Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70-300 IS USM - problemy z AF
Autor Wiadomość
kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

komor napisał/a:
Jeszcze tylko musicie znaleźć jakieś dobre uzasadnienie skąd się biorą ostre zdjęcia ptaków zrobione tym obiektywem. Np. w galerii Arka.
ale tu nikt ,a przynajmniej ja , nie wątpi ze da sie nim robić ostre zdjecia ! ;) ba, nawet osobiście staje w obronie tegoż obiektywu ;) bo wiem ze sie da i mowie to jako posiadacz. a problem dotyczy tego ze AF w tym obiektywie delikatnie mówiąc uniemożliwia użytkownikowi żeby te ostre zdjęcia robić częściej ;) co jak co ale AF to "najsłabsze ogniwo" tego obiektywu.

Introverder napisał/a:
Dziś nad ranem - o świcie właściwie wybrałem się nad jezioro i niestety obiektyw się słabo spisał - jeśli się pogodzi z faktem, że jedyna używalna przysłona to F11 (bo tylko wtedy ostrzy poprawnie albo po prostu obiekt mieści się w GO..), to wówczas można uzyskać b. ostre zdjęcie, poniżej ciśnie się jedno słowo - porażka.
tak sobie mysle ze moze masz BF/FF ?? i to chyba jakis konkretny sadzac po tym co piszesz. sprawdzałeś to?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
musicie znaleźć jakieś dobre uzasadnienie skąd się biorą ostre zdjęcia ptaków zrobione tym obiektywem. Np. w galerii Arka.

Arek stał się posiadaczem tego obiektywu po zrobieniu jego testu. W jego podsumowaniu napisał, że rozważał 70-200/4L i 70-300IS. Napisał, że zaletą 70-300IS jest to, że można go "zawiesić na szyi i spokojnie pospacerować nawet parę kilometrów" a z L-ką to znacznie trudniejsze. Chyba w ub. r. nabył 100-400L i teraz pozbywał się 70-300IS/chyba ciężar przestał mu przeszkadzać :???: /. Ciekawe jak z perspektywy czasu ocenia podjętą wtedy decyzję :???: Może się wypowie :???: :smile:

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   -

kufel napisał:

Cytat:
tak sobie mysle ze moze masz BF/FF ?? i to chyba jakis konkretny sadzac po tym co piszesz. sprawdzałeś to?

Niestety to wygląda raczej jakby obiektyw był "pijany", a z tym trafianiem przy f/11 to jest sądzę dlatego (statystycznie) lepiej, choć lepiej nie oznacza w tym wypadku nawet akceptowalnie, iż GO jest większa. Ostro wychodzi jakieś 30-40% zdjęć dla 300 mm. Tak ją wykorzystuję, bo przy ptakach to i tyle, to nie jest za dużo.. Próbowałem korygować ręcznie, ale to o kant d.. rozbić, bo ze swoją (małą co prawda) jeszcze wadą wzroku nie jestem w stanie dokładnie "wycelować" z ostrością, a 2. ma to sens chyba tylko jak obiekt stoi i się nie rusza..

Wydaje mi się, może sie nie znam, ale jakby był BF lub FF to zdjęcia permanentnie, cały czas byłyby nieostre. A tak to strzela po prostu "jak chce" .. No i cholernie błądzi (jest wolny) AF, jak leci jakiś ptak, to szanse na wyłapanie go wydają się być b. mizerne.

fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   Re: -

Introverder napisał/a:
kufel napisał:

Cytat:

Niestety to wygląda raczej jakby obiektyw był "pijany", a z tym trafianiem przy f/11 to jest sądzę dlatego (statystycznie) lepiej, choć lepiej nie oznacza w tym wypadku nawet akceptowalnie, iż GO jest większa. Ostro wychodzi jakieś 30-40% zdjęć dla 300 mm. Tak ją wykorzystuję, bo przy ptakach to i tyle, to nie jest za dużo.. Próbowałem korygować ręcznie, ale to o kant d.. rozbić, bo ze swoją (małą co prawda) jeszcze wadą wzroku nie jestem w stanie dokładnie "wycelować" z ostrością, a 2. ma to sens chyba tylko jak obiekt stoi i się nie rusza..

