Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tutejszyn, ja szanuję Twój wybór, bo wszystko zależy co się foci. Uroczystości rodzinne mam w głębokim poważaniu, ale już zabawy moich dorastających pociech - to już inna sprawa. Są też i inne zastosowania.
Tutejszyn, ja szanuję Twój wybór, bo wszystko zależy co się foci. Uroczystości rodzinne mam w głębokim poważaniu, ale już zabawy moich dorastających pociech - to już inna sprawa. Są też i inne zastosowania.
A ja szanuję dobre, rozsądne i umotywowane rady. Sam miałem dylemat czy wykorzystam większa lampę, bo to i nosić trzeba więcej i kosztuje, ale poczytałem sensowne ( czyt. mądre rady) i okazało się, że co racja to racja. Po prostu - chcesz robić ładniejsze fotki musisz troszeczkę zainwestować i tak jak komor pisał wcześniej -to nie kwestia dyskusji o róznicach w k ale tych parę stów jednak opłaca się dościubać i cieszyć się trochę bardziej.
Również zgadzam się z komorem. Od tygodnia jestem posiadaczem lampki zewnętrznej i nie żałuję ani grosza, choć również miałe dylemat: szkło czy lampa. Wybrałem to drugie i już widzę postępy. Zdjęcia ze światłem odbitym od sufitu czy od ścian nijak mają się do tych bez lampy. To po prostu wiele ułatwia i pozwala osiągnąć inne, znacznie lepsze efekty przy portretowaniu ludzi. I nie mówię tu tylko o sytuacjach typowo rodzinnych (czyli te sławne "u cioci na imieninach"), lecz także o fotografii reportażowej, w której zewnętrzna, mocna lampa błyskowa jest wręcz niezbędna. Osobiście nie żałowałem kasy na sprzęt, gdyż wiem, że przy zmianie body pozostanę przy tej samej lampie, a więc jest to zakup na lata.
komor, oczywiscie ma racje. Tez niedawno stawalem przed dylematem czy kupic lampe lepsza czy tansza i wybralem opcje nr jeden. Lampa zewnetrzna, szczegolnie ta mocna ma sporo zalet. Nawet jesli sie nie wykorzystuje pelnej mocy, to dzieki temu laduje sie szybciej itp. W moim przypadku dodatkowa zaleta byl inny mechanizm obrotowy
Kupno lepszej lampy to po prostu dobra lokata kasy. Wystarczy zobaczyć jak trzymają cene takie 550 ex czy starsze Sabinki. A jako nowe kosztowały znacznie więcej niż obecnie 580ex II więc strata wartości jest naprawdę minimalna.
Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy wykorzysta moc - to zrobiłem wczoraj mały test ze światłomierzem...
Błysk bezpośredni, odległość 3m, głowica na 24mm i pełna moc mojej AF-540 (teoretycznie GN 54 przy 50mm) daje f/9 przy ISO100, z filtrem 1/2 CTO - f/7.1 (-2/3EV), dyfuzor Ultrabounce (taki Omnibounce w wersji Lumiquesta) urywa kolejne 1 i 2/3EV i mamy - f/4... Przypominam, że mówimy o zaledwie trzech metrach, bez odbijania od ścian, czy sufitów i filtrze 1/2 CTO - pełny CTO urwie kolejne 2/3EV dając f/3.2... Oczywiście, w bardziej realistycznej czułości ISO400-800 dostaniemy już zakres przysłon f/6.3-f/9, ale wciąż mówimy wyłącznie o błysku bezpośrednim i o strzelaniu pełną mocą...
Uff.. siła złego na jednego
Zabawy z lampą zacznę jednak nie od nowej lampy, a od kabelka synchronizacyjnego. Strasznie podobało mi się, kiedy patrzyłem na pracę pewnego zawodowca. Odbijal światlo od dowolnej powierzchni, nie będąc w ogóle zdany na łaskę ruchomej głowicy lampy. Lampę trzymał po prostu w dłoni, a wszystko dzięki takiemu głupiemu kabelkowi.. Domyslam się, ze ten patent, to dla was nic nowego. Mi jednak to strasznie zaimponowało.
Witam. Jestem posiadaczem Canona EOS 400D i chciałbym się dowiedzieć jaka według Was byłaby najlepsza lampa błyskowa w granicach 1000zł, najlepiej o jak największej mocy. Niekoniecznie zależy mi na firmowej, bo wiem, że w granicach 1000zł i tak takiej nie znajdę.
Witam. Jestem posiadaczem Canona EOS 400D i chciałbym się dowiedzieć jaka według Was byłaby najlepsza lampa błyskowa w granicach 1000zł, najlepiej o jak największej mocy. Niekoniecznie zależy mi na firmowej, bo wiem, że w granicach 1000zł i tak takiej nie znajdę.
Za tysiaka można mieć nową 430EX II, a za połowę tej sumy Nissina Di622, który w tej cenie jest całkiem rozsądnym wyborem jako lampa na gorącą stopkę do pracy w automatyce TTL. Masz spory osobny wątek na temat tego Nissina w tym dziale, jest też wątek o droższej lampie Di866, która też bodaj w okolicy tysiaka kosztuje.
Jeśli jest możliwość dokładnego oblookania lampy przed zakupem i mniej więcej wiadomo jak do tego podejść to zakup powinien być trafiony.
Tj, popatrzeć trzeba czy odbłyśnik nie jest za brązowiony (opalony od bezmyślnego używania lampy), czy szybka nie ma jakichś uszkodzeń itp. Tak mi przynajmniej tłumaczył kolo z komisu fotograficznego jak się pytałem o sposób na zakup używanej lampy.
Żarnik ponoć może (powinien wytrzymać 50 tys błysków) ile w tym prawdy nie wiem. Jego koszt wymiany z robocizną to ok 300 pln.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 10