Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
30mm na APS-C czy 50mm na FF?
Autor Wiadomość
MasterB 
Maniak

Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010   30mm na APS-C czy 50mm na FF?

Mam mały dylemat i mam nadzieję że trochę mi pomożecie w dokonaniu wyboru...

Otóż jestem absolutnie zakochany w stałkach. W związku z tym chciałem swoją puszkę (kwanon 30D) wyposażyć w dwa obiektywy którymi bym zastąpił obecny zestaw tj. Tamron 17-50 który się kurzy bo właściwie zoomy nie dają mi radości z fotografowania, oraz 50/1.8 który jest fajny ale na standard za wąski a na portretówkę ciut szeroki.

Mam w zasadzie dwie możliwości:

1. Kupuję 85/1.8 (albo 100/2 którego używałem i jest po prostu niesamowity) do portretu i... no właśnie. Co na standard? Wybór to sigma 30/1.4, sigma 28/1.8 lub canon 28/1.8. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Sigma 30 kusi światłem ale z AF bywa różnie, S28/1.8 jest trochę lepsza optycznie a canon ma (ponoć, tego obiektywu nie miałem w rękach) dobry AF ale optycznie to średniak.
Czy jest jakaś inna możliwość biorąc pod uwagę że nie chcę wydać więcej niż 2500zł na obiektyw standardowy?

2. Sprzedaję 30D i kupuję używanego 5D. Do tego standard to oczywiście 50/1.4 Canona lub Sigmy. W tej sytuacji portretówka trochę poczeka, ale to nie jest problem.

No i teraz sedno - co mi da lepszą jakość obrazu: klasyczna "pięćdziesiątka" i pełna klatka 5D czy APS-C i 30mm odpowiadające standardowi?
Co Wy byście wybrali?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 09 Kwi, 2010   

Kupuj 5D :razz:

kozidron
[Usunięty]

5D+50/1.4 canona :cool:

Sunders 

Jeśli ma być zestaw do portretów to ja kupiłbym 5d+85/1,8.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FF + 85mm :cool:

dr11 
Optyczny

FF + 24/28/35mm (w zależności od preferencji) + 85mm = na 80% zestaw do wszystkiego :)

MasterB 
Maniak

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozostaje tylko pozbyć się 30D oraz 17-50 i upolować 5D w dobrym stanie :)

Viertlo 
Nowy

Mam podobny dylemat.

Posiadam 450D + T17-50 i chcę zmienić body na 50D oraz dokupić 85/1.8, wtedy miałbym całkiem uniwersalny zestaw. Zastanawiam nad wymianą zooma na 28/1.8 ale na cropie to trochę za wąsko. Kupując 5D mogę sobie pozwolić tylko na zakup 50/1.4 lub 85/1.8, więc będzie brakować szerokiego kąta.

Ja się skłaniam bardziej do 50D, ponieważ jest to body nowe a 5D używane, bez gwarancji, no i nie wiadomo z jakim przebiegiem. Z przejściem na FF poczekam, aż będę miał odpowiednie szkła ;)

dr11 
Optyczny

Viertlo, a 5D + Tamron 28-75 na początek nie wchodzi w grę?

Viertlo 
Nowy

Podobnie jak MasterB wolę stałki. 28/1.8 i 85/1.8 na FF odpowiadały by zakresowi który teraz posiadam. Do tego mają USM, lepszy AF, oraz światło :)

W każdym razie znowu mam mętlik w głowie. Zestaw 50D + T17-50 + 85/1.8, czy może 5D + 85/1.8. Brak szerokiego kąta jakiś czas bym przebolał ;)

MasterB 
Maniak

Viertlo, będę wredny i powiem żebyś brał tego 50D. W innym przypadku możesz mi zgarnąć jakiegoś dobrego 5D przed nosem :P

Wydaje mi się że FF jest przyjaźniejszy dla wielbicieli stałek, na APS-C mało jest stałoogniskowych obiektywów dedykowanych dla tego formatu... szczególnie na szerokim końcu.

Sunders 

Viertlo napisał/a:
wolę stałki. 28/1.8 i 85/1.8 na FF odpowiadały by zakresowi który teraz posiadam

Przy takich preferencjach, to kup FF+85/1,8 i zbieraj na 28/1,8.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   

MasterB napisał/a:
Wydaje mi się że FF jest przyjaźniejszy dla wielbicieli stałek, na APS-C mało jest stałoogniskowych obiektywów dedykowanych dla tego formatu...
Chyba w Canonie... :razz:

Matt 
Uczestnik

Ja wybralem nieco inne podejscie - najpierw szkla, pozniej puszka. Tyle ze od czasu do czasu mam mozliwosc pozyczenia 5d od brata, a sam na swoj pelnoklatkowy aparat zamierzam powoli zbierac.

Gdybym byl mocno_mocno_mocno zdecydowany zeby miec 5d na wlasnosc juz przy obecnie posiadanych srodkach, to raczej wzialbym 85tke oraz 28-135 zeby miec cos bardziej uniwersalnego na takie pstrykanie niedzielne. Pozniej dokupic np. 28/1.8 lub 35/1.4, 28-135 wymienic na jakiegos innego zooma w miare potrzeb i zestaw jak sie patrzy :)

Viertlo 
Nowy

Też bym wolał skompletować najpierw szkła. Tylko, że jestem zmuszony do zmiany body.

Ciekawi mnie ta 28/1.8. Skoro masz możliwość sprawdzenia, to jakie daje efekty na FF w porównaniu do 30D. Chodzi mi o brzegi kadru i kontrast. Dasz radę przesłać jakieś sample ? :P

Odpowiedz do tematu