Wydaje mi się, może sie nie znam, ale jakby był BF lub FF to zdjęcia permanentnie, cały czas byłyby nieostre. A tak to strzela po prostu "jak chce" .. No i cholernie błądzi (jest wolny) AF, jak leci jakiś ptak, to szanse na wyłapanie go wydają się być b. mizerne.

Jaki masz korpus?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

pisał na poprzedniej stronie, c50D :razz:

Szninkiel 
Rozmowny

Introverder napisał/a:
Ostro wychodzi jakieś 30-40% zdjęć dla 300 mm.

Coś w tym jest, zapewne jest inaczej do obiektów statycznych, gdzie można spokojnie przymknąć i ograniczyć czas. Ja swoje zdanie do tego obiektywu ograniczam do krótkiego czasu użytkowania, ok 300-400 zdjęć i porównuje do 70-200/4 którą posiadam.
Z drugiej strony osoba od której pożyczyłem obiektyw też narzeka na AF

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   -

Ale parę zdjęć mimo to udało mi się zrobić :) ;):

[img][/img]

Perkoz dwuczuby (rodzice wożą swoje dzieciaki na grzbiecie, chroniąc je od ataków sumów bądź też szczupaków:);)) - minimalna saturyzacja, pewne przycięcie oraz zmniejszenie na potrzeby forum.. (pół godziny go podchodziłem, czołgając się jak komandos umorusany po łokcie w piasku ("That's the spirit" :) :P), w ferworze walki zgarnąłem parę ziarenek piasku do obiektywu, więc będę musiał uważać jak odkurzacz chodzi :P ;) (satysfakcja z tego kadru oczywiście przeogromna, chyba kupię namiot i zacznę czatowania nad ranem.., bo tak, żeby przydybać ładnie dzikie ptactwo - bez maskowania (a zbiornik nad który chodzę nie posiada specjalnie bujnej szaty maskującej..) - potrzeba czegoś większego (i droższego..), jak choćby Canon 600/4 z TC..

Domyślam się, że i 400mm - przy normalnym podejściu - pomogłoby tylko w niewielkim zakresie..

[img][/img]

2 lecące żurawie nad jeziorem - wycięte z większego zdjęcia, odszumione i dostosowane do wymogów forum. I tym razem biali nie powiedzieli ....... i nie zwiali ;) (mowa o AF), zatem wszystko wyszło jak trzeba, problemem okazał się natomiast dystans dzielący mnie od ptaków.. Zrobione kiedy myślalem już, że nic nie złapię, w drodze do domu :) ;)..

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010   

Rzadko uzywam 300mm. Zaciekawiony tym watkiem zrobilem polowanie na bociany w locie i... niezle sie bawilem. Na 300mm, Servo w 1000D z wlaczyonymi wszystkimi punktami AF, jak juz zlapie ptoka to nie puszcza, na 11 z serii 3 nieostre. Smieszy mnie to, ze na ostrych ujeciach aktywne punkty AF sa gdzies na niebie, a w nieostrych na ptaku... Niestety popelnilem bzdurke i IS byl ON. Moim zdaniem ustawianie ostrosci jest zbyt twarde, tzn. jest szybko (za szybko???) i hamuje w miejscu co strasznie wali po lapach szczegolnie w servo, bedac pewnie jedna z przyczyn nieostrych zdjec, szczegolnie na dluzszych czasach.

Natomiast do moich zastosowan - zdjecia "kongresowe" bez lampy, 70-150mm z przeznaczeniem web i flyer - doskonale mi sie sprawdza.

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   -

Uzupełnienie/sprostowanie:

Winny jestem małego sprostowania. Jako adept lustrzanki dopiero uczę i popełniam pewne gafy typowe dla początkującego..

Otóż dla zakresu 70-200mm ostrość ustawiana jest ok/akceptowalnie (zwł. obiektów w locie), a jakość zdjęć jest na pewno dobra od f/5.6 (a może i niżej, bo przymykałem zawsze do co najmniej f/5.6 podczas testowania).

