Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajobraz
Autor Wiadomość
norika 
Nowy

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajobraz

witam :)

Niestety nie znalazłam tematu podobnego więc zakładam.

Otóż szukam lustrzanki do około 2 tys. Wiem, że nie kupie super sprzętu za tą cenę no ale więcej nie mam.

Nie mam żadnego rozeznania w tym jaka firma jest najlepsza w tej cenie ani model. Bardzo was proszę o pomoc.

Chcę aby była to lustrzanka do zdjęć uniwersalnych. Generalnie lubię fotografować krajobrazy, ludzi na ich tle czy ogólnie zdjęcia ludzi, nie zbiorowisk ale raczej indywidualnie.

Wszystkim z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!
pozdrawiam :)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   

Słabo szukałaś:
http://forum.optyczne.pl/...?t=8034&start=0

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   Re: lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajo

norika napisał/a:

Chcę aby była to lustrzanka do zdjęć uniwersalnych.

Lustrzanka będzie tak uniwersalna jak podpięty do niej obiektyw.
Teraz możesz od nowa zadać pytanie ;)

norika 
Nowy

Wysłany: Sob 10 Kwi, 2010   Re: lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajo

hmm

jednak dalej jest dla mnie pytanie jaka firma? czy rzeczywiście dla mnie najlepszy będzie nikon d60? jeśli tak to jaki obiektyw bo tu to jestem zupełnie zielona.
Tzn zadaje pytanie firmowe bo np dla mnie to golarki brauna, monitory samsunga itp zawsze jakaś firma jest lepsza od innych, więc jak to jest a aparatach?

Jakie są opinie o tym nikonie d60? polecilibyście?

MC 

Cokolwiek kupisz to będziesz zadowolona. Albo nie.
Każdą lustrzanką będącą obecnie na rynku można robić dobre zdjęcia. Najwięcej zależy od operatora sprzętu.

norika 
Nowy

a mam pytanie. jeśli np jest taki obiektyw 18-55 VR kit to jaki zoom moge zrobic?

i jak to się zmienia itp?

bo całkiem się nie znam

mogę mieć w granicach 2 tys Nikon D5000 + 18-55 VR kit

czy lepiej kupić nikona d60 (tańszy) plus obiektyw z ogniskową 18-125 ?
Ostatnio zmieniony przez norika Sob 10 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

bacruk 
Entuzjasta

norika, proponuje pomacać w sklepie albo pożyczyć na trochę i zapoznać się ze sprzętem.

norika 
Nowy

czy może taki zestaw: Nikon D3000 + 18-55 VR + 55-200 VR kit czy lepiej jeden obiektyw Nikon D3000 + 18-105 VR kit ?

albo nikon 3000 + 18-200

co byście doradzili?

a w ogóle jaka jest różnica między d3000 a d60?

bacruk 
Entuzjasta

norika, no dobra. Ja bym wybrał d90 + 18-105 ponieważ teraz jest wart swojej ceny. Innymi słowy oferuje dużo za relatywnie niewiele. Ale wychodzi poza budzet...

norika, dlaczego lustro?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

na początek puszka pokroju XXX spokojnie wystarczy, czyli nikon 3000 czy 5000

lotofag 
Optyczny

norika napisał/a:
a mam pytanie. jeśli np jest taki obiektyw 18-55 VR kit to jaki zoom moge zrobic?

i jak to się zmienia itp?

bo całkiem się nie znam

W takim razie sugeruję liźnięcie podstaw fotografii - na pewno się przyda i pomoże przy wyborze sprzętu. Na początek zapoznaj się z pojęciami ogniskowa i kąt widzenia, przysłona, migawka i czas jej otwarcia, czułość ISO, a znikną pytania zadawane per "jaki zóm mogę zrobić" :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

norika, To ja proponuje Panasonica DMC-FZ38 wychodzi poniżej 2tyś zł :)

Sunders 

norika napisał/a:
Chcę aby była to lustrzanka do zdjęć uniwersalnych.

Proponuję taki zestaw:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10005s
A jak zdecydujesz się na kompakt, to jak hijax_pl proponowałbym Panasonica DMC-FZ38.

norika 
Nowy

dziękuję za porady, zaraz poszukam tych podstawowych pojęć jakie wymieniłeś lotofag

zdecydowałam się na lustrzankę ponieważ zwykłą cyfrówkę mam a widziałam zdjęcia robione lustrzanką przez hmm "zwykłą" osobę i jak dla mnie była różnica. Spodobało mi się to. Po za tym zawsze lubiłam robić zdjęcia.

huhu ten zestaw d90 plus 18-105 grubo wykracza ponad budżet, hehe myślałam że jakieś hmm 200 zł a tu niestety tysiąc. To trochę za dużo.

Sunders ten zestaw jaki pokazałeś to bardzo ciekawy. I jeszcze na statyw starczy kasy ;p

Bo jeszcze myślałam o kupnie samego d3000 i dokupieniu do tego jakiegoś obiektywu ale nie wiem na jaką firmę uderzać.

Sunders 

norika napisał/a:
myślałam o kupnie samego d3000 i dokupieniu do tego jakiegoś obiektywu ale nie wiem na jaką firmę uderzać.

Do aparatu nikon najlepiej kupić obiektyw nikona. Nikkor 18-105VR jest uniwersalny jak tego oczekujesz, za taką cenę nic lepszego nie kupisz. Zapięty do d3000 będzie "trochę duży" ale można się z tym oswoić :smile: Musisz obejrzeć taki zestaw w sklepie "realnym", a potem kupuj tam gdzie cena najkorzystniejsza :idea:

Odpowiedz do tematu