybie ETTL bedzie dostosowywac swoja sile i inne parametry do moich ustawien z aparatu takich jak kompensacja ekspozycji i inne wartosci ?
Czy tez moze lepiej odrazu rowniez w lampie stosowac manual i regulowac moc blysku..

4)Np. jesli chce oslabic moc blysku to robie to poprzez kompensacje ekspozycji czy wybierajac moc ?

5) O co chodzi z kryciem blysku ? Czy mam cos tu zmieniac ?

Jak widzicie jestem dosc zielony w lampach, dziekuje za wyrozumialosc, ale mimo wszystko jestem bardzo zadowolony z zakupu. Robilem juz kilka probnych zdjec z odbijanym fleszem od scian, sufitow itp. i wychodza pieknie, w ogole nie widac, ze flesz byl uzywany, a zdjecia sa pieknie i miekko doswietlone.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 19 Lut, 2009   

ad.1) Synchro z krótkimi czasami używa się np. w sytuacjach, gdy ekspozycja zastanego wymaga krótkiego czasu naświetlania, a jednocześnie chcemy otworzyć cienie lampą. Typowym przykładem jest otwarta przysłona w słoneczny dzień. Można też od biedy używać tego trybu do zgaszenia zastanego w jasny dzień i oświetlenia tematu lampą, choć efektywność lampy w HSS jest znacznie mniejsza, bo lampa musi błyskać stroboskopowo podczas całej drogi kurtyn migawki.
ad.2) W 40D masz raczej tylko E-TTL II (i M oczywiście), do zwykłego TTL-a potrzebny jest specjalny czujnik mierzący ilość światła odbijaną od powierzchni filmu lub matrycy w momencie naświetlania, a stary E-TTL został zastapiony wersją II w nowszych aparatach.
ad.3) Ja najczęściej używam w M i P-TTL (pentaksowa wersja E-TTL-a), czasem A (automatyka własna lampy).
ad.4) W Canonie jest ciut inaczej niż normalnie, więc niech się wypowiedzą użytkownicy systemu... :razz:
ad.5) Różne ustawienia palnika powodują różne skupienie wiązki światła i krycie różnego pola - najczęściej palniki nowoczesnych lamp dostosowują pole krycia do kąta widzenia obiektywu automatycznie. Różne pola krycia, to również różna efektywna "moc" lampy, bo ta sama ilość światła pada raz na mniejszą, raz na większą powierzchnię.

nesta 
Początkujący

Wysłany: Czw 19 Lut, 2009   

Dzieki...

Znalazlem cos takiego tez, moze komus sie przyda, a ja dzieki temu zrozumialem jak sie ma korekta ekspozycji w lampie do tej z aparatu.

Cytat:
Są dwa różne rodzaje korekty ekspozycji:

- ogólna korekta ekspozycji
Jest ona ustawiana w korpusie aparatu i wpływa ZARÓWNO na światło zastane, jak i flesza w aparatach Nikona, lecz tylko na światło zastane w aparatach Canona.

- kompensacja błysku flesza
Ustawienie kompensacji ekspozycji flesza wpływa wyłącznie na błysk lampy. Naświetlenie otoczenia pozostaje niezmienione. Można to zawsze ustawić bezpośrednio w lampie błyskowej, ale niektóre aparaty mają odpowiedni przycisk, za pomocą którego można ustawić kompensację mocy błysku lampy bez odrywania oka od wizjera.

Korekta ekspozycji jest stosowana z automatycznymi trybami pomiaru, jednakże...
w większości aparatów Nikona, korekta ekspozycji w trybie manualnym wpływa na pomiar.
W przypadku Canonów, nie da się dokonać korekty ekspozycji w trybie manualnym.

Kompensacja mocy błysku lampy jest stosowana do skorygowania siły błysku, gdy flesz działa w trybie Auto lub TTL. Oczywistym jest, że nie można dokonać kompensacji w trybie manualnym lampy.

foto.jasiu.pl

[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 12:04 ]
Generalnie troche szkoda, ze w Canonach w wizjerze widac tylko informacje odnosnie stopnia ekspozycji dla swiatla zastanego. Pasowaloby aby byla to juz zsumowana informacja, ktora bierze pod uwage ustawienia aparatu i kompensacje blysku w lampie.. Przynajmniej tak mi sie wydaje, ze byloby to wygodniejsze rozwiazanie.

Bo tak to troche po omacku, zawsze trzeba zrobic jakies zdjecia testowo i sprawdzic na wyswietlaczu, np. ekspozycja w aparacie juz mi miga, jest znacznie ponizej, zdjecie bez flesza wyszloby niemal czarne, a z blyskiem wychodzi ladnie, delikatnie musniete wypelniajacym swiatlem. I chcialbym zeby informacja o ekspozycji w wizjerze brala pod uwage tez lampe.

bartekwip 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

Mam takie trochę dziwne pytanie odnośnie lampy 430ex i współpracy z 450d. W menu jest opcja Sterowanie lampą > Nastawy c.fn lampy zewnętrznej no i po włączeniu tej opcji wyskakuje komunikat ze lampa jest nie zgodna lub nie jest włączona. Dziwne trochę bo lampa jest oryginalna canona. Kolejna sprawa jest w Nastawach lampy zewnętrznej... czy np żeby ustawić tryb synchronizacji na 2 zasł. trzeba pykać przyciskami na lampie a nie da się zrobić tego z pozycji aparatu?

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

bartekwip obie te funkcje będą działały dopiero z lampami 430 EX II i 580 EX II, 430 EX tego nie obsługuje.

bartekwip 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

Dzięki wielkie za pomoc, trochę śmieszna sprawa bo lampa jest mniej więcej z okresu kiedy wyszedł 450d także taka mała rozbieżność z kompatybilności sprzętu.... no trudno, szkoda jeszcze raz dzięki i wszystkiego najlepszego na święta.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

Gdzie bym nie czytał to 430EX w wersji I nie współpracuje. Zdaje się ostatnio w teście Marka IV była też o tym mowa.

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

Nastawiac 430 EX II z poziomu aparatu tez nie mozna(ja nie moge z 40D),ale 580 EX II jak najbardziej :)

goltar 
Optyczny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

candy napisał/a:
Nastawiac 430 EX II z poziomu aparatu tez nie mozna(ja nie moge z 40D),ale 580 EX II jak najbardziej :)
Hmm, dziwne, przyznaje, że mam dostęp do 430 I i 580 II, dla 430 II nie sprawdzałem, ale na str. 24 instrukcji 430 II pisze, że funkcje zarządzania z poziomu aparatu powinny działać... :???: Może to kwestia tylko aktualizacji firmware ?

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   

430EX II na pewno daje się sterować z menu 50D, sprawdziłem. candy, którą wersję firmware masz w 40D?

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   

ver 1.1.1
sprawdzilem dzis i rzeczywiscie mozna 0_o

ale daje glowe ze wczesniej(duuuzo wczesniej,bo ok.rok temu) nie moglem,mozliwe ze przez update firmware'u

Odpowiedz do tematu