Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010
Tym 400mm f/5.6 można fotki zrobić z ręki, ale jak jest dobre światło...
KLIK
EDIT: A jak jest się nad morzem i widzi się np burzyka, czy alkę, czy nurnika, czy głuptaka i trzeba fotkę dokumentacyjną zrobić i jak jest słabe słabe światło, to wtedy z fotki nici
Generalnie do ptaków 400/5.6 L jest lepszy niż 100-400 L, ale jeżeli dużo zdjęć robimy z czatowni, to ta przewaga już nie jest taka oczywista. Chodzi głównie o zakres, jak napisał Bogdan bywa, że i 200 mm to za dużo, zoomy mają po prostu tą niesamowitą zaletę, że ...są zoomami. Robiąc np myszołowy z czatowni zdarza się, że świetne portrety robimy na 400 mm, ale gdy dojdzie do jakiejś akcji np, walki dwóch myszaków to z fotek nici, bo wszystko poucinane. Zdarzyło mi się, że portret bażanta, niemal makro robiłem ze 100 mm, a to i tak było za dużo, bo mi ptaszor zaglądał w obiektyw.
Wybór więc nie taki oczywisty i wcale nie łatwy.
No chyba, że ma się już bardzo sprecyzowane potrzeby i oczekiwania.
Generalnie do ptaków 400/5.6 L jest lepszy niż 100-400 L
Do tego dochodzą problemy z większym rozrzutem jakościowym 100-400L niż 400/5,6L.
darek-dorado napisał/a:
jeżeli dużo zdjęć robimy z czatowni, to ta przewaga już nie jest taka oczywista. Chodzi głównie o zakres/.../zdarza się, że świetne portrety robimy na 400 mm, ale gdy dojdzie do jakiejś akcji np, walki dwóch myszaków to z fotek nici, bo wszystko poucinane. Zdarzyło mi się, że portret bażanta, niemal makro robiłem ze 100 mm, a to i tak było za dużo, bo mi ptaszor zaglądał w obiektyw.
Może w czatowni optymalnie byłoby mieć dwie puszki-na jednej 400/5,6L a na drugiej 70-200L
Jak robimy zdjęcia z podchodu, to przydaje się nie tylko zmienny zakres ale i IS w 100-400L.
darek-dorado napisał/a:
Wybór więc nie taki oczywisty i wcale nie łatwy.
Właśnie-zawsze zostaje jakiś niedosyt, bo niestety chyba nie ma jednego 100% optymalnego rozwiązania
darek-dorado napisał/a:
No chyba, że ma się już bardzo sprecyzowane potrzeby i oczekiwania.
To sprecyzowanie potrzeb przychodzi z trudnością i zawsze pozostaje jakieś ziarno niepewności
w niedalekiej przyszłości planuję zakupić lustrzankę cyfrową dokładniej mówiąc canona eos-a 50d
RB, wyszedłem z założenia, że skoro jeszcze lustrzanki nie ma, to możliwe są jeszcze inne warianty.
Sony ma najbardziej uniwersalny system stabilizacji spośród wszystkich producentów.
Poza Sony jest jeszcze Olympus z zoomem 55-200, który też sięga do 400mm.
Z pewnością darku-dorado
Dorzucę jeszcze Sony 500 AF, czyli 750 mm do fotografowania ptaków na tle nieba. Na dodatek tak lekkie, że można godzinami nosić w jednej ręce, co przy chodzeniu za ptakami jest jak znalazł
Dorzucę jeszcze Sony 500 AF, czyli 750 mm do fotografowania ptaków na tle nieba. Na dodatek tak lekkie, że można godzinami nosić w jednej ręce, co przy chodzeniu za ptakami jest jak znalazł
MC już napisał. Ten obiektyw jest chyba niedoceniany, bo niektórzy pewnie sobie wyobrażają jego jakość na podstawie jakości "luster z ZSRR", no i pewnie nie potrafią sobie wyobrazić, że AF w nim działa. Ja mam Minoltę, ale Sony to chyba dokładnie to samo.
"Pierścionki" przy fotografowaniu na tle nieba z całą pewnością się nie pojawiają.
Ja się tam nie znam ale jak kiedyś zasięgałem opinii od ludzi którzy zajmują sie fotografowaniem ptaków to zdecydowanie doradzali zamiast 100-400 brać 400/5.6 ponoć lepszy ale jeszcze raz mowie nie miałem ani jednego ani drugiego a to co mowie to zasłyszane sugestie od ludzi którzy się tym zajmują
Byłem w parku w poprzednią niedzielę. Miałem ze sobą Tamrona 70-200/2.8 i TC MC7 x2 + monopod
Kilka refleksji:
- TCx2 degraduje obraz dość mocno. Od biedy można zrobić zdjęcie i powalczyć z jakimś Gimpem albo PSem, może nawet skutecznie, jednak docelowo trzeba się zaopatrzyć w jakiś dobry obiektyw.
- 400mm na APS było w większości OK, do momentu gdy nie spotkałem w koronie drzewa raniuszka. Byłem raczej niepocieszony - zabrakło zasięgu a z TCx2 zapomnij o cropie. Myślę że posiadając tak ostre szkło jak Tamron i dość gęstą matrycę, warto wyrzucić TC i robić crop. Chyba że jest to dobry TCx1.4, który może wyciągnąć więcej z obiektywu*
- Wciąż myślę o Bigmie
- Widziałem zdjęcia z manualnej Sigmy APO 400/5.6, choć trochę strach kiedy akcja podejdzie bliżej. Za to masz dobry, stosunkowo tani obiektyw.
- Monopod to kapitalna sprawa (dzięki, hijax_pl !), choć jeżeli nie wiemy na co się nastawić to fajnie mieć do tego monopodu jakąś głowicę. Teraz żałuję że od razu nie kupiłem.
(*) Jeżeli rozdzielczość jaką daje obiektyw przekracza zdolność rozdzielczą matrycy, to dodatkowe powiększenie obrazu pozwoli wyciągnąć więcej szczegółów. W przeciwnym wypadku mamy do czynienia z tzw. pustym powiększeniem, tj. obraz jest większy ale nie bardziej szczegółowy. W takim przypadku warto wyrzucić TC i robić cropy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11