Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
edmun, mnich, właśnie nie chodzi mi o jakieś bajerki typu czytnik linii papilarnych oj czego to nie wymyślą to ma być sprzęt mało zawodny wydajny no i przede wszystkim z matryca 17`` która będzie odwzorował jak najbardziej realistycznie, z karta grafiki i procesorem który nie będzie przymulał,
kuran może ktoś wrzuci linka z konkretna propozycja bo im więcej czytam specyfikacji to mam że wrażenie z wiem mniej
mnich, jak poczytałem fora dotyczące kompów do grafiki to wiesz po pierwsze to nic nie zrozumiałem a po drugie zrozumiałem że bez 8 tys w kieszeni nie mam czego szukać
jasiekcom, z praktyki wiem, że taka np Toshiba Satellite X200 do zdjęć nadaje się bardzo dobrze. 17" 1680x1050 dobrze się kalibrujące (w ichniej nomenklaturze to TruBrite), dedykowana grafa, żwawy procek. Niestety nie jest już produkowany, ale warto się rozejrzeć za taką klasą. Więcej niż 4tyś za nowy nie powinieneś dać. Mam na takim kompie Lightrooma, Photoshopa i... nie zacinał się (choć przyznam że w 85% robię w LR)
a ja mam to samo na lapku za 2k i też ładnie chula (i jeszcze w tle przeglądarka, winamp, jakieś inne programy i wszystko na win7).
więc po co przepłacać?
co do czytników kart CF, nie wiem czy warto szukać akurat takiego modelu co ma taki czytnik, bo zazwyczaj wybór będzie skromny, a dokupywanie czytnika CF pod PCMCIA (takie śmieszne z boku) mija się z celem, bo te czytniki z allegro do 100 zł są tragicznie wolne (transfer rzędu USB 1.1). skupiłbym się na matrycy, baterii, klawiaturze normalnei wymiarowej (nienawidzę pracować na lapkach co mają inaczej klawisze niż normalna klawiatura). z bajerów warto zwrócić uwagę najwyżej na kamerkę netową czy multitouch'a .
a na koniec dobiję takim wnioskiem, że choćbyś nie wiem jakiego lapka kupił, to za 0,5 roku nie dość że będzie on wart 60% swojej ceny, to dodatkowo bez odpowiedniego przygotowania go za pomocą softu, to będzie chodził coraz gorzej. polecam - TuneUpUtilities zaraz po instalacji, dogranie tylko najpotrzebniejszych sterowników i programów, po czym zrobić sobie obraz partycji za pomocą NortonGhosta odpalanego bezpośrednio z płyty boot cd o nazwie Hiren's Boot CD.
Jeśli chodzi o czytnik kart jest mi zbędny, klawiatur jest mi obojętna bo do wszystkiego da się przyzwyczaić bateria dość istotna ile nie priorytet, pamięć też nie musi być kosmiczny i tak posiadam dysk zewnętrzny, kamerka dobrze by ja mieć najważniejsze dla mnie to matryca i szybkość działania i tu zaczynają się schody bo tak na prawdę nie wiem czego szukać tzn jakiej matrycy jakiego procesora jakiej grafiki w jakiej konfiguracji
edmun napisał/a:
polecam - TuneUpUtilities zaraz po instalacji, dogranie tylko najpotrzebniejszych sterowników i programów, po czym zrobić sobie obraz partycji za pomocą NortonGhosta odpalanego bezpośrednio z płyty boot cd o nazwie Hiren's Boot CD.
Procesor minimum Core 2 Duo 2.5 GHz, conajmniej 4GB ramu i 64-bitowy system, plus (najlepiej matowa) matryca o rozdzielczości conajmniej 1050px w pionie, najlepiej na LED-ach (idealnie RGB-LED). Do tego twardy dysk 7200rpm o pojemności minimum 320GB. To jest taka w miarę przyzwoita konfiguracja, która nie zapewnia może superkomfortowej pracy, ale nie zamula przy LR i pracy na obiektach i filtrach inteligentnych w PS. A czy da się to kupić w cenie, o której mówisz...
a 4GB ramu ... hmmm.. wolałbym kupić jakiś 3GB-owy a najwyżej później dokupić sobie 2GB
system 64 bitowy jak najbardziej wskazany, choć może też zaleźć za skórę, tak samo jak 32 bitowy.
jadd a z tym dyskiem uważasz że aż tak to potrzebne? zazwyczaj te 7200 mają szybszy transfer ale przy LR nie sądzę aby to było aż tak potrzebne, tym bardziej że pracuję na lapku i wszystkie dyski mam 5200 rpm, a na stacjonarnym nie zauważam zbytnio różnicy w czasie pracy....