Dla 300 mm uzyskałem dzisiaj ostre zdjęcia dla f/8, także przesadzałem zapewne trochę i brakowało mi wprawy.. To że mydli dla f/5.6-7.1 to raczej pewne, ale z tym liczyłem się od początku.

Zapewne ostrzy trochę słabiej dla 300 mm jednak, czego jestem raczej pewny, ale da się przynajmniej na pewno zrobić ostre zdjęcie :) ;).

[ Dodano: Pią 16 Kwi, 2010 02:06 ]
------------

Jako że szkoda mi robić testy dokładne ostrości pstrykając fotki stricte testowe, to wypróbowałem dzisiaj drugi raz Canona 70-300 IS USM w zastosowaniu stricte ornitologicznym ; ), tym razem na terenie okołomiejskim na 1-2 godziny przed zachodem Słońca, wnioski, jakie mi się nasuwają:

- na 300 mm na pewno jest b. ostro od f/8.0 (nieostre zdjęcia to być może była kwestia bardziej praktyki uprzednio, choć naturalnie zdarzaja się pudła mechanizmowi ostrzenia, ale szacuję je na kilka % - dzisiaj prawie wszystkie zdjęcia były trafione, a jak nieostre, to z powodu ruszenia lub zbyt długiego czasu naświetlania)

- na las za ciemno, przymykam zgodnie z zaleceniami wyroczni w Delfach, a ta mówi że na 300 mm ostro jest od f/8.0 i to zdaje się potwierdzać (trafiłem dzisiaj na kwiatach tarniny na motyla i na stosownych przysłonach f/5.6 oraz f/8.0 wykonałem kilka/-naście ujęć..). f/8 to po prostu za ciemno na ciemniejszy las, a w takich rzadszym to ISO trzeba podbijać do 1600 co zżera trochę szczegóły, ale na otwartą przestrzeń (przy ISO 400 do 800 starcza..),

- kompaktowość, lekkość, IS, to wszystko sprawia, że zestaw wraz z C50D jest super mobilny, to czego brakuje to nieco zasięgu, ale i tak najważniejsza jest taktyka podejścia (bo co zmieni 400mm przy 300, jak ktoś myśli że strzeli fotę z marszu innemu ptakowi niż oswojone wróble, łabędzie czy waleczne kwiczoły :) ; )).

A tutaj zamieszczam zdjęcie, zrobione na 300mm, "balans bieli" - chmura, ok. 50 minut przed zachodem (pi razy oko..), przysłona f/8.0, ISO chyba 800 :

[img][/img]

[ Dodano: Pią 16 Kwi, 2010 02:20 ]
Żeby nie było wątpliwości, to mazurek, a nie wróbel, choć z wróblowatych :) ; ). Zdjęcie niecropowane, ptaszek znajdował się ode mnie ok. 2 metrów i ani myślał się ruszać przez dłuższą chwilkę :) ; ).

Więcej wiadomości przy dalszych testach, a niesprawdzonych informacji nie będę podawał, o ile sam tego sobie nie sprawdzę ; ).

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 14:13 ]
Po dokładniejszych ptasich ekspedycjach stwierdzam, że obiektyw jest zdecydowanie wart swojej ceny - za tą cenę dla Canona nie ma lepszej alternatywy.

Także AF w fotografice statycznej ptaków nie pudłuje wcale tak dużo (do ptaków w locie potrzebna jest pewnie większa wprawa i praktyka, a być może AF jest zbyt wolny, ale ogólnie "daje radę"), a po przymknięciu jest b. ostro (nawet na 300mm - od f/8.0).

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 14:15 ]
Co do ptaków w locie, potrzebuję jeszcze więcej prób w terenie :) ;) czy przypadkiem, to nie ja mam zbyt małą wprawę w tego rodz. ujęciach, a AF jest jaki powinien być ;) . Ćwiczenie czyni mistrzem :) ; )..

Odpowiedz do tematu