Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jezeli chcesz canona i masz wizje przejscia na ff (pytanie jak daleko ta wizja siega) to ja tez bym proponowal na poczatek 40D (na allegro za 1600PLN), masz wtedy dodatkowy tysiac na obiektywy, albo poczatek na ff.
A do tego jeśli chodzi o obiektywy 17-40L, 50/1.8 i 85/1.8.
Jest szeroki kąt, stałka portretowa i 50tka którą lepiej mieć niż nie mieć, tym bardziej że jest niezła optycznie i bardzo tania. Na aps-c będzie faktycznie lekkim tele, ale na FF to standard.
Do tego w przyszłości ogromny wybór wśród zoomów klasy 70-200 - dla każdego coś miłego od 2300 zł do 9000 zł.
Prawie zmieści się w budżecie. W sprawie korpusu podoba mi się pomysł Usjwo.
no body może ciekawe ale to już bym wtedy myślała bardziej o d50 pewnie. Chciałam jednak mieć jako dodatkowy bonus filmiki, dlatego przy rozważaniu Canona myślałam o 550d i ewentualnie za rok, dwa przejście wtedy na 5d mk2.
Choć teraz się zastanawiam czy by nie było warto wysupłać trochę grosza więcej i od razu kupić body 5d mk2 i problem z zastanawianiem się nad szkłami by zniknął. Wtedy jednak na szkła bym miała mniej kasy i na początku na 100% by wchodziły tylko w grę super budżetowe i tanie stałki (np Samyangi).
Hmm czy da się kupić jakąś inną drogą 5d II niż ze sklepu polskiego za 7 tys ? (sklepy internetowe w ue np i kupno na fakturę gdzieś taniej).
Hmm czy da się kupić jakąś inną drogą 5d II niż ze sklepu polskiego za 7 tys ?
lodzia, poszukaj odpowiednich tematów w dziale Sklepy i promocje – już było na ten temat.
Co do pomysłu na pominięcie etapu APS-C to ja osobiście kupiłbym 5DII tylko wtedy, gdybym miał co najmniej drugie tyle kasy na szkła.
Na sprzet zostaje przeznaczone ok 5tys, przykładowe propozycje:
Canon 550D +
50 1/8
55-250 IS
17-85 IS
Daje nam to sume ~ok 4600zł.
Czy moze lepiej w stronie Nikona:
Nikon D90 wraz z:
50/ 1.8
18-105
55-200 mm VR
Suma produktów to 4300zł.
Co lepiej? Co zmienić? Także w gre wchodzi dołożenie do czegos porządniejszego i rezygnacja z któregos ze szkieł. Dodam ze uzytkownik sprzetu jestem amatorem. Motyw czegos wyzszego serią (50D / D300) nie wchodzi w gre, z racji zbyt dużych gabarytów.
Prosze o pomoc i przepraszam ze złe umieszczenie zapytania ( w innym dziale).
za jakieś 4900zł... (nie siliłem się na ceneo - po prostu w jednym ze sklepów posumowałem)
Korpus mniejszy, tak samo obrazuje jak D90, ma odchylany ekran, dla amatora to bardzo dobry wybór. Kitowy 18-105VR jest bardzo dobrym szkłem, tak samo jak 70-300VR no i ta stałka 35/1.8
dr11, teraz to tylko wysłać do Nikon Polska he he. A może:
Canon 50d - 3000zł
+
Canon EF 70-200mm f/4L USM - 2000zł
+
Sigma 17-70 f/2,8-4,0 OS HSM - 1600zł
=
Zestaw do: portretu, krajobrazu, na spacer, przy lepszych warunkach, to do sportu, w góry, macro i w sumie ze wszystkim sobie poradzi... teoretycznie i to za 5600zł... może zamiast tej Elki, to:
Samayang 85 mm f/1,4 - 1000zł
Albo można nie kupić Elki i Samaynga, a zestaw bardzo nie straci na funkcjonalności.
Matematyka to trudny przedmiot w szkole
Canona 50d można dostać za 2800, 70-200/4 to niestety już wydatek 2150 i już mamy zakładany budżet
Można zamienić 50d na 550d i zostanie jeszcze troche do wydania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9