Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co tu zrobić by najwięcej zyskać?
Autor Wiadomość
Tworas 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010   Co tu zrobić by najwięcej zyskać?

Hej!

Na początek przepraszam, że tak się rozpisałem :P

Czytam trochę forum i wertuje te tysiące stron ale nadal pozostają w mojej głowie pytania bez odpowiedzi…

Sprawa wygląda tak:

Robie zdjęcia amatorsko, po prostu bardzo to lubię i sprawia mi to ogromna przyjemność. Fotografuję prawie wszystko :) ale najbardziej kręci mnie krajobraz i ogólna fotografia ludzi co nie znaczy, że mi jedno albo drugie wychodzi :) Bawię się również w fotografię studyjną 98% to fotografia ludzi ( no po prostu mam tło, mam SB z parasolką, mam blendę i sobie pstrykam :P )

Niedługo w rodzinie szykuje mi się kilka imprez ( bierzmowanie, komunia, 2 śluby i coś tam jeszcze… ) zostałem poproszony by na każdej z tych imprez robić za fotografa… w sumie mi to odpowiada bo będę mógł sobie poćwiczyć tego typu fotografie, reportaż :)
Jeśli chodzi o śluby to na jednym jest już fotograf a ja będę jako drugi więc luz :) a na następnym ślubie będę sam :D lecz rodzina od razu powiedziała żebym się nie bał bo oni nie oczekują niewiadomo czego, po prostu chcą mieć „zdjęcia pamiątkowe nie jakieś tam artystyczne czy nie wiadomo co” wierzą, że zrobię lepsze zdjęcia od wujka z kompaktem i to im wystarczy :)

Jako, że do tematu chce podejść ambitnie postanowiłem przeznaczyć 1400zł na małą rozbudowę sprzętu ( niestety więcej nie dam rady … i proszę mnie nie namawiać bo naprawdę nie dam rady :P )

sprzęt jaki posiadam to:
-Nikon D80
-Nikon D300s

( a od razu się pochwale, że mam go dopiero kilka dni :D szumy w D80 mi nie odpowiadają… miał być D90 ale wziąłem do łapy w sklepie D300 i po prostu się zakochałem w jego ergonomii i AF…no po prostu FULL WYPAS REWELACJA! Już nie oddałem :P teraz będę go spłacał… może głupio zrobiłem ale co tam :P z jego powodu ograniczenie finansowe na obiektyw wynosi 1400zł :P )
- Sigma 17-70, 2.8-4.5
- Nikkor 50mm 1.8
-SB-900

co mi przeszkadza czego mi brakuje:

-N 50mm to IMO naprawdę świetny obiektyw, mały, lekki i potrafi zrobić mega zdjęcia lecz na 1.8 jest za miękki ( od 2.2 – 2.5 jest już ok ) ale bardziej przeszkadza mi że często jest za wąski albo za krótki i gdy jestem blisko ( przy portrecie ) to drażnią przerysowania… rozwiązaniem nie jest założenie S17-70 bo po prostu nie ta jakość…
-S 17-70 świetnie sprawdza się w krajobrazach i jej zakres ogniskowych jest bardzo praktyczny. Niestety na 70mm i 4.5 o ile ostrość jest do zaakceptowania to po prostu często jest za ciemno i nie ma tej plastyki nie ma tego czegoś co np. pokazuje N50mm … kont 17mm jest świetny ale przy f2.8 chyba za miękki gdy na zdjęciach są ludzie ( wtedy to widać i przeszkadza ) kiedyś zamienię go na N 17-55 2.8 szkoda mi będzie tych 70mm na długim końcu… no ale to kiedyś :)

i teraz moje propozycje co kupić by najwięcej zyskać…
wiem, że nikt za mnie nie podejmie decyzji ale liczę na to że jakoś mi doradzicie co wybrać

1. Nikkor AF-S 35mm 1.8 + lampa studyjna (myślę o czymś z Quantum 300Ws za 500-600zł ) + softbox

2. Nikkor 85mm 1.8 :D

nie wiem na co się zdecydować …

( Sprzęt używany nie wchodzi w grę bo już raz się sparzyłem :evil: i wole wydać więcej a mieć większą pewność proszę nie ciągnąć tego tematu :razz: )

Co waszym zdaniem bardziej się przyda, jest praktyczniejsze do kościoła ( patrząc oczywiście na to co już mam ) ? 35mm czy 85mm ?

