Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010 Co wybrać używany Nikon d70 czy nowe Sony A230
Witam mam pytanie co wybrac nowe Sony A230 z kitowym obiektywem dodawanym w zestawie czy Nikona d70 z obiektywem AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3,5-4.5G ED DX. Nikon w super stanie przebieg ok 2800 zdjęć. Proszę o poradę zaczynam przygodę z fotografią jak narazie zdjęcia robiłem tylko sony A300 z kitowym obiektywem. To ma byc moja pierwsz lustrzanka dlatego chce dokonac dobrego wyboru. Słyszałem jeszcze ze obiektywy do nikona są strasznie drogie w porównaniu do sony proszę o poradę.
Jeżeli polubisz się z kontrowersyjną ergonomią Sony A230 to polecam ten wybór. Nie dlatego że Nikon D70 jest gorszy tylko dlatego że ten pierwszy jest przyjażniejszy dla początkującego amatora( LV, proste menu) a Nikon D70 jest już "staruszkiem" co prawda chyżym ale jednak już z małą matrycą i małym tylnym wyświetlaczem ustępującym obecnym standartom. Akurat obietktywy do Nikona nie są drogie i ten system oferuje chyba najwięcej przystępnych szkiełek, ale przy cenie A230 nie wiążesz się na zawsze z systemem no i też kit Sony powinien wystarczyć na pewien czas żeby wyrobić własne zdanie o naszych potrzebach fotograficznych.
Słyszałem jeszcze ze obiektywy do nikona są strasznie drogie w porównaniu do sony
To uogólnienie jest nieprawdziwe.
Rajzmen napisał/a:
To ma byc moja pierwsz lustrzanka
Ile kasy możesz przeznaczyć na lustrznkę i obiektyw?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010
Rajzmen, jeżeli ten nikon ma taki przebieg, to bierz nikona do tego 18-70 to całkiem przyzwoity słoik na początek. Jak dodatkowo weźmiesz oba do ręki to część wątpliwości się rozwieje co wygodniej się trzyma. Pewnie nowa alfetka mniej szumi od nikona za to D70 da się w ogóle trzymać
zentaurus napisał/a:
że ten pierwszy jest przyjażniejszy dla początkującego amatora( LV, proste menu)
zentaurus, a skąd się wzięło LV w A230 ?
menu w D70 to nic skomplikowanego, coś mi się wydaję, że w życiu go w dłoniach nie trzymałeś...
Fakt, pomyliłem A230 z 330 . Akurat Nikona D70 trzymałem w ręku i nie jeden raz. Nie pisałem że jest zły, ale czy naprawdę warto polecać go akurat początkującemu amatorowi? Mimo wszystko czas leci, to co było kiedyś sprzętem półprofesjonalnym to teraz nie koniecznie. Poza tym Sony daje gwarancję na 2 lata, a używka Nikona może być dużym problemem w serwisie. O tym jak ten serwis działa, odsyłam do innych postów.
Przecież nie wyświetlaczem się robi zdjęcia, a matrycą. A ta w D70 jest całkiem calkiem
zentaurus napisał/a:
przy cenie A230 nie wiążesz się na zawsze z systemem no i też kit Sony powinien wystarczyć na pewien czas żeby wyrobić własne zdanie o naszych potrzebach fotograficznych.
A to jest dobre uogólnienie.
zentaurus napisał/a:
używka Nikona może być dużym problemem w serwisie. O tym jak ten serwis działa, odsyłam do innych postów.
Nie chcę się Hijax przerzucać argumentami, napisałem po prostu moją opinię że lepiej mieć nowy aparat i na 2-letniej gwarancji niż stary i bez niej. Lepiej mieć większy wyświetlacz niż mały(D70 ma bodajże poniżej 2 cali, dopiero D70s miał nieco większy ale też mały), ja często oceniam na monitorze wstępnie zdjęcie jakie zrobiłem co mi ułatwia pracę. Kolega pytał się o opinię więc przedstawiłem taką która według mnie może być pomocna w wyborze aparatu.
Jeżeli chodzi o serwis Sony, to akurat bardzo go wysoko oceniam. Raz padła mi stabilizacja w A700, naprawili mi ją w ciągu 5 dni! (aparat był wysłany na Węgry).
