Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja tylko zapytam.. Czy ktoś z Was fotografował kiedyś używając filmu ??
hijax_pl,
pewnie wszyscy a co drugi to i średniakami, no i co.........będziesz nam przypominał, ze tam też jest magia ......? To były stare czasy i nikt już nie pamięta a wszystko przez paroletnią przygodę z APS-C.
Trochę poezji napisałem mam tego świadomość ale poprostu magia pełnej klatki mnie uwiodła całkowicie
To jak mieć kochankę, tak piękną i olśniewającą, że wszyscy jej Ci zazdroszczą a do tego ta kochanka jest jednocześnie Twoją kochającą żoną
Który facet by tego nie chciał
Eosa 7D Kupię za jakiś czas bo to fajny aparat - znakomity do "Wild Life"
Ale to będzie ten drugi korpus
Tak kiedyś był tylko film i Zenit TTL, który mi wiernie służył
Jak już będę miał 70 lat i spieniężę wszystkie fundusze, emerytury i inne takie
Wtedy
Podjadę do Blue City (jeśli jeszcze będzie tam stało)
Wejdę do salonu Leiki
Położę na stole 100 tysięcy
I poproszę o zapakowanie
M7
kilku Summiluxów, jakiegoś Summarita i Noctiluxa
założę ILFORDA 400 (jeśli to będzie jeszcze w produkcji) i się spokojnie będe przechadzał po Warszawie mając wszystko w nosie
Ale to za 30 parę lat
Teraz mam taką radochę z 5-ki jak wtedy gdy dostałem do ręki pierwszą cyfrówkę a był to PowerShot S30
Nieskrępowana radość z robienia zdjęć
To jak przejażdzka Ferrari Fiorano, będą Cię musieli siłą wyciągać
Warto uzbierać tą kasę, bo to korpus na najbliże 5 lat
Poezja w czystej postaci
Polecam
A ja tylko zapytam.. Czy ktoś z Was fotografował kiedyś używając filmu ??
hijax_pl napisał/a:
nie no.. to pytanie było do tych tak się zachwycających
hijax_pl, musze Cię rozczarować ale od dziecka robiłem na filmie i przebrnąłem prze masę analogów a pierwszy z nich to polski AMI a na cyfrę przesiadłem się bardzo bardzo późno . W domu moich rodziców do dnia dzisiejszego jest jedno pomieszczenie w którym jest ciemnia w której uczyłem się wywoływania filmów później naświetlania na krokusie a powiem Ci że szczyt marzeń był zegar do krokusa i udało mi się zdobyłem ten szczyt tzn zegar godzinami siedziałem w ciemni w której mój ojciec przekazywał mi wszystkie tajniki robienia zdjęć i pracy w ciemni, później było szkolne koło fotograficzne a teraz sam jak belfer prowadzę takie koło z tym że w nazwie ma „szkolne koło fotografii cyfrowej”. I w związku z tym wszystkim czy mam się nie zachwycać tym co daj mi technika jeśli to jest dobre lub bardzo dobre a uważam że 5dII takie jest
jasiekcom, tyle że... Ja odczytałem poprzednie posty jako gloryfikację różnic między FF a APS-C. Dla mnie to po prostu odgrzewamy kotleta i tyle. Żadna magia. To raczej APS-C jest karłem, a nie FF bohaterem
I mówię to jako osoba która jeszcze 3 lata temu robiła na analogu i po półtorarocznej przygodzie z DX wraca do FF
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 13 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010
Chętnie bym kiedyś popracował piątką... Starą czy nową to bez różnicy. O jedynce już nie wspominając.
Weź jeszcze pod uwagę dostępność do tego odgrzewanego kotleta. W czasach analogowych każdy miał FF. FF to były nawet jednorazówki z automatu z Kodakami. Kto miał ochotę, za niewielkie pieniądze mógł nabyć analogowy kompakt z dobrą optyką a za niewiele większe lustro. I obiektywy na które dziś nawet byśmy nie spojrzeli, robiły 'dobrą robotę'.
Dziś nie każdego stać na FF. Ja się nadal oblizuję myśląc o tym odgrzewanym kotlecie.
Można napisać: większa inwestycja w korpus cyfrowy FF zaowocuje tańszym utrzymaniem (filmy, materiały, sam proces wywołania). OK - ale kiedyś robiło się mniej zdjęć. Przynajmniej ja robiłem mniej, bo chciałem mieć jak najwięcej prawidłowo naświetlonych klatek na rolce.
Poza tym jak mawiał klasyk: "Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewexami.". Analog to analog a cyfra to cyfra - punktów wspólnych jest mniej, niż początkowo może się wydawać.
Analog to analog a cyfra to cyfra - punktów wspólnych jest mniej, niż początkowo może się wydawać.
Ale tutaj niektórzy snują opowieści o magii wielkości klatki, a ta w analogowych 135 jest taka sama. Mnie to nie rusza - mam body analogowe (a od ojca mogę w każdej chwili pożyczyć kolejnych kilka, w tym średnioformatowe), dostęp do wielu body cyfrowych (również "pełnoklatkowych"), a zdjęcia i tak najczęściej robię Pentaksem APS-C i kompaktem Panasonica... Zupełnie nie trafiają do mnie poetyckie zachwyty nad pełnoklatkową cyfrą - to aparaty jak każde inne...
Ale tutaj niektórzy snują opowieści o magii wielkości klatki, a ta w analogowych 135 jest taka sama.
Dokładnie tak.
komor napisał/a:
Codziennie dorasta nowe pokolenie młodych fotografów, dla których cyfra APS-C to norma
No chyba kompakt to norma lub też telefon z pstrykadełkiem. Ale fakt, że dorasta pokolenie które o filmie małoobrazkowym dowiaduje się z encyklopedii (multimedialnej)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11