Czy lampa o mocy 300Ws poradzi sobie z softboxem 120x80 ? pewnie tak ale czy światło takiego zestawu jest znacznie lepsze od SB-900 + stofen + biala parasolka ? czy różnica jest znaczna?

pomóżcie mniej doświadczonemu koledze :)

Pozdrawiam! :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010   

Tworas, jak dla mnie 85/1.8 troszkę za miękka na dużej dziurze. A 35/1.8 to świetne szkiełko :) Także z tych Twoich dwóch typów osobiście bym wybrał 35/1.8

A jak chcesz coś innego przymierzyć - to może spróbuj Tamrona 28-75/2.8?

Tworas 
Entuzjasta

hijax_pl, jakoś tamron mnie nie kręci :razz:

a od jakiej przesłony N 85 jest już ok ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tworas, oj nie pamiętam dokładnie, wydaje mi się że 2.8
Wybrałem tamrona wtedy, więc nic specjalnego poniżej maksymalnego otworu tamrona nie mogło być - inaczej bym zakupił stałkę ;)

Tworas 
Entuzjasta

hijax_pl, no ok :grin:
poczekam może ktoś jeszcze się wypowie :wink:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

ja bym chyba brał 35 mm

Tworas 
Entuzjasta

lupo57, dzięki za posta :razz:
mogę prosić o jakieś uzasadnienie? :wink:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

ja mam 50 na analogu i bardzo mi odpowiada ta ogniskowa, mam też porównanie tej 50 na APS-c i już tak fajnie nie jest, poza tym na ślubach czy innych uroczystościach szerszy kąt mi by bardziej odpowiadał to nie znaczy że bym się nie wahał jeśli chodzi 0 85 :wink:
jednak jestem wielkim wielbicielem szerszego kąta
pozdrawiam

Tworas 
Entuzjasta

lupo57, dzięki! :smile:
czekam na następne rady i opinie :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 12 Kwi, 2010   

Tworas, a nie zamierzasz sprzedać tego D80? Będzie parę groszy więcej na obiektywy. Ja bym wziął zarówno 35G (ta jakość za tę cenę – trudno nie brać) jak i 85/1.8, który może i nieco miękki w waszym systemie, ale po lekkim przymknięciu nadal będzie jasny i w kościele i na imprezach pozwoli zrobić fajne zbliżenia i detale, nie mówiąc już o tym do czego użyjesz go w domowym studio.
Lampa studyjna i softbox na tych imprezach rodzinnych niespecjalnie się raczej przyda :) choć oczywiście w studio jak najbardziej. Musisz zdecydować co ważniejsze – imprezy rodzinne czy studio.

Tworas 
Entuzjasta

Wolał bym nie sprzedawać D80...
-chce mieć zapasowe body
-czasem przydaje się mieć 2 aparaty na szyi z zupełnie innymi szkłami ( czyli np D80+sigma17-70 i D300 + N35/85 ) choć to tylko teoria jeszcze nie testowałem :P
-D80 będzie zabierany na poważniejsze wyprawy gdzie nie będzie go tak szkoda w razie wypadku jak D300 ( poważniejsze góry czy wodne wyprawy ) i jest lżejszy to też plus w tej sytuacji.

no nie wiem...
czekam dalej na propozycje i rady :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

również jestem za 35mm.. może dlatego, że wciąż pozostały dobre wspomnienia po komorowskiej sigmie 30mm :)
(choć komor również użyczył mi S85 1.4 i muszę przyznać że zabawa przednia, tylko problemem jest ta mała GO, która na ślubach kiedy wszystko w biegu, może nie wystarczyć)

kozidron
[Usunięty]

edmun napisał/a:
tylko problemem jest ta mała GO, która na ślubach kiedy wszystko w biegu, może nie wystarczyć)

zawsze można przymknąć... :wink:

Tworas, tak szczerze to trudno decydować za kogoś jaka ogniskowa, tym bardziej, że dłubiesz rzeczywiście "różne" kadry. Ja bym brał 35-tkę, bo to blisko moich ulubionych ogniskowych

Tworas 
Entuzjasta

S85 1.4 fajne szkło ale brak AF to dla mnie w tej sytuacji zbyt duża wada...
na razie widzę wyraźną przewagę N 35 :P czekamy co będzie dalej ;)

skasowany
[Usunięty]

N 35 :razz:

Odpowiedz do tematu