Sam korzystam także ż rozszerzonej gwaracji za niewielką dopłatą do 5 lat(obecnie A900) a poprzednio z gwarancji A700 do 3 lat. Zresztą serwis Sony jest prowadzony przez tą samą firmę co Canon( bodajże na Żytniej o ile pamiętam).
kozidron [Usunięty]
zentaurus, akurat D70 to nie turbo plastikowa seria d40,d60,d3000 czy d5000.
zentaurus napisał/a:
Akurat Nikona D70 trzymałem w ręku i nie jeden raz.
no dobra nie upieram się ale odnoszę wrażenie, że zapomniałeś jak się trzyma A230 a o całej ergonomii już nie wspomnę.
zentaurus napisał/a:
Nie pisałem że jest zły, ale czy naprawdę warto polecać go akurat początkującemu amatorowi?
zentaurus, dlaczego z założenia robisz z Rajzmen - kalekę ?
Dlaczego wmawiać ludziom, że sobie z czymś nie poradzą....bo moim zdaniem jest dokładnie na odwrót, dzięki temu że d70tka ma więcej rzeczy wyciągniętych "na zewnątrz: jest łatwiejsza w obsłudze, dodatkowo górny wyświetlacz i dwie rolki chyba ułatwiają całą zabawę.
zentaurus, zapytam inaczej: co w menu nikona D70 jest nie do przejścia w stosunku do obsługi A230 dla przeciętnego cywilizowanego człowieka ?
[ Dodano: Pon 05 Kwi, 2010 10:36 ]
edit
MC napisał/a:
Przypadki niezadowolenia są zdecydowanie rzadsze w porównaniu z Nikonem. Choć i tu się zdarzają.
MC, akurat d70 nie należy do wesołej bez śrubokrętowo- plastikowej serii ....
[ Dodano: Pon 05 Kwi, 2010 10:39 ]
edit
zentaurus napisał/a:
Nie chcę się Hijax przerzucać argumentami, napisałem po prostu moją opinię że lepiej mieć nowy aparat i na 2-letniej gwarancji niż stary i bez niej. Lepiej mieć większy wyświetlacz niż mały(D70 ma bodajże poniżej 2 cali, dopiero D70s miał nieco większy ale też mały), ja często oceniam na monitorze wstępnie zdjęcie jakie zrobiłem co mi ułatwia pracę. Kolega pytał się o opinię więc przedstawiłem taką która według mnie może być pomocna w wyborze aparatu.
Lepiej mieć 2 rolki niż jedną
Lepiej mieć coś co da się trzymać niż grip A230(tym bardziej że przebieg tego nikona jest mały)
Lepiej mieć górny wyświetlacz niż nie go nie mieć
Napisałem Hijax ze jak Rajzmen polubi "kontrowersyjną" ergonomię Sony, więc wspomniałem o tym. Napisałem też że puszka Nikona D70 jest w porządku, pisałem też (sprawdż w moich postach ) że wybór szkieł do Nikona jest dobry i nie tak drogi.
Mimo wszystko D70 ma około chyba 5 lat z okładem i osobiście bał bym się wykładać tyle kasy co za "nówkę". To są dobre i mocne aparaty i faktycznie nie wydmuszki, ale w razie jakieś awarii koszt naprawy często może przekroczyć koszt zakupu. No ale to już kolega Rajzmen może wyciągnie opinię z naszych "opinii" .
kozidron [Usunięty]
zentaurus, 4 moich znajomych ma D70 z dużo grubszym przebiegiem(sam z niego korzystałem), nic się nie posypało - szczerze wątpię żeby nowa alfetka 230 przeżyła D70 -chociaż cuda się zdarzają
http://www.allegro.pl/ite...tki_gratis.html
Witam ponownie
Ten aparat mam właśnie na myśli. Dałem ten temat ponieważ wiele słyszałem o tym niewygodnym body sony i o kiepskiej ergonomi a znajomy mnie właśnie odradzał od nikona i nie wiedziałem dlaczego według forów których kilka przeczytałem to nikon niczym nie ustępuje sony a jest nawet lepszy. Takim laikiem totalnym to nie jestem bo przed erą cyfrówek miałem zenita TTL i w szkole jestem w kamerzystą to czasami jak nie ma osoby odpowiedzialnej za zdjęcia robie je również sony a300 z kitowym obiektywem(aparat szkolny) Dlatego chce znac wasze zdanie czy opłaca się licytować tes sprzęt.
kozidron [Usunięty]
Rajzmen, jeżeli ten przebieg jest prawdziwy to bym go brał, puszka wydaję się w porządku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11