Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010 Jakie obiektywy na początek?
Witam!
W najbliższym czasie mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę. Mój wybór padł na EOSa 50D.
Problem stanowi dla mnie wybór odpowiednich obiektywów.
Aparatu będę używał głównie do robienia zdjęć różnych staroci (kościoły, pałace, muzea), ale także małych grup ludzi (3-6 osób).
W związku z dość ograniczonym budżetem czyli ok 1000zł myślałem nad kupnem:
18-55 is kit + 50 f/1.8
A w przyszłości (może za jakiś rok) wymieniłbym kita na np 17-55 f/2.8.
Co sądzicie o takim zestawie na początek?
Bardzo prosiłbym o podanie własnych propozycji byle tylko nie wykraczały poza budżet... za bardzo
PS Wybaczcie ewentualne literówki - jestem zmuszony do pisania z komórki :/
18-55 is kit + 50 f/1.8/.../Co sądzicie o takim zestawie na początek?
Niezły jak na posiadany budżet
Proponuję rozważyć niewielkie naciągnięcie budżetu i zakup canona 17-85IS USM zamiast 18-55IS. 50/1,8 bym zostawił, bo w jego cenie nic lepszego nie kupisz.
Duuuużo lepszy byłby Tamron 17-50mm f/2,8, bo:
-Ma lepsze światło, a w kościołach jest ciemno
-w przeciwieństwie do kita tamron jest używalny na 50mm
-ostra z niego bestia
Możesz też się zastanowić nad Canonem 60mm f/2,8, nada się, bo:
-Jest ostry jak "ostra rzecz"
-Idealny do portretów
-Wytrzyma najdłużej
-Zamknięta obudowa, nic się z niej nie wysuwa
-Światło
Niestety kosztuje 1400zł, na allegro 800-1000zł, jeszcze gdybyś kupił do tego kita, miałbyś zestaw idealny do portretów, architektury i dobry do krajobrazu.
myślę że 50D to dobry wybór, zaraz czyli może w tym roku może pojawić się coś pokroju 60D, dlatego osobiście uważam że lepiej posiadać nowszą puszkę 40D nie ukrywajmy powoli zaczyna być starszą puszką dlatego jeśli już coś polecać jako nowy sprzęt niech to już będzie coś pokroju 50D 550D
co do szkieł to brałbym 17-85 IS i za resztę kasy kupił statyw (to do kościołów, bo tam okaże się być nieodzowny)
pozdrawiam
Jeden minus tej sigmy to brak stabilizacji w porównaniu do C17-85 i jest nieco krótszy.
Chyba że ze stabilizacją tą Sigmę byś brał, ale to wtedy bym już się zaczął zastanawiać czy Tamron 17-50f/2.8 nie byłby lepszą opcją (wersja stabilizowana w tej samej cenie co Sigma).
Jeden minus tej sigmy to brak stabilizacji w porównaniu do C17-85 i jest nieco krótszy.
Chyba że ze stabilizacją tą Sigmę byś brał, ale to wtedy bym już się zaczął zastanawiać czy Tamron 17-50f/2.8 nie byłby lepszą opcją (wersja stabilizowana w tej samej cenie co Sigma).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10