Procesor również obstawiam za intelem.. niestety AMD za wiele razy zawiódł przez kilka lat....
a 4GB ramu ... hmmm.. wolałbym kupić jakiś 3GB-owy a najwyżej później dokupić sobie 2GB
4GB, to był standard już tak z rok temu... Ja tam zresztą zapycham je momentalnie - wystarczy otworzyć Lightrooma, Photoshopa z jednym bardziej złożonym projektem i Firefoxa z kilkunastoma otwartymi tabami... Być może Windows 7 obchodzi się z RAMem bardziej oszczędnie, ale Vista 64 pożera go bardzo szybko.
edmun napisał/a:
jadd a z tym dyskiem uważasz że aż tak to potrzebne? zazwyczaj te 7200 mają szybszy transfer ale przy LR nie sądzę aby to było aż tak potrzebne, tym bardziej że pracuję na lapku i wszystkie dyski mam 5200 rpm, a na stacjonarnym nie zauważam zbytnio różnicy w czasie pracy....
Wymieniłem 5400 na 7200rpm w starym laptopie - testów nie robiłem, ale różnica jest IMHO zauważalna.
Vostro, to są notebooki biznesowe, jesli dobrze pamiętam, a tam zazwyczaj matryce są kiepskie, tyle, że matowe... Zresztą 1400x900 na 17" - jak dla mnie to jest zupełnie nieakceptowalna rozdzielczość, tyle fajnie się używa, ale na 13-tce...
a ponieważ komentarz nie może się składać z samych emotek, to podpowiem - albo downgrade do xp (i weź tu bądź mądry i kombinuj z 64 bitowym), albo upgrade do win7 i działa wszystko o wiele lepiej. nawet na lapkach
albo downgrade do xp (i weź tu bądź mądry i kombinuj z 64 bitowym), albo upgrade do win7 i działa wszystko o wiele lepiej. nawet na lapkach
64-bitowa Vista nie jest aż taka zła jak 32-bitowa, a poza tym ogólnie nie jest to już aż tak tragiczny system, jak w momencie premiery - na XP z Win2000 też z początku nikt się nie przesiadał... A co do Win7, to mam licencjonowaną Vistę i nie bardzo mam ochotę płacić, za upgrade do 7, a system muszę mieć legalny...
Wymieniłem 5400 na 7200rpm w starym laptopie - testów nie robiłem, ale różnica jest IMHO zauważalna.
Potwierdzam. Ja już w dwóch laptopach wymieniałem dyski 5400 na 7200 rpm i różnica jest zauważalna. Dodatkowo jak się dysk starszej generacji 5400 wymieni na 7200 nowszej to może się okazać, że pobór prądu jest mniejszy co da parę minutek więcej na baterii.
no trochę szukałem i nic jeśli chodzi o matową matrycę w rozmiarze 17` to niestety jedynie co znalazłem to ma rozdzielczość w pionie do 900 (1450x900 lub 1600 na 900) a to raczej kiepawo z tego co wiem kurcze widz że nic rozsądnego nie znajdę
a Wy ewentualnie co byście konkretnie polecili to jest jaki model
jasiekcom, jak chcesz porządnego laptopa to albo nie za 3000 zł albo nie z 17" matrycą. 1440x900 to ja mam w 3-letnim 15-calowym laptopie jabczanym. Wypuszczony właśnie wczoraj nowy MacbookPro 17-calowy ma rozdzielczość 1920x1200. Model 15-calowy nadal 1440x900.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010
a ja mam w czteroletnim złomie 1680X1050 - to dobrze czy źle?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9