Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 Pentax K-x vs Canon 1000d
Witam zastanawiam sie nad zakupem aparatu. Jestem jednak laikiem w temacie lustrzanek i prawie kompletnym amatorem. Naczytalem sie roznych tekstow o roznych aparatach w przedziale cenowym 0-2000zl ;] i w oko wpadl mi wlasnie ten pentax i canon (wczesniej zastanawialem sie nad sony a200/230/300/330 i z mniejszym zainteresowaniem nad kilkoma nikonami i innymi canonami). Za pentaxem przemawia wszystko po za 2 glownymi minusami czyli baterie i punktowe zaznaczanie af (co w a200 bardzo mi sie podobalo) no i nowka kosztowac mnie bedzie ok 1900zl, 1000d chyba nie jest duzo gorszym sprzetem (w kazdym razie nie moze krecic filmow co akurat dla mnie nie jest zadnym minusem ani + w przypadku k-x) no i canon kosztowac mnie bedzie ok 500zl mniej co w mojej sytuacji (wiadomo jak to student;]) jest dosc powazna zaleta
warto dolozyc te 500zl do pentaxa czy moze jednak pozostac przy tanszym (chyba niekoniecznie gorszym) canonie? przypominam ze bedzie to moje pierwsze lustro, jestem amatorem i dopiero powoli bede sie uczyl (w pozniejszym czasie mozliwe ze przyda mi sie w pracy) a moze kupic jeszcze os innego? (wlasnie cos od sony) wolalbym nowke gdyz z uzywkami nigdy nic nie wiadomo, oczywisci z podstawowym kitem na start, w pozniejszym czasie bede zbieral na nowy obiektyw
Porównując 1000d i K-x wybrałbym zdecydowanie K-x'a. Z bateriami nie jest tak źle, a co do punktów AF - no tu jedynie co mogę polecić to ustawienie centralnego punktu na stałe.
Gdybym miał porównywać nikona D5000+18-105VR do K-x+18-55 - wybrałbym jednak Nikona. No ale to jest zestaw o 500zł droższy od kiksowego.
wolalbym unikac nikona zw na drozsze obiektywy a raczej nie obedzie sie od poszerzenia zestawu '/ najbardziej przemawia do mnie sony pentax i canon sam nie wiem czemu;] zreszta 1900zl to dla mnie juz naprawde sporo (a d5000 przekracza juz 2tys;/) i glownie zw na cene mam taki dylemat;/ gdyby pentax kosztowa tyle co 1000d nie bylo by sprawy a tak szukam upewnienia czy napewno warto dolozyc czymoze wystarczy mi ten tanszy
FuzBal, no to musisz zdecydować co dla ciebie ważniejsze. Bo K-x do zaoferowania ma doskonałe obrazowanie + doskonałą współpracę ze starymi obiektywami.
A które to te droższe? I jakie tańsze będa do pentaxa?
tak sie naczytalem ehh to google;]
czyli mimo wszystko lepiej kupic pentaxa z kitem (obiektyw z zestawu chyba nie jest jakis tragiczny?) i pozniej spokojnie bede mogl rozbudowywac zestaw i body chyba przez dluzszy czas nie bedzie mnie ograniczalo? ambitnie podchodze do sprawy i mam nadzieje ze cos z tego bedzie
wolalbym unikac nikona zw na drozsze obiektywy a raczej nie obedzie sie od poszerzenia zestawu
Niestety ostatnimi czasy produkty Pentaksa w Polsce raczej się cenią. Inna sprawa, że np. obiektywy serii Limited to na tyle specyficzna sprawa, że raczej trudno ocenić na tle konkurencji czy to drogo czy tanio.
ok zrobmy tak jesli mozecie wpiszcie mi od 3 waszym zdaniem najlepsze opcje w cenie w okolicach 2tys zl (prawdopodobnie bede bral go na raty gdyz nie wytrzymam do nastepnej wyplaty )
w tej chwili dla mnie to wyglada tak
1. K-x
2. 450d
3. 1000d (chociaz tego pewnie zaraz odrzuce definitywnie...)
Co do obiektywow nie mam pojecia, mialem nadzieje ze w najblizszym czasie (juz po kupnie body z kitem) jedynie poczytam i ogarne jak wglada ta sprawa bo jesli o to chodzi to jestem juz prawie kompletnie zielony, jesli nikon ma cos naprawde konkurencyjnego w tej cenie rowniez go obadam, wiec jesli mozecie prosze o taka 3punktowa liste waszych faworytow w okolicach 2tys, naprawde mi to pomoze
ok zrobmy tak jesli mozecie wpiszcie mi od 3 waszym zdaniem najlepsze opcje w cenie w okolicach 2tys zl (prawdopodobnie bede bral go na raty gdyz nie wytrzymam do nastepnej wyplaty )
w tej chwili dla mnie to wyglada tak
1. K-x
2. 450d
3. 1000d (chociaz tego pewnie zaraz odrzuce definitywnie...)
Co do obiektywow nie mam pojecia, mialem nadzieje ze w najblizszym czasie (juz po kupnie body z kitem) jedynie poczytam i ogarne jak wglada ta sprawa bo jesli o to chodzi to jestem juz prawie kompletnie zielony, jesli nikon ma cos naprawde konkurencyjnego w tej cenie rowniez go obadam, wiec jesli mozecie prosze o taka 3punktowa liste waszych faworytow w okolicach 2tys, naprawde mi to pomoze
450d + kit + Velbon sherpa 600 + Sandisk ultra II 4gb = ok 2200zł
Wybrałbym ten zestaw,bo iż gdyż (yyy) jestem z niego zadowolony i pozwala na łatwe i bezbolesne przemierzanie świata.
ok zrobmy tak jesli mozecie wpiszcie mi od 3 waszym zdaniem najlepsze opcje w cenie w okolicach 2tys zl
Tu naprawdę nie ma co za bardzo wypisywać, w wyszukiwarce typu ceneo.pl czy podobnej ustal sobie kryterium cenowe i zobacz co tam wychodzi. W tym segmencie jakichś kolosalnych różnic nie będzie, zwykle jeden korpus ma to czego nie ma drugi i vice versa w ramach kompromisu który wyznaczył sobie producent.
FuzBal napisał/a:
Co do obiektywow nie mam pojecia, mialem nadzieje ze w najblizszym czasie (juz po kupnie body z kitem) jedynie poczytam i ogarne jak wglada ta sprawa bo jesli o to chodzi to jestem juz prawie kompletnie zielony,
To może zacznij od poczytania i sprawdzenia cen.
FuzBal napisał/a:
jesli nikon ma cos naprawde konkurencyjnego w tej cenie rowniez go obadam, wiec jesli mozecie prosze o taka 3punktowa liste waszych faworytow w okolicach 2tys, naprawde mi to pomoze
D5000 + 18-105VR ciekawym amatorskim zestawem jest
od w tej chwili zastanawiam sie tlyko nad K-x i 450d (ewentualnie jak naprwede tanio to moze i 1000d) 75% w strone pentaxa, jednak moze ktos mnie nakieruje na 450d? w czym jest na tyle lepszy zeby odpuscic k-x ?
Telehubis [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010
FuzBal napisał/a:
od w tej chwili zastanawiam sie tlyko nad K-x i 450d (ewentualnie jak naprwede tanio to moze i 1000d) 75% w strone pentaxa, jednak moze ktos mnie nakieruje na 450d? w czym jest na tyle lepszy zeby odpuscic k-x ?
A ja niedawno tez chcialem kupic sobie cyfre bo zdjecia z zenita wychodzily jednak troche drogo (choc nie mowie zle; wrecz przeciwnie). W kazdy badz razie zaczalem od pentaxa k-x i nikona d5000, a aspiracje siegnely canona 50d lub nikona d90. Tyle ze cena tutaj juz znaczna; powyzej 3k (robilem juz troche zdjec wiec celowalem w cos dla zaawansowanego amatora). No i co sie stalo? Tutaj na optycznych trafilo sie ogloszenie ze jest malo uzywany (4k zdjec) canon 1000d do wziecia za 750 zl (caly komplet z kitem IS, z pokrowcem, karta...). Do tego dokupilem stalke 50/1,8 za 400zl i ciesze z tego wyboru, a co wazne nie uwazam ze aparat robie slabe zdjecia. Do tego dozbieram sobie pare szkiel, a potem wymienie puszke jak juz rzeczywiscie bede potrzebowal....
Dodam ze firmy produkujace aparaty maja swietnych marketingowcow a na rynku jest tyle dobrych produktow ze czlowiek ma metlik w glowie. To wystarczy by zaczac sie nakrecac ze za niewiele wiecej mozna miec lepsza puszke, potem jeszcze lepsza itd...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10